Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΛΕΥΚΗ ΣΑΝ ΤΟ ΧΙΟΝΙ

04.06.2015
facebook email
ΛΕΥΚΗ ΣΑΝ ΤΟ ΧΙΟΝΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Salla Simukka
Μετάφραση
Μαρία Μαρτζούκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-753-5
Σελίδες
240

Η Χιονάτη συνεχίζει να περιπλανιέται

Στο πρώτο μέρος της Τριλογίας της Χιονάτης «Κόκκινη σαν το αίμα», η Φιλανδή συγγραφέας μάς είχε συστήσει την απρόσμενη πρωταγωνίστριά της, τη Χιονάτη, η οποία, αν και κλειστός χαρακτήρας και απομονωμένο άτομο, καταφέρνει να μπλέξει σε αναπάντεχες περιπέτειες. Μετά τα γεγονότα που κόντεψαν να της στοιχίσουν τη ζωή, η δεκαεφτάχρονη Χιονάτη βρίσκεται για διακοπές στην Πράγα. Αναπάντεχα την πλησιάζει μια κοπέλα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι αδερφή της. Αν και η Χιονάτη δυσκολεύεται να πιστέψει αυτή τη σύμπτωση, δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Λένκα, το κορίτσι που την πλησίασε και που δείχνει συνέχεια φοβισμένο, γνωρίζει αρκετά στοιχεία για την ίδια. Όμως η Λένκα είναι μέλος μιας θρησκευτικής αίρεσης που έχει τα δικά της σχέδια και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να αφήσει τη Χιονάτη να μπερδευτεί στα πόδια της. Έτσι οι δύο κοπέλες βρίσκονται σε κίνδυνο και η Χιονάτη, μόνη σε μια ξένη χώρα, με μόνο όπλο της το ένστικτο της επιβίωσης και το κοφτερό μυαλό της, πρέπει να προσπαθήσει να κρατηθεί στη ζωή και να βοηθήσει το κορίτσι που μπορεί να είναι η αδερφή της.

Η συγγραφέας σε αυτό το δεύτερο μέρος της τριλογίας –που απευθύνεται κυρίως σε νεαρούς αναγνώστες–, διατηρεί τους γρήγορους ρυθμούς αφήγησης και τις συνεχόμενες ανατροπές που είχε χρησιμοποιήσει και στο πρώτο μέρος. Εμπλουτίζει όμως την ιστορία με περιγραφές της Πράγας και με παραστατικές εικόνες δίνει την αίσθηση του καλοκαιριού και της ζέστης. Παράλληλα αρχίζει να δίνει και κάποια στοιχεία για το παρελθόν της Χιονάτης, στοιχεία που καθορίζουν το ποια είναι σήμερα και τη στάση της απέναντι στη ζωή. Ο αναγνώστης μαθαίνει για τη σχέση της με τον Λίεκι, ένα αγόρι ιδιαίτερο και εγκλωβισμένο στον δικό του δύσκολο κόσμο, τον χωρισμό τους και το συναισθηματικό κενό που έχει αφήσει μέσα της. Μαθαίνει επίσης για την οικογένειά της, τους γονείς που έχουν μάθει να παίζουν τους ρόλους των γονιών χωρίς να παρέχουν τη συναισθηματική κάλυψη που αυτός ο ρόλος πρέπει να προσφέρει. Τέλος, η περιπέτειά της με τη Λένκα ξυπνά αναμνήσεις του παρελθόντος και φέρνει εικόνες ενός κοριτσιού οριστικά χαμένου, ενός κοριτσιού που οι γονείς της κάνουν σα να μην υπήρξε ποτέ. Το τέλος της δεύτερης ιστορίας της Χιονάτης δίνει κάποια στοιχεία για το πού θα οδηγηθεί η νέα της περιπέτεια.

Διατηρώντας αμείωτο το αστυνομικό στοιχείο της υπόθεσης και εμπλουτίζοντας τον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριάς της, η Σάλα Σιμούκα δίνει ένα δυναμικό δεύτερο μέρος στην τριλογία της που δημιουργεί προσδοκίες για την ολοκλήρωση της ιστορίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ