Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ, ΕΠΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΥΚΟΣ

16.12.2007
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ, ΕΠΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΥΚΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-204-7
Σελίδες
32

Συγγραφείς:
Aργυρώ Πιπίνη, Κώστας Χαραλάς, Χαρά Γιαννακοπούλου
Eικονογράφηση:
Μάρια Μπαχά, Σοφία Βλαζάκη, Βασίλης Παπατσαρούχας

Το εγχείρημα είναι πολύ ενδιαφέρον. Τρεις συγγραφείς συνομιλούν με τους αγαπημένους τους εικονογράφους. Οι συγγραφείς εμπνέονται από μια ζωγραφιά του αγαπημένου τους ζωγράφου και γράφουν μια ιστορία την οποία στη συνέχεια εικονογραφούν οι ζωγράφοι. Τα τρία ζεύγη, Πιπίνη-Μπαχά, Χαραλάς-Βλαζάκη και Γιαννακοπούλου-Παπατσαρούχας συν-δημιουργούν διερευνώντας τα όρια ανάμεσα στην παιδική και την ενήλικη λογοτεχνία, αφενός, τη ζωγραφική και την εικονογράφηση, αφετέρου. Κρίμα, μόνο, που αυτή η πρωτότυπη διαδικασία ανακοινώνεται μόνο στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Θα μπορούσε να διαφαίνεται και στην παρουσίαση των ιστοριών, π.χ. τοποθετώντας την πρώτη εικόνα που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης σε θέση κατάλληλη. Και στη συνέχεια η συνομιλία εικόνας και κειμένου θα μπορούσε να προσφέρει έναυσμα για πειραματισμούς στο στήσιμο των σελίδων από γραφιστική άποψη. Παρ’ ολ’αυτά, το σχήμα και η ποιότητα εκτύπωσης του βιβλίου δικαιώνουν την προσπάθεια απόδοσης ισότιμου λόγου στη ζωγραφική και τη λογοτεχνία.

 Μια ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης, η δημιουργία του ουράνιου τόξου και μια άλλη εκδοχή της συνάντησης της Κοκκινοσκουφίτσας με το λύκο στο δάσος είναι τα θέματα των τριών ιστοριών. Η «Αγάπη της Μαργετίνας» παραπέμπει στην ελληνική ύπαιθρο και πριν τη δεκαετία του 1950. Μέσα από την εναλλαγή πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης και επιστολογραφίας παρακολουθούμε τη ματαίωση της ηρωίδας. Η ερωτική απογοήτευση, όμως, γίνεται με μαεστρία ένα σχόλιο πάνω σε κάθε είδους ματαιώσεις. Η προσμονή αυτού που δε θα έρθει ποτέ, που δεν είναι δυνατό να έρθει, αυτό είναι το θέμα που χειρίζεται θαυμάσια η συγγραφέας.

 Ένα είδος «αιτιολογικού μύθου», γραμμένο σε δώδεκα στροφές, είναι το «Επτά». Ένας έρωτας για τη βροχή που δεν βρίσκει ανταπόκριση είναι η αιτία ο ερωτευμένος να συλλέξει δώρα παρηγοριάς από τη φύση. Επτά δώρα, επτά χρώματα και να το ουράνιο τόξο που τώρα πια κάνει ένα ταιριαστό ζευγάρι με τη βροχή. Κάθε υποψία ρομαντικού τόνου διασκεδάζεται στο απόσπασμα από το βιβλίο Τρέλα είναι θα περάσει, του Dr. Yoohoo (εκδ. Ερωτικά Γράμματα) που περιγράφει τις παράξενες ικανότητες ενός ερωτευμένου.

 Μια ωραία ανατροπή της Κοκκινοσκουφίτσας, στην «Κοκκινοσκουφίτσα από μέσα», δείχνει έναν άλλον τρόπο ξεπεράσματος του φόβου: από μέσα. Αφαιρετικός, σύντομος, περιεκτικός, χιουμοριστικός, ειρωνικός, μεταφορικός και μεστός νοήματος ο λόγος σε αυτή την ιστορία. Ίσως τελικά τα δόντια του λύκου και όλα τα αιχμηρά μέρη του σώματος να μην προκαλούν μόνο πόνο και καταστροφή αλλά και ένα αίσθημα θαλπωρής και πληρότητας.

 Τρεις ιστορίες για τις βαθύτερες επιθυμίες, για τον έρωτα, τη ματαίωση, τον πόνο και το φόβο που συνοδεύει αυτό το παντοδύναμο συναίσθημα. Η τελευταία εικόνα του Παπατσαρούχα είναι η πιο κατάλληλη για να κλείσει αυτό το βιβλίο: ένα ξίφος διατρυπά το κατακόκκινο στρώμα ενός κρεβατιού που στέκεται τραγικά μόνο του πάνω σε μια σφαίρα, σε μια Γη.

 Πράγματι, οι δημιουργοί αυτού του βιβλίου καταφέρνουν να θέσουν το ερώτημα των ορίων ανάμεσα στην παιδική λογοτεχνία και την ενήλικη. Οι αφηγήσεις κινούνται σε πολλαπλά επίπεδα και ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες των μικρών και μεγάλων αναγνωστών. Όσο για τα όρια ανάμεσα στην εικονογράφηση και τη ζωγραφική, τα όρια αυτά μάλλον έχουν θολώσει εδώ και χρόνια, με την παραγωγή εξαιρετικών έργων εικονογράφησης παιδικών βιβλίων από πολλούς ταλαντούχους εικονογράφους αλλά και ζωγράφους.

 Τόσο οι συγγραφείς όσο και οι καλλιτέχνες είναι νέοι και φρέσκοι, στην ηλικία και τις ιδέες, αλλά ήδη καταξιωμένοι στο χώρο τους. Όλοι έχουν ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο, και κάποιοι (Παπατσαρούχας, Γιαννακοπούλου, Μπαχά, Χαραλάς) έχουν διακριθεί για τη δουλειά τους.


 


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ