Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΙΗΣΟΥΣ ΜΠΕΤΣ

02.12.2007
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΙΗΣΟΥΣ ΜΠΕΤΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΩΡ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Κορομηλά
Κατηγορία
ISBN
960-7906-60-8
Σελίδες
28
«Πόση πραγματικότητα μπορείς να αντέξεις;» αναρωτιόταν ένας ποιητής. Πόση δόση θλιβερής πραγματικότητας και βασάνων μπορεί να αντέξει ένα παιδί; Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα ακόμη προβληματίζει τους θεωρητικούς της παιδικής λογοτεχνίας, τους παιδοψυχολόγους και τους γονείς: μπορεί να χειριστεί το παιδί μια τέτοια ιστορία, και τι επίδραση έχει στον ψυχισμό του; Απόλυτες απαντήσεις ίσως δεν μπορούν να δοθούν. Δεν είναι όλοι οι μικροί αναγνώστες ίδιοι. Μια ιστορία όμως που προκαλεί στεναχώρια δε σημαίνει ότι είναι μια κακή ιστορία. Αντίθετα μπορεί να μας προκαλέσει να χειριστούμε τα συναισθήματά μας και να αντιμετωπίσουμε αυτό που θέλουμε να απωθήσουμε.
 
Ο Φρεντ Μπερνάρ και ο Φρανσουά Ροκά μπήγουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Στην πληθώρα των «soft» παιδικών βιβλίων που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του ξένου και αλλότριου, οι γάλλοι δημιουργοί αντιπροτείνουν μια ωμή και ανελέητη ιστορία ενός παιδιού που γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια. Ο «κορμάνθρωπος» ήρθε στον κόσμο την παραμονή των Χριστουγέννων του 1894 και γι΄ αυτό η μητέρα του τον ονόμασε «Ιησού». Ως άλλος Ιησούς, ο μικρός υπομένει όλη την περιφρόνηση και το μίσος μιας κοινωνίας που περιγελά και εκμεταλλεύεται τους διαφορετικούς ανθρώπους. Ανάγλυφα αποδίδονται ο υπόκοσμος και η φτωχολογιά του τέλους του 19ου και της αρχής του 20ου αιώνα: απατεώνες, βιοπαλαιστές, σκληροτράχηλοι εργάτες που η ανέχεια τους έχει στερήσει κάθε απόθεμα ευγενικών αισθημάτων και τρυφερότητας. Με λεπτή ειρωνεία παρατίθενται σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής που, ωστόσο, καθόλου δε βοηθούν τον Ιησού Μπετς και τους ομοίους του.
 
Ο μικρός Ιησούς είναι προικισμένος με μια θαυμάσια φωνή υψίφωνου, με παρατηρητικότητα και καλή όραση και με μια μνήμη ελέφαντα που συγκρατεί ημερομηνίες και ιστορικά γεγονότα με μεγάλη ευκολία. Γι΄ αυτό και η ιστορία, που ο ήρωας την αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο απευθυνόμενος με ένα γράμμα στη μητέρα του, αρθρώνεται γύρω από 33 σημαδιακές ημερομηνίες της ζωής του. Η περιπλάνησή του αρχίζει όταν μπαρκάρει ως βιγλάτορας σε ένα φαλαινοθηρικό. Δεμένος στο κατάρτι αναλαμβάνει να ειδοποιεί το πλήρωμα όταν διακρίνει φάλαινες στον ωκεανό. Η ζωή του αποκτά ένα ενδιαφέρον καθώς ταξιδεύοντας ανακαλύπτει ένα σωρό μαγικούς τόπους. Δεμένος πάντα στο κατάρτι και αλειμμένος με λίπος φάλαινας, για να μην τον καίει ο ήλιος, και με τη μυρωδιά του λίπους να τον αηδιάζει. Μια μέρα όμως χάνει το ένα του μάτι, από έναν γλάρο, και η όρασή του εξασθενεί. Άχρηστος καθώς είναι πια, ο καπετάνιος τον παρατάει σ ‘ένα λιμάνι. Μετά από έντονες εναλλαγές της τύχης, ο Ιησούς θα βρει το ταίρι του στη ζωή. Είναι δυνατό να βρεθεί γυναίκα για ένα τέτοιο πλάσμα; Ναι, γιατί τα αγγίγματα ψυχής δεν εξαρτώνται από το περιτύλιγμα που λέγεται σώμα. Και εκδηλώνονται ως λαμπερές εκρήξεις ιδίως εκεί που περισσεύουν τα ελλείμματα.
 Γλώσσα κοφτή, σαν τη λεπίδα του μαχαιριού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισθήματα οίκτου. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη σκληρότητα του κόσμου που σήμερα μπορεί να εκδηλώνεται με πιο «πολιτισμένο» αλλά όχι λιγότερο επώδυνο τρόπο.

Οι ζωγραφιές είναι εξαιρετικές. Αδρά περιγράμματα, έντονες φωτοσκιάσεις, ψυχρά χρώματα και εξπρεσιονιστικά δουλεμένες σκηνές δημιουργούν ένα εύγλωττο σκηνικό. Το εξώφυλλο είναι η επιτομή του βιβλίου. Πίσω από την κουρτίνα του τσίρκου προβάλλει φοβισμένος ο μικρός Ιησούς, έτοιμος να βγει στη σκηνή της ζωής. To βιβλίο έχει βραβευθεί με τα βραβεία Goncourt Jeunesse 2002, το Prix Baobab-Salon du Livre de Montreuil και το βραβείο της εφημερίδας «Le Monde» 2001. 
 
Ο Φρεντ Μπερνάρ (γεν. 1969), που έγραψε το κείμενο, και ο Φρανσουά Ροκά (γεν. 1971) που έκανε την εικονογράφηση, είναι εικαστικοί καλλιτέχνες. Γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και έφτιαξαν το πρώτο τους βιβλίο για νέους το 1990 (το Κίτρινο Τρένο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάστωρ και έχει θέμα τον πολιτισμό του 19ου αιώνα). Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα υψηλής ποιότητας βιβλία είναι προϊόν συνεργασίας δυο εικαστικών, κυρίως, καλλιτεχνών.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Μαζί με τις Μπάρμπυ και τους Σούπερμαν, άραγε ο Ιησούς Μπετς μπορεί να έχει μια θέση στα δώρα των παιδιών;
 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ