Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΡΟΜΠΟΤΑΚΙ

31.10.2007
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΡΟΜΠΟΤΑΚΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-375-906-6
Σελίδες
22

Είναι από αυτά τα έργα που μπορούν να σε σημαδέψουν, ως παιδί, χωρίς να θυμάσαι ακριβώς τι ήταν αυτό που ήρθε πρώτο: η μουσική, το κείμενο, η παράσταση, ή οι ζωγραφιές.

Το παραμύθι αυτό αξιοποιεί το κλασικό μοτίβο των παιχνιδιών που ζωντανεύουν για να εστιάσει στη διαφορετικότητα με έναν τρόπο πρωτότυπο, διακριτικό και αποτελεσματικό. Η διαφορετικότητα υπήρξε ανέκαθεν αγαπημένο θέμα των παιδικών παραμυθιών και βιβλίων, από το Ασχημόπαπο ως τον Μολυβένιο Στρατιώτη και από τη Μικρή Πριγκίπισσα ως τη Χρυσή Χήνα. Όσο η κοινωνία ευνοεί τους όμορφους, τους δυνατούς και ευφυείς (επίσης τους λευκούς άρρενες, ετεροφυλόφιλους κ.λπ.) ανθρώπους, τόσο η ανάγκη για ιστορίες που δικαιώνουν τους λιγότερο ευνοημένους αυτού του κόσμου θα εμπλουτίζει την παγκόσμια ανθολογία παραμυθιών με νέα Ασχημόπαπα. Το θέμα είναι βέβαια να πλάσουμε σύγχρονα πειστικά Ασχημόπαπα που να αντιμετωπίζουν τις ποικίλες εκφάνσεις του ρατσισμού χωρίς υπεραπλουστεύσεις και διδακτισμό.

Ένα παιδί, από αυτά τα χορτασμένα μάλλον παιδιά των σύγχρονων πόλεων του ανεπτυγμένου κόσμου, παίρνει στη γιορτή του δώρο ένα ασημένιο ρομποτάκι. Αυτό είναι ένα σούπερ δώρο! Δε μοιάζει με τα άλλα παιχνίδια: σβούρες, κούκλες, Ινδιάνους, ποντίκια, σούπερμαν και δεινόσαυρους που αφθονούν στο δωμάτιό του. Το παιδί ενθουσιάζεται. Το ασημένιο ρομποτάκι με το κόκκινο φωτάκι που αναβοσβήνει στο κεφάλι του είναι αξεπέραστο. Αποκαμωμένο από την έξαψη της γιορτής, το παιδί πέφτει να κοιμηθεί.

Αυτό ήταν. Συναγερμός στα παιχνίδια. Ο νεοφερμένος είναι κίνδυνος. Είναι διαφορετικός και απειλεί να πάρει την πρωτοκαθεδρία. Ένα ένα τα παιχνίδια αναλαμβάνουν να δείξουν στον ξένο πόσο ανεπιθύμητος είναι. Κάθε παιχνίδι κι ένας παιδικός (μόνο;) εγωισμός: μπράτσα, ομορφιά, καταγωγή, γνώση…Στο όνομα αυτών των αρετών η σβούρα, ο δεινόσαυρος, ο Ινδιάνος και όλα τα παιχνίδια γίνονται όχλος και επιτίθενται στο ρομποτάκι. Ώσπου του σπάνε ένα χέρι. Απόλυτη ησυχία μετά τον πανζουρλισμό. Το ρομποτάκι πονάει. Τι θα γίνει τώρα; Πως θα αντιδράσουν οι πολίτες της παιχνιδούπολης;

Ρέουν οι στίχοι του Στρατή Πασχάλη, με ρίμα, ρυθμό και σαφήνεια. Εύληπτες και ζωντανές οι ζωγραφιές της Μ.Λ. Βαφιαδάκη, εύηχη και εύρυθμη η μουσική του Απ.Καλτσά πετυχαίνει να σου «κολλήσει», όπως σου κολλάνε τα παιδικά τραγούδια: «Είμαι ένα ρομποτάκι…».

Ο Στρατής Πασχάλης δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο γνωστός και καταξιωμένος ποιητής. Που προσέφερε την τέχνη του (αυτός όπως και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες) στην ομάδα «Διαφορετικό παιδί». Είναι μια ομάδα καλλιτεχνικής δράσης που με όχημα το θεατρικό παιχνίδι συναντά παιδιά που βρίσκονται σε δύσκολες και ειδικές συνθήκες ζωής. Η ομάδα οργανώνει θεατρικά δρώμενα σε ιδρύματα και κέντρα περίθαλψης παιδιών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Το κείμενο αυτό, επομένως, γράφτηκε για τις παραστάσεις του Διαφορετικού παιδιού που (ευτυχώς) πήρε τη μορφή βιβλίου-CD. Ευτυχώς γιατί το βιβλίο αυτό συνιστάται και ως άριστο δείγμα έμμετρης γραφής για παιδιά, ένα είδος που γοητεύει αλλά και προβληματίζει πολλούς νέους συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Η ομάδα «Διαφορετικό παιδί» αποτελείται από τους: Μαρία Ακριβίδου (δικηγόρος), Λουίζα Βαφιαδάκη (ζωγράφος), Πηγή Δημητρακοπούλου (σκηνοθέτης), Απόστολος Καλτσάς (μουσικός), Μαρουσώ Καραλέκα (χορογράφος), Γωγώ Μπρέμου (ηθοποιός), Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Δήμητρα Νεονάκη (μεταφράστρια), Σάσα Παπαχριστοπούλου (σύμβουλος επικοινωνίας), Στρατής Πασχάλης (ποιητής), Χρήστος Χριστόπουλος (φωτογράφος).

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου διατίθενται για τους σκοπούς του «Διαφορετικού παιδιού». Οι παραστάσεις της ομάδας είναι απολαυστικές. Οργανώνονται κυρίως σε ιδρύματα με πάσχοντα παιδιά ή για το ευρύ κοινό, με στόχο όμως τη συγκέντρωση εσόδων γι’ αυτά τα ιδρύματα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ