Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

21.02.2013
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-910-5
Σελίδες
43
Εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια

Όλο και περισσότεροι γονείς σήμερα αναρωτιούνται πώς να μιλήσουν στα παιδιά τους για την υιοθεσία. Είναι πια ευρέως γνωστό ότι το υιοθετημένο παιδί πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια από μικρό. Ωστόσο, δεν είναι πολλά τα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν γι αυτό το θέμα. Βιβλία που θα βοηθήσουν το υιοθετημένο παιδί να βρει αναλογίες, να νιώσει ότι δεν αποτελεί εξαίρεση, δε φέρει το βάρος μιας δυσβάσταχτης διαφορετικότητας. Είναι πολύτιμη, λοιπόν, αυτή η μικρή ιστορία που θίγει το θέμα πολύ διακριτικά. Ούτε μια φορά δεν αναφέρεται η λέξη υιοθεσία. Κι όμως, αυτό είναι το θέμα του βιβλίου.

Το πραγματικό όνομα του ήρωα δεν το μαθαίνουμε. Είναι ο «Πρίγκιπας». Έτσι τον αποκαλούν οι γονείς του. Πολύ χαρακτηριστικό της θέσης που έχουν τα υιοθετημένα παιδιά στη ζωή του ζευγαριού. Είναι οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσές τους, αφού για να τους αποκτήσουν έχουν σίγουρα αγωνιστεί σκληρά. Προσφέρονται ολόψυχα οι θετοί γονείς στα παιδιά τους, είναι, συχνά, «δυο φορές γονείς». Έτσι και οι γονείς του Πρίγκιπα. Και τι δεν κάνουν για να ευχαριστήσουν το παιδί τους. Αυτή τη φορά όμως η αποστολή τους είναι πραγματικά δύσκολη. Ο Πρίγκιπας είναι καλεσμένος στο πάρτι γενεθλίων του φίλου του τού Λεωνίδα. Όταν έρχεται η ώρα να σβήσει ο εορτάζων τα κεράκια του, κλείνει τα μάτια και κάνει μια ευχή. Και η ευχή του βγαίνει αληθινή, αφού αμέσως εμφανίζεται μπροστά του το δώρο των γονιών του, μια στολή Σούπερμαν. Ο Πρίγκιπας εντυπωσιάζεται. Ώστε έτσι πρέπει να κάνει κι αυτός για να πραγματοποιηθεί η δική του επιθυμία. Το μυστικό είναι να κλείνεις τα μάτια και να κάνεις την ευχή την ώρα που σβήνεις τα κεράκια της τούρτας, τη μέρα των γενεθλίων σου φυσικά, εξηγεί ο Λεωνίδας. Τι γίνεται όμως που ο Πρίγκιπας δεν ξέρει τη μέρα των γενεθλίων του, αλλά μόνο τη μέρα που ήρθε σπίτι; Τότε γιορτάζουν τα γενέθλιά του. Πρέπει οπωσδήποτε να βρούνε την αληθινή μέρα της γέννησής του. Τι να κάνουν λοιπόν; Ας αρχίζουν να σβήνουν κάθε μέρα κεράκια μήπως και πετύχουν τη μέρα που θα πραγματοποιηθεί η ευχή του γιου τους! Μάταιος κόπος!

Τι θα συμβεί, όμως, όταν μια μέρα επιστρέψει ο μπαμπάς στο σπίτι με ένα γατάκι που βρήκε στο δρόμο μόνο και απροστάτευτο; Να μια νέα υιοθεσία, αυτή τη φορά γονιός είναι ο Πρίγκιπας, που θα δώσει τη λύση.

Πολύ όμορφη ιστορία, φαινομενικά απλή, εξαιρετικά δουλεμένη στο χειρισμό αυτού του δύσκολου θέματος. Μήπως πρέπει να δούμε και αντίστοιχα βιβλία για άλλες σύγχρονες οικογένειες, όπως εκείνες των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ή των μονογονεϊκών οικογενειών όπου ο πατέρας είναι ένας άγνωστος δότης σπέρματος; Θα το τολμήσει κανείς συγγραφέας και εκδότης ή θα σκοντάψουμε στους νόμους της αγοράς και ίσως στα συντηρητικά μας αντανακλαστικά;

Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι πολύ ταιριαστή με την ιστορία. Παιχνιδιάρικη, κεφάτη, με χιούμορ, τρυφερή, σε ορισμένα σημεία αναλαμβάνει την εξέλιξη της ιστορίας.

Ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα, ένα βιβλίο που αφορά όλα τα παιδιά και τα ωθεί να νιώσουν αλλιώς το ζήτημα των οικογενειακών δεσμών. Κι ακόμη βαθύτερα, να νιώσουν το ζήτημα της ύπαρξης, της ταυτότητας και του ανήκειν με τρόπο πιο ευρύ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ