Έχουμε διαβάσει 2842 βιβλία

ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ

05.12.2012
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-80218-08
Σελίδες
34

Εικονογράφηση: Ζωή Λούρα

Οι συγγραφείς, βραβευμένοι από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τη Λέσχη Ανάγνωσης που έχουν δημιουργήσει στην Κω, γράφουν ένα παραμύθι για τι άλλο; Το βιβλίο. Στην εποχή του ηλεκτρονικού βιβλίου και της on line γνώσης, μας προσφέρουν ένα βιβλίο που αναδεικνύει τις χάρες και τις χαρές του κλασικού βιβλίου και της βιβλιοθήκης. Μας μεταφέρει τη μαγική αυτή αίσθηση που αναδίδουν οι βιβλιοθήκες. Λίγο σκοτεινές, λίγο σκονισμένες, ήσυχες, και έρημες τις περισσότερες ώρες. Πολλοί αγαπήσαμε αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της βιβλιοθήκης και την περιπλάνηση ανάμεσα στους διαδρόμους με τα ράφια, με το κεφάλι γερμένο ελαφρώς για να διαβάζουμε τους τίτλους στις ράχες των βιβλίων. Πώς όμως νιώθουν τα ίδια τα βιβλία; Αυτό σίγουρα θα ήθελε να το μάθει ένα παιδί.

Το παραμύθι το αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο ένα βιβλίο ξεχασμένο για καιρό στο ράφι. Κανείς δεν το παίρνει να το διαβάσει. Έχει μια ιστορία αλλά δεν έχει σε ποιον να την πει. Υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μη θέλει να σε ακούσει κανείς; Ακυρώνεται η ίδια σου η ύπαρξη. Σιωπηλό κάθεται λοιπόν αυτό το βιβλίο εκεί και περιμένει να γίνει το θαύμα. Φανταστείτε όμως: πόσες πιθανότητες έχει να το διαλέξει ένα παιδί ανάμεσα σε τόσα άλλα; Άμα ήταν και τοποθετημένο σε κανένα ψηλό ράφι, δυσπρόσιτο, δύσκολα θα έβρισκε τον μικρό αναγνώστη του. Αλλά να που το θαύμα γίνεται. Μια μέρα μπαίνει στη βιβλιοθήκη ένα αγοράκι με τη μητέρα του. Εκείνο πηγαίνει κατευθείαν στον ήρωά μας. Επιτέλους. Το βιβλίο έχει φίλο. Έχει σκοπό. Κάθε Σάββατο το αγόρι έρχεται και το διαβάζει. Ένα Σάββατο όμως ο μικρός δεν εμφανίζεται. Ούτε το επόμενο. Ούτε το μεθεπόμενο. Η ιστορία έχει μείνει στη μέση. Το βιβλίο ανησυχεί. Απελπίζεται πια πως έχασε το μοναδικό του αναγνώστη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πώς θα συνεχιστεί αυτή η σχέση όταν το αγόρι αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα όρασης;

Ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή την εικόνα που αναδεικνύει την υφή του βιβλίου, το εξώφυλλο, το χαρτί, μέχρι που «μυρίζεις» κιόλας τα δερματόδετα βιβλία και «αγγίζεις» τα χρυσά σκαλιστά γράμματα στη ράχη τους. Όσοι συνδέονται με τα βιβλία, τα αγαπούν, τα φυλάνε στη βιβλιοθήκη τους και δυσκολεύονται να τα δανείσουν γιατί νιώθουν ότι αποχωρίζονται ένα φίλο, θα αγαπήσουν την ιστορία. Κι αν ακούγεται νοσταλγικό και παλιομοδίτικο το να απολαμβάνεις τα βιβλία με όλες τις αισθήσεις, ας γράψουν οι συγγραφείς και ένα δεύτερο μέρος της ιστορίας: έναν διάλογο ανάμεσα στο βιβλίο στο ράφι και στην ηλεκτρονική εκδοχή του για να δούμε όχι ποιος θα νικήσει αλλά πώς θα ωφεληθούν και οι δύο δίδυμοι αδερφοί!

Όμορφη έκδοση, σκληρό εξώφυλλο (δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς αυτό το βιβλίο μικρού σχήματος, με μαλακό εξώφυλλο και «καρφίτσα»), και σαλόνια με ολοσέλιδες ζωγραφιές δίνουν τον τόνο αυτής της προσεγμένης δουλειάς. Ακριβώς επειδή η εικονογράφος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο, η απουσία του βιογραφικού της στο τέλος, στη σελίδα με τα βιογραφικά, ξενίζει. Μια παράλειψη που μπορεί να διορθωθεί στη δεύτερη έκδοση!

Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης είναι δάσκαλοι και συντονιστές της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Κω. Είναι μέλη του SCBWI-Greece (Society of Children’s Book Writers and Illustrators) και γράφουν μαζί βιβλία για παιδιά. Το βιβλίο τους «Ένα αστέρι για μένα» τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

H Ζωή Λούρα ειδικεύτηκε στην εικονογράφηση στο 2ο Δημόσιο ΙΕΚ Πειραιά. Παρακολουθεί ελεύθερα σεμινάρια σχεδίου και χρώματος. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους από όλη την Ελλάδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαρίνα Παπαγεωργίου

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου, με αφορμή το βιβλίο της «Γλυκιά Πενικιλίνη» (εκδόσεις Ιωλκός), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
27.01.2019
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ Ποίηση Γιάννης Αντιόχου ΙΚΑΡΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Lee Child BELL ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Γαϊτανόπουλος MOMENTUM Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ξένη Λογοτεχνία Herman Hesse ΚΡΙΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ 7Α Η ΘΕΣΗ 7Α Ξένη Λογοτεχνία Sebastian Fitzek ΔΙΟΠΤΡΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Ξένη Λογοτεχνία Alice Zeniter ΠΟΛΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Albert Mathiez ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Arturo Perez-Reverte ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Cusk GUTENBERG ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ Ξένη Λογοτεχνία J. P. Delaney ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ Ελληνική Λογοτεχνία Ελένη Πριοβόλου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ξένη Λογοτεχνία Ursula Le-Guin ΑΙΟΛΟΣ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ Ελληνική Λογοτεχνία Μανώλης Ανδριωτάκης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ Ποίηση Ευριπίδης Γαραντούδης ΚΙΧΛΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ελληνική Λογοτεχνία Γιάννης Παλαβός ΝΕΦΕΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 178 ΥΠΟΘΕΣΗ 178 Ξένη Λογοτεχνία Antonio Fusco ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ