Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ

05.12.2012
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-80218-08
Σελίδες
34

Εικονογράφηση: Ζωή Λούρα

Οι συγγραφείς, βραβευμένοι από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τη Λέσχη Ανάγνωσης που έχουν δημιουργήσει στην Κω, γράφουν ένα παραμύθι για τι άλλο; Το βιβλίο. Στην εποχή του ηλεκτρονικού βιβλίου και της on line γνώσης, μας προσφέρουν ένα βιβλίο που αναδεικνύει τις χάρες και τις χαρές του κλασικού βιβλίου και της βιβλιοθήκης. Μας μεταφέρει τη μαγική αυτή αίσθηση που αναδίδουν οι βιβλιοθήκες. Λίγο σκοτεινές, λίγο σκονισμένες, ήσυχες, και έρημες τις περισσότερες ώρες. Πολλοί αγαπήσαμε αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της βιβλιοθήκης και την περιπλάνηση ανάμεσα στους διαδρόμους με τα ράφια, με το κεφάλι γερμένο ελαφρώς για να διαβάζουμε τους τίτλους στις ράχες των βιβλίων. Πώς όμως νιώθουν τα ίδια τα βιβλία; Αυτό σίγουρα θα ήθελε να το μάθει ένα παιδί.

Το παραμύθι το αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο ένα βιβλίο ξεχασμένο για καιρό στο ράφι. Κανείς δεν το παίρνει να το διαβάσει. Έχει μια ιστορία αλλά δεν έχει σε ποιον να την πει. Υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μη θέλει να σε ακούσει κανείς; Ακυρώνεται η ίδια σου η ύπαρξη. Σιωπηλό κάθεται λοιπόν αυτό το βιβλίο εκεί και περιμένει να γίνει το θαύμα. Φανταστείτε όμως: πόσες πιθανότητες έχει να το διαλέξει ένα παιδί ανάμεσα σε τόσα άλλα; Άμα ήταν και τοποθετημένο σε κανένα ψηλό ράφι, δυσπρόσιτο, δύσκολα θα έβρισκε τον μικρό αναγνώστη του. Αλλά να που το θαύμα γίνεται. Μια μέρα μπαίνει στη βιβλιοθήκη ένα αγοράκι με τη μητέρα του. Εκείνο πηγαίνει κατευθείαν στον ήρωά μας. Επιτέλους. Το βιβλίο έχει φίλο. Έχει σκοπό. Κάθε Σάββατο το αγόρι έρχεται και το διαβάζει. Ένα Σάββατο όμως ο μικρός δεν εμφανίζεται. Ούτε το επόμενο. Ούτε το μεθεπόμενο. Η ιστορία έχει μείνει στη μέση. Το βιβλίο ανησυχεί. Απελπίζεται πια πως έχασε το μοναδικό του αναγνώστη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πώς θα συνεχιστεί αυτή η σχέση όταν το αγόρι αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα όρασης;

Ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή την εικόνα που αναδεικνύει την υφή του βιβλίου, το εξώφυλλο, το χαρτί, μέχρι που «μυρίζεις» κιόλας τα δερματόδετα βιβλία και «αγγίζεις» τα χρυσά σκαλιστά γράμματα στη ράχη τους. Όσοι συνδέονται με τα βιβλία, τα αγαπούν, τα φυλάνε στη βιβλιοθήκη τους και δυσκολεύονται να τα δανείσουν γιατί νιώθουν ότι αποχωρίζονται ένα φίλο, θα αγαπήσουν την ιστορία. Κι αν ακούγεται νοσταλγικό και παλιομοδίτικο το να απολαμβάνεις τα βιβλία με όλες τις αισθήσεις, ας γράψουν οι συγγραφείς και ένα δεύτερο μέρος της ιστορίας: έναν διάλογο ανάμεσα στο βιβλίο στο ράφι και στην ηλεκτρονική εκδοχή του για να δούμε όχι ποιος θα νικήσει αλλά πώς θα ωφεληθούν και οι δύο δίδυμοι αδερφοί!

Όμορφη έκδοση, σκληρό εξώφυλλο (δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς αυτό το βιβλίο μικρού σχήματος, με μαλακό εξώφυλλο και «καρφίτσα»), και σαλόνια με ολοσέλιδες ζωγραφιές δίνουν τον τόνο αυτής της προσεγμένης δουλειάς. Ακριβώς επειδή η εικονογράφος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο, η απουσία του βιογραφικού της στο τέλος, στη σελίδα με τα βιογραφικά, ξενίζει. Μια παράλειψη που μπορεί να διορθωθεί στη δεύτερη έκδοση!

Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης είναι δάσκαλοι και συντονιστές της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Κω. Είναι μέλη του SCBWI-Greece (Society of Children’s Book Writers and Illustrators) και γράφουν μαζί βιβλία για παιδιά. Το βιβλίο τους «Ένα αστέρι για μένα» τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

H Ζωή Λούρα ειδικεύτηκε στην εικονογράφηση στο 2ο Δημόσιο ΙΕΚ Πειραιά. Παρακολουθεί ελεύθερα σεμινάρια σχεδίου και χρώματος. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους από όλη την Ελλάδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ