Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

05.12.2012
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΡΙΜΟΡΦΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6730-28-3
Σελίδες
74

Επιλογή, διασκευή, εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη  

Το βιβλίο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός τιμητικού αφιερώματος στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου (1906-1962). Μιας εξαιρετικής για την εποχή της γυναίκας, που αφιέρωσε τη ζωή της στα γράμματα, στον αγώνα για την ισότητα των δυο φύλων και στη λαογραφία. Από το πλούσιο υλικό παραμυθιών που συνέλεξε η Ζακυνθινή διανοούμενη, η Ζωή Νικητάκη επέλεξε εφτά παραμύθια, τα διασκεύασε και τα εικονογράφησε, ενώ οι εκδόσεις Τρίμορφο επιμελήθηκαν μια καλαίσθητη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και μεγάλο μέγεθος σελίδας. Από αυτές τις εκδόσεις που ολοένα και σπανίζουν στις μέρες μας.

Με την ευκαιρία αυτής της τιμητικής έκδοσης ανανεώνεται το ενδιαφέρον μας για τα λαϊκά παραμύθια. Η «Τυχερή», «Η Ανδραβίδα που έγινε χρυσόψαρο», «Οι εννιά αγριόκυκνοι και η Ωραία Ελένη», «Η Πούλια κι ο Αυγερινός», «Ο Σαρανταμπέλης», «Η βασιλοπούλα που ήταν στο χρυσό κλουβί» και «Ο Άσκεφτος ψαράς» βρίθουν από βασιλοπούλες και αδέρφια που υπομένουν τα χίλια μύρια κακά από κακές μητριές. Με τη βοήθεια της ευφυΐας τους όμως και με μπόλικα μαγικά αντικείμενα, τα καταφέρνουν να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Κάποια από αυτά τα παραμύθια είναι γνωστά και σίγουρα απαντούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Είναι όμως όλα τους παραμύθια που αγαπήθηκαν στη Ζάκυνθο. Φαντάζεται κανείς μανάδες να τα λένε στα παιδιά τους, αλλά κυρίως φαντάζεται μεγάλους να τα λένε μεταξύ τους. Με κάποιο τρόπο μυστικό τα παραμύθια μιλάνε για μύχιους φόβους και ελπίδες, για τα πάθη και τις χαρές των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Διαβάζοντας τα κείμενα χαίρεται κανείς καταρχήν τη γλώσσα και τον ρυθμό της αφήγησης. Ώρες ώρες σου έρχεται να απαγγείλεις το κείμενο μια και οι προτάσεις φτιάχνουν αμιγείς δεκαπεντασύλλαβους. Ύστερα σιγά σιγά και καθώς ξετυλίγονται οι ιστορίες με μοτίβα γνωστά και επαναλαμβανόμενα, με εξωφρενικές και εξωλογικές καταστάσεις και αντιδράσεις των ηρώων, απορροφάται και μαγεύεται ο αναγνώστης από την ατμόσφαιρα και τις περιπέτειες. Αποδέχεται τη σύμβαση, παύει να σχολιάζει και αφήνεται στον υπέροχο αλλά και πολύ σκληρό κόσμο των υπερφυσικών αυτών πλασμάτων. Ναι, λειτουργούν τα λαϊκά παραμύθια ακόμη και σήμερα. Και ο πιο δύσπιστος αναγνώστης θα πειστεί.

Οι μικροί αναγνώστες βέβαια δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι δράκοι και τα βασιλόπουλα-πολεμιστές τους αφορούν άμεσα. Προτείνουμε όμως να «δοκιμάσετε» αυτά τα παραμύθια και με μεγαλύτερα παιδιά. Φτιάξτε ατμόσφαιρα κι αρχίστε την ανάγνωση όλοι μαζί στο σπίτι ή στην τάξη. Γιατί όχι; Μπορεί να εκπλαγείτε από τη μαγεία που εκλύεται στον χώρο και στις ψυχές δίχως τη βοήθεια της οθόνης, δίχως οπτικά εφέ και «πίστες» που αλλάζουν. Κι αν αναρωτηθείτε ποια πτυχή του εσωτερικού βίου σας αγγίζει μια αλεπού που με την πονηριά της κάνει το πάμφτωχο αφεντικό της πλούσιο, με μια βασιλοπούλα στο πλευρό του, μην επιχειρήσετε να το αναλύσετε. Είστε ταυτόχρονα η αλεπού, ο φτωχός αφεντικός και ο χαζός βασιλιάς!

Η εικονογράφηση παραπέμπει σε βυζαντινές αγιογραφίες και ρωσικές εικόνες και σε χαρακτικά του Σικελιώτη. Ταιριαστές με την ατμόσφαιρα των παραμυθιών, αποφεύγουν κάθε προσπάθεια εκμοντερνισμού ή λοξής ανάγνωσής τους.

Η Ζωή Νικητάκη είναι φιλόλογος. Μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο-χαράκτρια Μάχη Δημοπούλου και στο εργαστήρι του Τάσου Ρήγα, κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια παιδαγωγικής, αφήγησης παραμυθιών, κούκλας, ενδυματολογίας και σε άλλες τέχνες. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως φιλόλογος. Από το 2006 συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος. Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με το υπουργείο Παιδείας, την Action Αid και πολλούς άλλους φορείς. Περισσότερα στο www.artspot.gr/ARTTRIR

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ