Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΜ ΠΟΥ ΕΙΔΑ!

20.11.2012
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΜ ΠΟΥ ΕΙΔΑ!
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4300-4
Σελίδες
84

Εικονογράφηση Κατερίνα Κρις

Παιδικά βιβλία με χοντρό εξώφυλλο, χοντρό γυαλιστερό φύλλο και πλούσια χρωματιστά σαλόνια δύσκολα βγαίνουν πια. Κι όμως, τόσο για το παιδί όσο και για πολλούς ενήλικες, η σχέση με το βιβλίο περνάει μέσα από τις αισθήσεις. Ποιος δε θυμάται το σχήμα, την υφή του χαρτιού και τη μυρωδιά ενός αγαπημένου παιδικού βιβλίου; Αρκεί βέβαια και η ιστορία να είναι καλή. Πολλά τέτοια κομψά βιβλία κυκλοφορούν που δεν αξίζουν το ακριβό τους περιτύλιγμα. Εδώ, μορφή και περιεχόμενο βρίσκονται σε γόνιμο διάλογο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο ζηλευτός είναι ο συνδυασμός στο ίδιο πρόσωπο του (εμπνευσμένου) συγγραφέα και του εικονογράφου.

Ο Έγκμοντ Κλαβιέ είναι ανιχνευτής Χμ. Τι είναι, όμως, τα Χμ; Όλα ξεκίνησαν όταν ο Έγκμοντ Κλαβιέ ήταν πολύ μικρό παιδί και η μαμά του τού πήρε δώρο ένα μολύβι χωρίς να του λέει τι είναι. Έπρεπε να ανακαλύψει μόνος του. Ο μικρός, αφού παίζει με το μυτεράκι του, όπως το βάφτισε, κάποτε ανακαλύπτει, με τη βοήθεια του μπαμπά βεβαίως, την αληθινή του χρήση. Ο Έγκμοντ αρχίζει να πειραματίζεται με γράμματα και σιγά σιγά με λέξεις. Ώσπου ένα μικροσκοπικό πλασματάκι, με κεφάλι όμοιο με τη μύτη του μολυβιού, σαν ποντικάκι, με κάτι μεγάλα παπούτσια σαν πέδιλα του σκι και μια χρωματιστή ομπρέλα αρχίζει τα καμώματα. Αφήνει πίσω του κόμματα, ενώνει λέξεις και φτιάχνει μεγάλες, σύνθετες λέξεις, φτιάχνει το πορτρέτο του Έγκμοντ και τον προσκαλεί να ανακαλύψει τη χώρα του, τη «Κατωαποτημύτησου». Τη χώρα που ξεπηδά από το χαρτί και τη γραφή. Δίνει μάλιστα στον Έγκμοντ έναν χάρτη αυτής της χώρας όπου αναγράφονται με ακρίβεια το Όρος Κιλιμούτζουρο, ο καταρράκτης της Πάρλας, τα ηφαίστεια Έμπνευσης και άλλα σημαντικά τοπόσημα της Κατωαποτημύτη σου!

Το πλάσμα αυτό, λοιπόν, είναι ένα Χμ. Έτσι είναι το όνομά του. Αφού οι ιστορίες αυτές αναφέρονται με εντελώς πρωτότυπο και χιουμοριστικό τρόπο στην περιπέτεια της γραφής. Και η γραφή ξεκινά με ένα Χμ. Το Χμ του δισταγμού, του φόβου της λευκής κόλλας. «Τι να γράψω τώρα; Καλύτερα να πάω να παίξω», σκέφτεται το παιδί. Μα ο Έγκμοντ Κλαβιέ ανακαλύπτει ότι η γραφή μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Όταν το Χμ εμφανίζεται, γίνονται συναρπαστικά πράγματα. Κι έτσι ο Έγκμοντ στήνει ένα σούπερ εργαστήριο ανακάλυψης Χμ. Εξ ου και οι επόμενες περιπέτειες. Η πρώτη από αυτές, ο Λεξιδιώτης Χμ!, αναφέρεται σε ένα Χμ που διασχίζει λέξεις και ταξιδεύει. Διασχίζοντας τη λέξη Χιόνι, για παράδειγμα, μπαίνει άνετος και βγαίνει κρουσταλλιασμένος!

Σπιρτόζικο κείμενο και εικονογράφηση, έξυπνο στήσιμο σελίδας, στην παράδοση των εικονο-βιβλίων που ανάγουν την εικόνα σε σημαντικό αφηγηματικό μέσο και τον λόγο σε μέρος της εικόνας, με παιχνίδια γραφιστικά, προτάσεις που εκτυλίσσονται σε λαβύρινθο και κείμενα που διαβάζονται μόνο αν γυρίσεις το βιβλίο ανάποδα, με τοξάκια και κουτάκια και χάρτες να δημιουργούν την αίσθηση του παιχνιδιού-βιβλίου, όλα αυτά θα κάνουν τα παιδιά να λατρέψουν τη σειρά. Μικροί και μεγάλοι δεν θα μπορέσουν να ακουμπήσουν ξανά τη μύτη του μολυβιού στο χαρτί δίχως να δούνε ένα κατεργάρικο Χμ να ξεπηδά από το χαρτί-καθρέφτη. Και τότε η ιστορία τους θα ξεκινά: Μια φορά κι έναν καιρό…

Η Κατερίνα Κρις γεννήθηκε το 1972 στη Βυτίνα Αρκαδίας. Έχει εργαστεί έξι χρόνια στη δημοσιογραφία και δεκατέσσερα χρόνια στη διαφήμιση. «To πρώτο Χμ» και ο «Λεξιδιώτης» είναι τα δυο πρώτα βιβλία της σειράς «Οι ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ