Έχουμε διαβάσει 2926 βιβλία

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

20.07.2012
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΡΡΗΣΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-696-096-3
Σελίδες
24

Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Ο θάνατος είναι το θέμα αυτού του παραμυθιού, ένα από τα «κλασικά» δύσκολα θέματα της παιδικής λογοτεχνίας. Δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που έχουν καταπιαστεί με το θέμα γράφοντας παραμύθια για πολύ μικρά παιδιά (Μανδηλαράς, Νευροκοπλή κ.ά.). Όλα βοηθάνε στον χειρισμό της απώλειας και της θλίψης. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να λέμε στα παιδιά την αλήθεια, να αναφέρουμε τη λέξη θάνατος και να προσέξουμε να μην καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες ότι ο εκλιπών θα επιστρέψει. Αυτό μπορεί να συμβεί άθελά μας, αν π.χ. χρησιμοποιούμε τη λέξη «έφυγε» αντί «πέθανε». Κρυφά μπορεί το παιδί να θρέφει την ελπίδα της επιστροφής. Όποιος έφυγε, μπορεί και να επιστρέψει. Η μάταιη προσμονή όμως και η διάψευση των προσδοκιών δημιουργεί μεγαλύτερη θλίψη και έλλειψη εμπιστοσύνης στους ανθρώπους. Δημιουργεί επίσης ένα άγχος ενοχών: μήπως έφυγε επειδή δεν ήμουν αρκετά καλό παιδί;

Μπορεί η φυσική παρουσία του εκλιπόντος να αποκλείεται, αλλά μία σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο που πέθανε δε σταματά ποτέ. Αλλάζει η σχέση αλλά δεν παύει να υπάρχει. Κι αυτό είναι μια μεγάλη παρηγοριά. Αυτό τονίζουν οι συγγραφείς με αυτό το παραμύθι. Η Νεφέλη αγαπά πολύ τη γιαγιά της που της λέει παραμύθια. Ένα από αυτά όμως θα μείνει μισοτελειωμένο. Πώς θα χειριστεί η Νεφέλη το θάνατο της γιαγιάς; Το πένθος έχει καταβάλει και τη μαμά της. Θλίψη στο σπίτι, ένα κλειστό δωμάτιο, σιωπή. Δεν αναφέρεται ούτε ο πατέρας. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει. Τα πεφταστέρια παίζουν τον δικό τους ρόλο στην ιστορία. Όταν πέφτουν, παίρνουν μαζί τους έναν καλό άνθρωπο. Έτσι είχε πει η γιαγιά. Το ζητούμενο όμως είναι το αστέρι που θα λάμψει μέσα στη Νεφέλη: η αποδοχή του γεγονότος και η νέα μορφή αγάπης που θα ανθίσει μέσα της για τη γιαγιά. Μία πολύ όμορφη σκηνή είναι αυτή στην οποία η μαμά παίρνει τη θέση της γιαγιάς στην πολυθρόνα για να συνεχίσει το μισοτελειωμένο παραμύθι. Μα μήπως και η Νεφέλη δε θα καθίσει κάποτε στην ίδια πολυθρόνα για να πει το παραμύθι στην εγγονή της; Κι ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται. Το παραμύθι δεν τελειώνει ποτέ. Αυτή είναι η ομορφιά του, όσο κι αν είναι κάποτε σκληρή.

Οι εικόνες της Ελίζας Βαβούρη αφηγούνται την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Καθαρά περιγράμματα, έντονα χρώματα, ονειρική ατμόσφαιρα ισορροπούν ώστε ένα μικρό παιδί μπορεί να ανακαλέσει μόνο του την ιστορία παρατηρώντας τις εικόνες. Η τελευταία εικόνα κλείνει την ιστορία συμπληρώνοντας αριστοτεχνικά το κείμενο.

Σκληρόδετο βιβλίο ολοσέλιδες ζωγραφιές, αλληλοδιείσδυση κειμένου και εικόνας, μεγάλα μοβ γράμματα κάνουν το βιβλίο ευχάριστο στην όψη και τη αφή. Άξιο να διεκδικήσει μια θέση στην παιδική βιβλιοθήκη.

Οι συγγραφείς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης είναι δάσκαλοι σε δημοτικό σχολείο της Κω. Έχουν δημιουργήσει μια εντυπωσιακή λέσχη ανάγνωσης για παιδιά για την οποία μάλιστα βραβεύτηκαν φέτος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που έγραψαν μαζί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ