Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

16.09.2007
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Ο ΠΙΝΟΚΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-393-660-Χ
Σελίδες
68

Αν ο αθλητισμός δεν είναι του γούστου σας, δοκιμάστε να ξεκινήσετε τα δυο νέα ολυμπιακά αθλήματα «Κρίκους σε ξύλινη μύτη τύπου Πινόκιο» και «Σαλταπήδους πάνω σε κόκκινη μπαλωμένη μπάλα». Αν, ακόμη, βαρεθήκατε το μονότονα επαναλαμβανόμενο στυλ επίπλων του ΙΚΕΑ, δοκιμάστε το ξυλουργείο των αδελφών Σάλη και Γκάρη. Βρίσκεται σε ένα ημιυπόγειο του Εθνικού Κήπου. Αν ο Ελύτης, τα μάρμαρα της Ακρόπολης, και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός σας μυρίζουν λίγο σχολείο και μαθήματα  εθνικής υπερηφάνειας, ο Πινόκιο αναλαμβάνει να σας δείξει την αληθινή φύση τους: παιχνιδιάρικη, πολύχρωμη και αναπάντεχη. Αφού «η αλήθεια φανερώνεται μόνο με παραμύθια», όπως λέει η τελευταία φράση του βιβλίου.

Ένα βράδυ στης Ακρόπολης τα μέρη προσγειώνεται ένα χελιδονόψαρο και αδειάζει τον σαστισμένο Πινόκιο στον Ιερό Βράχο. Αποστολή του να βρει στην Αθήνα το κυκλάμινο που φυτρώνει ανάμεσα σε γη και ουρανό. Μόνο αυτό μπορεί να ξαναφέρει το χρώμα στα όνειρα του άρρωστου πατέρα του, του μαστρο-Τζεπέτο. Έχει διορία τρεις μέρες. Ο χρόνος κυλά αμείλικτος από δω και πέρα. Ο Πινόκιο δεν έχει καιρό για χάσιμο. Όπως λέει ο καλός μάγος Λελουμπλίν, ο «χρόνος είναι χρώμα».

Ο Λελουμπλίν είναι που αναθέτει αυτή την αποστολή στον Πινόκιο. Ο ίδιος ξέρει που βρίσκεται το κυκλάμινο. Αλλά ο Πινόκιο πρέπει να το βρει μόνος του. Διαβατήρια αποστολή ενηλικίωσης, λοιπόν. Ο μικρός ήρωας όμως ενηλικιώνεται και ωριμάζει και μαθαίνει την τέχνη της ζωής μέσα από ένα ανατρεπτικό σχολείο. Ο χρόνος δεν είναι χρήμα. Είναι χρώμα. Καθυστερεί διαρκώς ο Πινόκιο στην πορεία αναζήτησης του κυκλάμίνου. Του είπαν ότι θα το βρει στον Εθνικό Κήπο. Αλλά χαζεύει και ξεχνιέται στο παιχνίδι, στην Δεξαμενή, χρονοτριβεί με σπασμένα παιχνίδια σε ένα κάδο σκουπιδιών που ετοιμάζονται για τη χωματερή, μαγεύεται από τα χίλια κόλπα του ταχυδακτυλουργού Τζουλιάνο και αφήνει τον χρόνο να κυλάει «άσκοπα». Όχι και τόσο άσκοπα ίσως αφού στο διάβα του βοηθάει και νοιάζεται τα πλάσματα που συναναστρέφεται. Κι ας είναι αυτά μια κόκκινη ξεφούσκωτα μπάλα, ένας κουρδιστός ποντικός, το αστεράκι ο Μήτσος κι άλλες αναλόγου σημασίας προσωπικότητες της αθηναϊκής πολιτείας.

Φυσικά ο Πινόκιο θα βρει τελικά το κυκλάμινο που φυτρώνει ανάμεσα σε γη και ουρανό. Κερδίζει το στοίχημα της ενηλικίωσής του χάρη στη μεγάλη καρδιά του και χάρη στην ικανότητά του να διακρίνει του ουσιαστικό και το σημαντικό στις ανθρώπινες σχέσεις. Κι έτσι μπορεί να δει μιαν άλλη, αξιοζήλευτη Αθήνα, γεμάτη μαγικά, χρώματα, αγάλματα ποιητών που χαρίζουν όμορφες λέξεις, ιπτάμενα τραπουλόχαρτα  και χίλια δυο άλλα ουράνια θαύματα στη γη.
Ο Χρήστος Μπουλώτης (γεν. 1952) είναι αρχαιολόγος-ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών με ειδίκευση στον μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό. Έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Το 1989 απέσπασε Ευρωπαϊκό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας ενώ το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το έργο του Το άγαλμα που κρύωνε.
Η εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα (για βιογραφικά στοιχεία βλ. Ο Πέτρος και ο λύκος αλλά και συνέντευξη του στο Diavasame.gr στη σελίδα Νέα) δίνει φτερά στον λόγο του Μπουλώτη. Μακρόστενο, σαν τη μύτη του Πινόκιο, το βιβλίο δε χωράει εύκολα σε τσάντα, αλλά πως θα μπορούσε άλλωστε αφού είναι ένα βιβλίο που στέκει ανάμεσα σε γη και ουρανό;
(Για παιδιά από 9 ετών)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ