Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

08.04.2012
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-211-940-2
Σελίδες
61

Σχέδια: Πάολο Γκέτσι

Τα τέσσερα παραμύθια που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή, έργα που έγραψε ο ποιητής Ε. Ε. Κάμμινγκς, είναι παραμυθο-ποιήματα. Βασίζονται στο ρυθμό, τον καλοδουλεμένο λόγο και σε μια απλή πλοκή ιστορίας που υπόκειται σε πολλαπλές αναγνώσεις. Σε αυτή τη συλλογή το παραμύθι βρίσκει τη φρεσκάδα, τη λιτότητα και τη σπιρτάδα του παραδοσιακού παραμυθιού μέσα από άλλη οδό, την οδό της ποίησης και της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Στην πρώτη ιστορία ένα ξωτικό που ξέρει να λύνει τα προβλήματα όλων των πλασμάτων δέχεται μια ξαφνική μαζική επίσκεψη ανθρώπων. Ο καθένας κουβαλάει ένα πακέτο με το πρόβλημά του μέσα κι είναι στ’ αλήθεια μεγάλη ανακούφιση να εναποθέτεις το πακέτο σου στην αυλή του καλόκαρδου και σοφού ξωτικού. Όλοι τους συμφωνούν ότι η αιτία των προβλημάτων τους είναι μία: ένας άνθρωπος που κάθεται στο φεγγάρι κι όλο ρωτάει «γιατί». Το ξωτικό αναλαμβάνει το μεγάλο ταξίδι έως το φεγγάρι. Στην κορυφή ενός βράχου υπάρχει ένα εκκλησάκι μ’ ένα ψιλόλιγνο καμπαναριό. Και στη κορυφή του καμπαναριού κάθεται ένας άνδρας πάρα πολύ γέρος. Ο πιο γέρος άνθρωπος που μπορεί να φανταστεί κανείς. Σε κάθε θυμωμένη ερώτηση του ξωτικού ο γέρος απαντά με μια άλλη ερώτηση: «γιατί;». Το ξωτικό έξαλλο απειλεί το γέρο ότι αν πει άλλη μια φορά ένα «γιατί;» θα πέσει από το φεγγάρι στη γη. Το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο και η ιστορία ένα υπέροχο σχόλιο για την παιδική ηλικία αλλά και για τον άνθρωπο και το χρόνο.

Στη δεύτερη ιστορία ένας ελέφαντας γίνεται φίλος με μια πεταλούδα, στην τρίτη ένα άδειο σπίτι στην κορυφή ενός λόφου γίνεται φίλος με ένα πουλί και στην τελευταία ένα κορίτσι που το έλεγαν Εγώ περιδιαβάζει στο δάσος, συναντά ζώα, κάνει διάλογο μαζί τους αλλά και με έναν φανταστικό ακροατή της ιστορίας που δεν μαθαίνουμε ποιος είναι παρά μόνο όταν η Εγώ συναντήσει το τελευταίο πλάσμα. Που είναι και το μόνο που θα ανταποκριθεί στην επαναλαμβανόμενη προς όλους πρόσκληση της Εγώ: «Θέλεις να έρθεις μαζί μου για ένα τσάι;».

Όσο απλή είναι η πλοκή σε αυτά τα παραμύθια, άλλο τόσο βαθιά διεισδύουν στην ψυχή όχι μόνο του παιδιού αλλά και του ενήλικα. Απαλλαγμένα από το άγχος μετάδοσης κάποιου «ψυχωφελούς» μηνύματος, αγγίζουν τις αγωνίες των μικρών παιδιών: ποιος είμαι, γιατί υπάρχω, τι είναι αγάπη, πώς σχετίζομαι με τους άλλους. Εξαιρετική η γλώσσα, το ύφος και ο ρυθμός του κειμένου (που αποδίδονται με τέχνη στη μετάφραση της Ροδούλας Παππά) βρίσκουν το αντίστοιχό τους στα σχέδια του Πάολο Γκέτσι που έγιναν ειδικά για την ελληνική έκδοση. Έχουν το ύφος των παιδικών σχεδίων και των έργων του Μιρό, έχουν χιούμορ και μια γλυκιά νοσταλγική διάθεση. Θυμίζουν παιδικό δωμάτιο άλλων εποχών.

Ο Έντουαρντ Έσλιν Κάμμινγκς (1894-1962) είναι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ποιητές του εικοστού αιώνα. Τα τρία πρώτα παραμύθια τα έγραψε για την κόρη του Νάνσι (μεταξύ 1919 και 1924, όταν το ζεύγος Κάμμινγκς χώρισε και η πεντάχρονη κόρη τους ακολούθησε τη μητέρα στο Δουβλίνο. Πατέρας και κόρη ξανασυναντήθηκαν είκοσι χρόνια αργότερα, όταν η Νάνσι ήταν πια μητέρα). Το τελευταίο παραμύθι το έγραψε για το εγγόνι του μετά το 1948.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ