Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΛΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΗΣ

03.04.2012
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Η ΛΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3490-6
Σελίδες
49

Εικονογράφηση Έφη Λαδά

Η μικρή Λουκία μεγαλώνει στο Μπουένος Άιρες μαζί με τους γονείς της. Έχουν μεταναστεύσει εδώ από τη Θεσσαλονίκη, για οικονομικούς λόγους. Μια και «δουλειές εδώ υπάρχουνε πολλές», είχε πει η θεία που έμενε στην Αργεντινή. Ο πατέρας, ασυρματιστής και λογιστής στα πλοία, πασχίζει να αποφύγει το μπάρκο, να μείνει με τις δυο «αγαπημένες του γυναίκες». Δύσκολα τα φέρνουν βόλτα στη νέα τους ζωή. Έχουν στήσει ένα μικρό μαγαζί σ’ ένα όμορφο παλιό κτίριο της πόλης. Το νοικοκυριό τους το έχουν στριμώξει στον πάνω όροφο. Αλλά δεν τους λείπει η ελπίδα, η εργατικότητα, η υπομονή και η καλή καρδιά. Από το μπαλκόνι η Λουκία βλέπει τα χελιδόνια, αυτά τα ταξιδιάρικα και μεταναστευτικά πουλιά. Τη συγκινούν πολύ. Είναι σαν και την οικογένειά της. Έχουν δυο πατρίδες.

Μία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος δίνει τη χαριστική βολή στα οικονομικά της οικογένειας. Ο πατέρας πρέπει να μπαρκάρει και να εξασφαλίσει εισόδημα σε σταθερό νόμισμα, σε δολάρια. Η Λουκία μαραζώνει από τη λύπη της. Αλλά σιγά σιγά συνέρχεται, μεγαλώνει, αγωνίζεται, κάνει τα συναισθήματά της ζωγραφιές, διακρίνεται στη ζωγραφική, κάνει φίλους, ερωτεύεται. Ο δεσμός με τον πατέρα διατηρείται ισχυρός μέσα από την αλληλογραφία τους. Ώσπου ο πατέρας θα επιστρέψει έχοντας πετύχει τον στόχο του. Έχει εξασφαλίσει ένα κεφάλαιο που του επιτρέπει να ανοίξει πια τη δική του επιχείρηση. Πώς θα αλλάξει όμως η ζωή της Λουκίας; Τώρα πια έχει ριζώσει καλά στη νέα πατρίδα, μα ούτε και ξεχνά την παλιά.

Μια τρυφερή ιστορία που μας θυμίζει πόσο κοντά είναι οι εποχές που ζήσαμε οικονομικοί μετανάστες σε άλλες χώρες. Οι εποχές που έβγαινε δύσκολα το βιος αλλά δεν έλειπε το κουράγιο και η πίστη σε αξίες και αρχές που βοηθούσαν στη συγκρότηση του εαυτού, της οικογένειας και της ταυτότητας. Χωρίς να λείπει η εξωστρέφεια, διατηρείται η ταυτότητα. Άνοιγμα στο νέο, αξιοποίηση νέων ευκαιριών αλλά και έμπνευση από το παρελθόν, τις μνήμες και τις κοινές αξίες.

Ξεχειλίζουν τα καλά συναισθήματα από την ιστορία κι όμως αυτό γίνεται με τρόπο πειστικό. Πώς γίνεται να λείπει η γκρίνια και ο εκνευρισμός σε δύσκολες καταστάσεις; Μπορεί και να μην λείπουν, αλλά είναι επιλογή σου το τι προτάσσεις ως κυρίαρχη ιστορία μιας οικογένειας.

Οι ζωγραφιές της Έφης Λαδά αποδίδουν πολύ πετυχημένα την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Αναδίδουν ζεστασιά, θαλπωρή, ξενιτιά αλλά και γνήσια συναισθήματα.

Η Αθηνά Μπίνιου, χημικός, έχει ζήσει στη Βραζιλία. Τώρα ζει στην Αθήνα και γράφει παραμύθια. Το 2004 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, «Οι ήρωες του Άρδα», για να ακολουθήσουν «Ο Κρυστάλλινος Αετός», «Η Ταρώ και ο Ζαχαροζυμωμένος», «Το κατόρθωμα του Δάκρυ», «Τα χειρόγραφα του Πύργου», «Το δειλό λιοντάρι» και «Στο πανηγύρι των πουλιών». «Η Λουκία και οι δυο πατρίδες της» πήρε βραβείο διηγήματος από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστημών και Πολιτισμού Κερατσινίου.

Η Έφη Λαδά έχει εικονογραφήσει πάνω από 60 βιβλία και πολλά εξώφυλλα. Έχει γράψει και η ίδια βιβλία όπως «Τα γενέθλια της Ινφάντας» που έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και τα κορεάτικα. Έχει αποσπάσει δυο φορές το Βραβείο Εικονογράφησης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2006 και 2009), ενώ έχει αναγραφεί και στον τιμητικό πίνακα της ΙBBY για την εικονογράφηση του βιβλίου «Η βροχή των αστεριών». Είναι υποψήφια για το Hans Christian Andersen Award 2012.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ