Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

09.10.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αντώνης Καλοκύρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-4110-2
Σελίδες
205

Ο εσωτερικός εχθρός (και πώς να τον βγάλετε νοκ-άουτ)

Τα λεγόμενα βιβλία ''αυτοβοήθειας'' σπανίως μπορούν να βοηθήσουν κανέναν άλλον εκτός από τον συγγραφέα τους, αν βέβαια πουλήσουν. Με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, τα υπόλοιπα απλά αναμασούν τις ίδιες ψυχολογικές τεχνικές και ωθούν σε ψυχαναγκαστικού τύπου προτροπές για ''θετική σκέψη'', που δεν οδηγεί πουθενά. Αλλά ο Αμερικανός συγγραφέας του μπεστ σέλερ ''Οι πύλες της φωτιάς'', επιχειρεί και πετυχαίνει κάτι τελείως διαφορετικό, στο μικρό αυτό και άκρως χρηστικό εγχειρίδιο: αναλύει εύστοχα και κυρίως εύληπτα την ψυχολογία της δημιουργικότητας μέσα από τη δική του προσωπική εμπειρία, με χιούμορ, οξυδέρκεια και συναίσθημα.

Ο συγγραφέας, με λόγο απλό, ξεγυμνώνει από όλες τις μεταμφιέσεις του, τον ένα και μοναδικό εχθρό που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας (και τις περισσότερες φορές μας κατατροπώνει): την Αντίσταση, όπως την ονομάζει, ήτοι τη φωνή μέσα στο κεφάλι μας που μας κρατάει πίσω και μας θάβει στη μετριότητα. Και δεν υπάρχει κανένα δημιουργικό ή ωφέλιμο έργο, είτε στο προσωπικό είτε στο κοινωνικό πεδίο, που να μην προσκρούει σ' αυτό το εμπόδιο.

Ο Πρέσσφιλντ δεν χειραγωγεί τους αναγνώστες του ούτε τους καπελώνει ως ειδήμων, μοιράζεται μαζί τους τις δικές του μάχες με την Αντίσταση, ακόμα και τις οδυνηρές ήττες του απ' αυτήν, ως συναγωνιστής και όχι ως καθηγητής από καθέδρας. Επιπλέον, ο ανάλαφρος τόνος της γραφής, χωρίς σοβαροφάνεια, σου δίνει την αίσθηση ότι μιλάς με έναν παλιό φίλο και κυρίως με κάποιον που ξέρει τον αγώνα σου, γιατί βρίσκεται κι αυτός μέσα στην αρένα και όχι στην ασφάλεια της εξέδρας. Τέλος, ένα ακόμα υπέρ του κειμένου είναι ο σεβασμός και η αγάπη του συγγραφέα για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό που κυριαρχούν και σ' αυτό το βιβλίο του, αφού η πίστη στη Μούσα και η επίκλησή της σε κάθε έργο διατρέχει όλες τις σελίδες του.

Αν λοιπόν πολεμάτε τη λερναία ύδρα της αναβλητικότητας ή μένετε καθηλωμένος μπροστά στο φόβο της αποτυχίας -και όχι μόνο στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα-, το βιβλίο του Πρέσσφιλντ απευθύνεται σε εσάς. Και για να μην βγάζω την ουρά μου απ' έξω, ομολογώ ότι έχω διαβάσει το κείμενο μέχρι τώρα τρεις φορές και το έχω συστήσει σε όλους όσους ξέρω ότι δίνουν το δικό τους αγώνα, ειδικά σε εκείνους που γράφουν (ή προσπαθούν να γράψουν) και ''παλεύουν με τα θηρία''.

''Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν ζωές ήσυχης απελπισίας'', έγραφε ο Θορώ στο ''Ουώλντεν'' - και είχε δίκιο. Γιατί η ήσυχη απελπισία είναι βολική και συνήθως εξασφαλίζει την επιβίωση. Αν όμως δεν σας αρκεί αυτό και αποφασίσετε να ζήσετε και να πραγματώσετε εκείνο για το οποίο είστε πλασμένος, τότε διαβάστε τον ''Πόλεμο της τέχνης''. Και βγείτε στο πεδίο της μάχης...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ