Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ

15.11.2009
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4943-6.
Σελίδες
100

Το πελώριο της ψυχής, αυτό το πίκολο

Ο Μανόλης Πρατικάκης κατάγεται από το Μύρτος, χωριό του Λιβυκού πελάγους, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε ιατρική και πήρε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνει την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα γύρω στο 1970. Έχει γράψει δεκαέξι ποιητικές συλλογές (οι περισσότερες συνθετικά έργα), καθώς επίσης δοκίμια, πεζά, σενάρια και τραγούδια. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του με τον τίτλο «Αφηγήματα ενός ψυχιάτρου», μέσα από μια συλλογή δέκα διηγημάτων που γράφτηκαν σε διάστημα είκοσι πέντε χρόνων, παρουσιάζει την ανθρώπινη ψυχική παθογένεια με λυρισμό και γλαφυρότητα, μέσα από ποιητικές περιγραφές και εικόνες. Κέντρο των περιγραφών είναι ο άνθρωπος ο οποίος, ανάλογα με τα συμπτώματά του, αντιδρά και ο συγγραφέας, με στοργή και συμπόνια, παρουσιάζει τις στρεβλώσεις του ανθρώπινου μυαλού με το βλέμμα του ειδικού.

Με αρχικό κείμενο στο οποίο αποτυπώνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου με τα ανάλογα συμπτώματα που παραπέμπουν στο Αλτσχάιμερ, παρομοιάζει την ασθένεια σαν κλέφτη της ζωής πριν τελικά την πάρει. Αλλού πάλι ο άνθρωπος, σαν ένα σπίτι στοιχειωμένο που τρίζει κάθε δοκάρι και κάθε κομμάτι του πατώματός του, αποκαλύπτει τα καθολικά σημεία φθοράς στο σώμα και στις λειτουργίες των οργάνων του. Ενώ την ίδια στιγμή ο νους πλημμυρίζει από φαντάσματα. Περιγραφές παραστατικές, γεμάτες μουσικότητα και σκοτεινιά, παραπέμπουν και παραλληλίζουν τον εγκέφαλο και τις σωματικές διεργασίες με συμπτώματα που θυμίζουν την άλλοτε χρήση/ζωή σπιτιού και εγκεφάλου. Οι ήρωες εμφανίζονται άλλοτε σαν φαντάσματα και άλλοτε σαν ξωτικά που διαχέουν την αύρα τους στις σελίδες, αποδεικνύοντας τη λεπτή διαχωριστική γραμμή η οποία ορίζει το πραγματικό από το εξωπραγματικό, το υγιές από το άρρωστο. Οι άνθρωποι εν γνώσει και εν αγνοία τους παίζουν με το θάνατο, ενώ άγγελοι σαν οπτασίες ή σαν καταφύγια γίνονται η λύτρωσή τους.

Ταυτόχρονα, φάρμακα ξεθωριάζουν και αλλοιώνουν την εικόνα στο κοίλο του ματιού και στον πίσω θόλο του εγκεφάλου. Ενώ μια αόρατη μεμβράνη διαχωρίζει τα υπόγεια του μυαλού, όπου βρίσκονται βραχυκυκλωμένες σαν κουβάρι οι συνάψεις των νευρώνων και των καταγεγραμμένων αναμνήσεων της ζωής. Άνθρωποι και σπίτια προβάλλουν τις ίδιες ερημιές, σαν κουφάρια μιας αλλοτινής ζωής. Και ο θάνατος είναι ζωντανός μέσα τους πριν γίνει γεγονός. Πριν γίνει ΤΕΛΟΣ.

Ο Μανόλης Πρατικάκης καταγράφει στο βιβλίο του μια θλιβερή πραγματικότητα που γίνεται καθημερινή σε ορισμένους και τους οικείους τους. Ο συγγραφέας μετράει το χρόνο άλλοτε σαν παρελθόν, με τις μνήμες που πιστά ακολουθούν τις εγγραφές και ανακλήσεις τους από τον ανθρώπινο νου, και άλλοτε πάλι σαν μέλλον που μέσα σε αυτό τρέχουν όλοι ή για να το διαμορφώσουν ή μέσα από αυτό να διαμορφωθούν. Ωστόσο στο τέλος ο χρόνος γίνεται η διαχωριστική γραμμή η οποία ορίζει το πριν και το μετά.

Εμπνευσμένες και παράλληλα ποιητικές παρομοιώσεις και περιγραφές, σαν πίνακες ζωγραφικής, γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου υφαίνοντας την «ατμόσφαιρα» των κειμένων και προσθέτοντας σε αυτά σημαντική λογοτεχνική αξία. Ταυτόχρονα, η γνώση και η αγάπη για τον άνθρωπο καταγράφουν έκδηλα την καταστρατήγηση ή απώλεια της ανθρώπινης διάνοιας. Κείμενα ποτισμένα από τον ανθρώπινο πόνο διεισδύουν υποδόρια στον αναγνώστη, κάνοντάς τον και αυτόν να πονά.

Ο συγγραφέας, παρατηρητής της ζωής, συνθέτει με ένα μοναδικό τρόπο την επιστήμη της ιατρικής με την ποίηση, σμίγοντας το λογικό με το παράλογο, το πραγματικό με το εξωπραγματικό, το φυσικό με το μεταφυσικό, πριν τον τελευταίο σταθμό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ