Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ

02.11.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΘΥΡΑΘΕΝ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Αβραμίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-8097-74-2
Σελίδες
319

Η ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

"Ένδον σκάπτε"
             Μάρκος Αυρήλιος

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος (121-180 μ.Χ.) έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σ' ένα αντίσκηνο στις όχθες του Δούναβη, στα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορίας, ως επικεφαλής της στρατιωτικής άμυνας ενάντια στις γερμανικές εισβολές. Εκεί, στην πρώτη γραμμή του πολέμου, έγραψε το ''αιώνιο ευαγγέλιο'', σύμφωνα με τη ρήση του Ρενάν, το περίφημο φιλοσοφικό ημερολόγιο ''Εις εαυτόν'': κατέγραψε τις σκέψεις του, όχι ως προσωπικές εξομολογήσεις, αλλά με τη μορφή φιλοσοφικής άσκησης, ώστε να κρατήσει το νου του ατάραχο και να γαληνέψει την ψυχή του, παίρνοντας δύναμη από τις διδαχές του Σωκράτη και του Πλάτωνα, αλλά κυρίως από τη στωική φιλοσοφία, όπως την είχε διδαχθεί από τον πρώην δούλο του και μετέπειτα δάσκαλό του, τον Επίκτητο. Αναζητώντας ένα σταθερό σημείο ανάμεσα στο χάος και στη βία που τον περιέβαλε, στράφηκε στη φιλοσοφία κι έγινε ο ίδιος φιλόσοφος, προσφέροντας στον παγκόσμιο πολιτισμό ένα κορυφαίο πνευματικό έργο.

Δεκαοκτώ αιώνες πέρασαν από τότε και τα ''Εις εαυτόν'', τα 12 βιβλία των στοχασμών του τα οποία συνέγραψε στην ελληνική γλώσσα, παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά, όπως όλα τα κλασικά έργα, συνεχίζοντας να δίνουν στον αναγνώστη τους έναν τρόπο ζωής και σκέψης που θα τον ανυψώσει από τη φθορά της καθημερινότητας και της επιβίωσης και θα τον οδηγήσει στην αλλαγή αντίληψης και ερμηνείας της πραγματικότητας. Απέναντι ''στην κενότητα των επιδείξεων, τα δράματα επί σκηνής, τα ποίμνια, τις αγέλες... τα αχθοφόρα μυρμήγκια, τα τρεχαλητά των φοβισμένων ποντικιών, τις μαριονέτες με σπασμωδικές κινήσεις'', ο Μάρκος Αυρήλιος αντιπροτείνει την πραότητα, την αταραξία και την απόλυτη αυτοκυριαρχία, χωρίς όμως αλαζονεία και σκληρότητα απέναντι στις ανθρώπινες αδυναμίες, αφού, ακολουθώντας τη σωκρατική οδό, ερμηνεύει το κακό ως άγνοια του καλού. Ο φωτισμένος νους, όμως, θα επιλέξει με ελεύθερη βούληση το καλύτερο, θα κρατηθεί σ' αυτό και δεν θα επιτρέψει σε τίποτα και σε κανέναν να τον κάνουν χειρότερο άνθρωπο - γιατί αυτή είναι η μοναδική, πραγματική βλάβη που μπορεί κάποιος να υποστεί.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μερικά ψήγματα φωτός από την αθάνατη λάμψη του φιλοσοφικού αυτού φάρου - όσα ο περιορισμένος χώρος μιας παρουσίασης επιτρέπει. Κλείνοντας, θα πρέπει να συγχαρώ θερμά τις εκδόσεις ''Θύραθεν'' για την εξαίρετη παρουσίαση του έργου, καθώς και τον Γιάννη Αβραμίδη για τη μετάφραση του κειμένου, την εισαγωγή και τα σχόλια που το συνοδεύουν. Κι αν κάτι απομένει να ειπωθεί, είναι ότι αν ανοίξετε τις σελίδες του βιβλίου και αφεθείτε στο φως του, δεν θα το κλείσετε ποτέ, ούτε θα το αφήσετε να σκονίζεται στη βιβλιοθήκη σας. Θα το διαβάζετε ξανά και ξανά, έστω και αποσπασματικά, αντλώντας από την ανεξάντλητη πηγή του...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ