Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΩΝΑ

17.06.2009
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΩΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Κορομηλά
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2955-1
Σελίδες
280

Είμαστε μόνοι. Κανέναν δεν μπορούμε να γνωρίσουμε και κανείς δεν μπορεί να μας γνωρίσει.
                                                               Σάμουελ Μπέκετ, Προυστ

H δρ Marie France Hirigoyen (γεν.1949, Γαλλία) είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια και ψυχαναλύτρια με μεγάλη κλινική εμπειρία. Ως ειδική «θυματολόγος» ερεύνησε διεξοδικά και κατέγραψε τη βία, με λόγια,νεύματα και υπονοούμενα, χωρίς τη χρήση φυσικής βίας, στα βιβλία της με τους τίτλους, «Ηθική παρενόχληση», «“Ηθική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας» και «Η κακοποιημένη γυναίκα. H βία μέσα στο ζευγάρι».

Η συγγραφέας το βιβλίο της με τον τίτλο, Η μοναξιά στον εικοστό πρώτο αιώνα το χωρίζει σε τρεις ενότητες: «Μια ανέφικτη συνάντηση», «Μόνοι σε έναν κόσμο επιδόσεων», « Οι νέες μοναξιές». Μέσα σε αυτές τις ενότητες καταγράφει την εξέλιξη και εξαφάνιση της ¨πυρηνικής οικογένειας¨ η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και ανέτρεψε τις κοινωνικές ισορροπίες.

Στην εισαγωγή του Βιβλίου η δρ Marie France Hirigoyen ,τοποθετείται τονίζοντας πως το καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή της δομής του κοινωνικού ιστού τον έπαιξε η διαφοροποίηση του ρόλου της γυναίκας, μέσα στην οικογένεια. Από την στιγμή που η γυναίκα/μητέρα βγήκε στην αγορά εργασίας για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες της οικογένειας, διερράγη η συνοχή της οικογένειας και επήλθε ανισορροπία και κρίση των ρόλων ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Ταυτόχρονα η βιαιότης και ο ανταγωνισμός, εισέβαλαν στη σχέση του ζευγαριού και ώθησαν την γυναίκα να διεκδικεί το διαζύγιο, ύστερα από την σεξουαλική της χειραφέτηση και την οικονομική της ανεξαρτησία. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών να βιώνουν πλέον την μοναξιά. Πίσω όμως από τη μοναξιά, κρύβονται διαφορετικές πραγματικότητες: Μοναχικοί, άγαμοι, διαζευγμένοι, χήροι ή άτομα με παθογένεια στην προσωπικότητά τους και το χαρακτήρα τους να «ενσωματώνονται» στη κοινωνία, ενώ παράλληλα είναι περιθωριοποιημένοι ή αποκλεισμένοι.

Το ανθρώπινο όν εκ φύσεως θέλει να εντάσσεται κάθε στιγμή της ζωής του σε ένα κοινωνικό σύνολο ενώ ταυτόχρονα ανασφάλειες, φόβοι και σενάρια ζωής λειτουργούν περιθωριοποιώντας το. Και όσο η κοινωνία γίνεται πιο κλειστή και πιο φοβισμένη οι διαφυγές στις μέρες μας για νέες γνωριμίες και κάλυψη του συντροφικού κενού καλύπτονται από τους ιστότοπους γνωριμιών. Ως εκ τούτου πολλοί καταφεύγουν στη χίμαιρα του εικονικού, διατηρούν ψευδοφιλίες και φλυαρούν για να γεμίσουν το κενό, ενώ οι κοινωνικά φοβικοί αισθάνονται ασφαλείς, διότι επικοινωνούν χωρίς να αντιμετωπίζουν την εγγύτητα.

Είναι οι ιστότοποι η «γη της επαγγελίας» όπου ο καθένας θα βρει το σύντροφο του ή μήπως είναι ένας χώρος επικίνδυνος όπου όλοι φορούν μάσκες ενώ ταυτόχρονα η «πόλη» την οποία κουβαλά κανείς μέσα του αναπαράγει την ίδια καταστροφή στις συντροφικές του σχέσεις;

Συγχρόνως, μια άλλη κοινωνική παγίδα στις μέρες μας είναι, «το καταναλώνω άρα υπάρχω», όπου το άτομο μανιπουλάρεται από τα ΜΜΕ σαν προϊόν, και εστιάζοντας στην παντοδυναμία της κατανάλωσης αλλά και του ναρκισσισμού που το χαρακτηρίζει, το ωθούν να ομαδοποιείται ενώ ταυτόχρονα το περιθωριοποιούν δημιουργώντας ρατσιστικά πρότυπα.

Ωστόσο η συγγραφέας διαχωρίζει τη μοναχικότητα από την μοναξιά, ως δύο διαφορετικές έννοιες και καταστάσεις, τονίζοντας πως η μοναξιά είναι προσωπική κατάσταση, ενώ η μοναχικότητα δεν είναι η απόλυτη μοναξιά. Και δείχνει τη μοναχικότητα και τη μοναξιά να λειτουργούν θετικά για το άτομο στο οποίο δίνουν την ευκαιρία να καταδυθεί και να γνωρίσει μέσα από τα βαθύτερα των συναισθημάτων του τον εαυτό του, να βρει χρόνο για να σπουδάσει, να εμπνευστεί, να δημιουργήσει, να ασχοληθεί με διάφορα χόμπι και τέλος να ελευθερωθεί από την εξάρτηση από άλλα άτομα και γενικά να αυτονομηθεί, να δυναμώσει και να ζήσει ισότιμα και αληθινά δίπλα ή χωρίς τους άλλους.

Τέλος στο βιβλίο «Η μοναξιά στον εικοστό πρώτο αιώνα» η δρ Marie France Hirigoyen, καταγράφει και αποκωδικοποιεί τη μοναξιά του ατόμου, τις κοινωνικές τάσεις της εποχής μέσα από το έμπειρο μάτι της και τις μαρτυρίες των ασθενών της. Η μετάφραση της Έφης Κορομηλά δίνει στο κείμενο μια πρόσθετη αξία κάνοντάς το εύληπτο και ενδιαφέρον για κάθε αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ