Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ, ΚΡΙΝΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

30.11.2008
facebook twitter linkedin email
ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ, ΚΡΙΝΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αθανάσιος Κατσικερός
Κατηγορία
ISBN
978-960-218-578-0
Σελίδες
160

Ο νους, αυτός ο αλήτης ….
που επειδή δεν έχει πόδια, βάζει τα δικά μας να μας πηγαίνουν όπου εκείνος θέλει.

 Τα τελευταία χρόνια η δημοσίευση βιβλίων με στόχο την καλύτερη ή, μάλλον, την ουσιαστική γνωριμία με τον εαυτό μας, γνωρίζει πιένες. Και η παραγωγή, με όρους «αγοράς», γίνεται μόνον όταν το προϊόν καλύπτει ανάγκες. Αυτή λοιπόν η, υποβόσκουσα επί δεκαετίες, αποκαλυπτόμενη τώρα ανάγκη, που θα έπρεπε να είναι η βασική επιδίωξη κάθε ανθρώπου, φαίνεται ότι θεριεύει και τον σπρώχνει να μάθει όσα «επιμελώς», θα έλεγε κάποιος «περιθωριακός», του κρατήθηκαν μυστικά. Βλέπετε, στην πράξη η γνωριμία με τον ίδιο του τον εαυτό, δεν καλλιεργείται σε κανένα πεδίο της ζωής του ανθρώπου. Τουλάχιστον στα καθοριζόμενα από την κοινωνία: οικονομία, εκπαίδευση, εργασία κ.ά..

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι παρουσίασης των πώς, γιατί και πότε, μπορεί κανείς να ξεκινήσει, να βελτιώσει, αλλά και να διατηρήσει αυτή την ενδιαφέρουσα γνωριμία με τα κρυμμένα κομμάτια του και τελικά να τα μεταφέρει από τα ανήλια υπόγεια της ψυχής του εκεί όπου θα έπρεπε αποκλειστικά και μόνο να υπάρχουν: στη καθημερινή ζωή του ή στη ισόβια λήθη. Κερδίζοντας πρόσθετα τη δυνατότητα να «βλέπει» πολύ πιο καθαρά. Η Linda Elder, ψυχολόγος ειδικευμένη σε θέματα εκπαίδευσης και ο Richard Paul, ειδικός στον τομέα της κριτικής σκέψης, προσεγγίζουν αυτό το θέμα με ένα διαφορετικό τρόπο. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μια συνήθεια μπορεί να καταπολεμηθεί μόνον από μια άλλη συνήθεια, η οποία τελικά και θα την αντικαταστήσει, προτείνουν τη δικιά τους λύση. Κάθε μέρα και μια ιδέα, ένα μικρό λιθαράκι στο νέο οικοδόμημα του εαυτού, μακριά από την εγωκεντρική του καθημερινότητα και τα πρότυπα συμπεριφοράς του που δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθούν – αιτιολογηθούν με λογικά επιχειρήματα. «Τ’ αγαθά κόποις κτώνται» λένε, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε προσπάθειες ανάπτυξης της υγιούς σκέψης. Το γυμναστήριο χρειάζεται κάποιες ώρες την εβδομάδα, για να σου δώσει ρώμη σωματική, αλλά η άσκηση της σκέψης απαιτεί συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια, για χρόνια, μέχρι να μπορέσει να ιδρύσει ένα αντικειμενικό σύστημα παρατήρησης, παρακολούθησης και απόφασης. Εικοσιπέντε ημέρες, λένε οι συγγραφείς, που θα αλλάξουν τη ζωή σας. Και αν αυτό μπορεί να αποτελεί σχήμα λόγου, όσον αφορά το βάθος της αλλαγής, είναι σίγουρο πως θα δώσει μια μικρή γεύση από αυτό το άλλο. Από μια πιρουνιά όμως διαλέγουμε και τι θα φάμε. Προτείνουν λοιπόν την εστίαση σε ένα και μόνο θέμα, μια πλευρά παρατήρησης, στην οποία και θα επιμένει σχολαστικά ο αναγνώστης, κάνοντας παρατηρήσεις και ερωτήσεις για 24 ώρες. Τον οδηγούν και τον βοηθάνε πρακτικά. Και όταν τελειώσει η μέρα, θα ξημερώσει η επόμενη με ένα άλλο θέμα που θα γίνει μια μικρή εμπειρία.

Το βιβλίο «Αμφισβήτησε, κρίνε, αποφάσισε» είναι γραμμένο με τρόπο που η ανάγνωση κυλάει εύκολα χωρίς να μπερδεύει τον αναγνώστη με όρους επιστημονικούς και εξειδικευμένους. Η γλώσσα του, καθημερινή, ευχάριστη και φιλική, μιλάει με τρόπο που σε ελκύει για το πιο κάτω. Η ανάγνωση τελειώνει χωρίς να το καταλάβεις, αν και από εκεί και μετά αρχίζουν τα «δύσκολα»: βιβλιοθήκη ή εφαρμογή;

Και οι δυο συγγραφείς είναι αναγνωρισμένοι στην ειδικότητά τους, βαθιοί γνώστες του αντικειμένου, αλλά και κατάλληλα προετοιμασμένοι για να μεταδώσουν τη γνώση τους με έναν τρόπο χρήσιμο, καθημερινό και εύχομαι αποτελεσματικό. Βιβλία σαν και αυτό χρειάζονται και θα ήταν ευχής έργο η πολιτεία ή καλύτερα οι πολιτείες σε όλο τον κόσμο, κάποια στιγμή να εφαρμόσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα βασισμένο στο ΠΩΣ να σκέπτεσαι, και όχι στο ΤΙ να σκέπτεσαι που ισχύει σήμερα. Τότε, στο συγκεκριμένο θέμα της γνωριμίας με τον εαυτό και τον τρόπο κρίσης των πάντων, όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα, συντελώντας στη δημιουργία μιας πολύ πιο υγιούς κοινωνίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ