Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

09.10.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-999-2
Σελίδες
80

«Όταν ήσουν παιδί προσπαθούσες να σβήσεις μια κηλίδα φως.
Όταν μεγάλωσες κατάλαβες τι θα πει σκοτάδι»

                                                                                  (σελ. 22)

Ο Γιάννης Κοντός γεννήθηκε στο Αίγιο το 1943. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως ασφαλιστής. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με ποίηση το 1965, και με το πρώτο του βιβλίο, το 1970. Το 1973 πήρε τη χορηγία του Ιδρύματος Ford. Έχει κατά διαστήματα συνεργαστεί με περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με το "Το Βήμα της Κυριακής". Το 1980 κυκλοφόρησε δίσκος με μελοποιημένα ποιήματά του από τον συνθέτη Νίκο Καλλίτση, με τον τίτλο "Απόπειρα". Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή "Ο αθλητής του τίποτα". Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Με την ποίηση στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι παράδοξο. Πολλοί είναι εκείνοι που γράφουνε στίχους, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που διαβάζουν ποίηση, ακόμα και σε αραιά διαστήματα. Πώς μπορείς να γράψεις, όταν δεν διαβάζεις; Άλλωστε οι περισσότεροι μπερδεύουν τους στίχους για μουσική με τους ποιητικούς στίχους. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό, με διαφορετική έκφανση και προορισμό και φυσικά διαφορετικής υφής και δυσκολίας.

Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα το βιβλίο του Γιάννη Κοντού «Η στάθμη του σώματος», ποίηση σε όλο της το φάσμα και την έκφανση. Συμπαγές, ακέραιο ποιητικό έργο, βγαλμένο από τα ενδότερα της ανθρώπινης ψυχής με σκοπό να την κατανοήσει, αλλά και να την εκφράσει. Η ποιητική συλλογή είναι γεμάτη εικόνες και συναισθήματα, επενδυμένα με βαθιά αντίληψη και συνείδηση, δοσμένα μ’ έναν τρόπο καθόλα ανθρώπινο, φιλοσοφημένο και ρεαλιστικό.

Στα ποιήματα του Γιάννη Κοντού γίνεται αντιληπτό το σταυροδρόμι της φύσης με τον άνθρωπο, της πραγματικότητας με τα όνειρα και τις ελπίδες. Ένα σταυροδρόμι που, όποιον δρόμο και να διαλέξεις, θα σε βγάλει σε μια ιδεώδη συνειδητότητα για το άτομο, το σύνολο, τον κόσμο. Τα ποιήματα είναι σαν πινελιές που καθένα συμπληρώνει τον πίνακα που εξαιρετικά ονομάστηκε «Η στάθμη του σώματος». Γιατί δεν είναι μόνο το σώμα ως κορμί, αλλά και το σώμα ως ύλη απέναντι στο πνεύμα, απέναντι σε μια πανδαισία εννοιών που δημιουργούν, στηρίζουν και ολοκληρώνουν αυτό που ονομάζουμε ζωή. Αναγνωρίζοντας λοιπόν, την ελλειπτική εκ προοιμίου υφή του σώματος, αποθεώνεται η άυλη φύση του ανθρώπου, χωρίς να παραγκωνίζεται η ύλη. Γιατί στο τέλος δεν είναι εκείνο που δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε που καθορίζει τη διαδρομή μας, αλλά εκείνο που ποτέ δεν θα το αντιληφθούμε με ανοιχτά μάτια.

Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή από κάθε άποψη, που διαβάζεται ξανά και ξανά, γιατί σε κάθε ανάγνωση έχει κάτι καινούργιο να προσφέρει, κάποιο νέο μυστικό να αποκαλύψει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ