Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

21.09.2011
facebook email
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΝΕΙΡΟΝΟΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN

Ο Σπύρος Αραβανής, που γεννήθηκε το 1979 στον Πειραιά, συνεκδότης τού ηλεκτρονικού περιοδικού www.poiein.gr, μετά από μια πρώτη ποιητική απόπειρα, επιτυχημένη απολύτως, έρχεται τώρα ώριμος πλέον, «σαν έτοιμος από καιρό» (και σίγουρα θαρραλέος – στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε), να απογειωθεί στο ποιητικό στερέωμα, όπου πολλοί τολμούν, οι περισσότεροι πέφτουν πριν καν αγγίξουν τα κέρινα φτερά τους το άρμα του Ήλιου, το ποθητό κι ελάχιστοι παραμένουν επιμένοντας να πετούν σαν ουράνιες μέδουσες (ηλεκτροφόρες ή μη τοξικές).

Μελέτησα με ιδιαίτερη προσοχή και τις δύο ποιητικές του συλλογές (η πρώτη με τον τίτλο «Η ανοσία της αγάπης» από τις εκδόσεις Οδός Πανός) κι ενθουσιάστηκα, γιατί δεν υπήρχε τίποτα το τετριμμένο και το κοινότοπο στην ποιητική του έκφραση. Ακόμα κι η ειρωνική χρήση της παραδοσιακής ομοιοκαταληξίας σε αυτό του το δεύτερο πόνημα είχε το χαρακτήρα του αυθεντικού και τη ρώμη του ενεργητικού καλλιεργητή του Λόγου, μακριά από παθητικότητες, ρομαντισμούς και καταθλίψεις παντός είδους.

Αν σε κάτι χρησιμεύει η ποίηση σήμερα είναι να σε βοηθά να περνάς καλύτερα τη μέρα σου, να σου φωτίζει ανεξιχνίαστες διαστάσεις του Αόρατου, με τον τολμηρό προβολέα της ποιητικής συνείδησης, να σε αποτρέπει από τον αναπότρεπτο Θάνατο, και την ανώφελη μεμψιμοιρία. Απεχθάνομαι τις αυτοψυχαναλύσεις που οδηγούν σε διαπιστώσεις ανεπούλωτων τραυμάτων για κάτι που (υποτίθεται ότι) έγινε πολλές δεκαετίες πριν. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου μια ανεπαρκής δικαιολογία για την παθητικότητα, την αδράνεια και την αποτυχία μιας ολόκληρης ζωής. Πολλοί «καταραμένοι» ποιητές βουλιάζουν στη μέθη, με αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες, και πεθαίνουν χωρίς ίχνος γενναιότητας συμπαρασύροντας όλες τις ασθενείς ψυχοσυνθέσεις που έλκονται από το νοσηρό. Στην περίπτωση του Σπύρου Αραβανή πρόκειται, αντιθέτως, για έναν στιβαρό, «πολεμικό» λόγο, όπου η διαπίστωση της σήψης ή του αδιεξόδου δεν είναι επαρκής αιτία για τελεσίδικη παραίτηση από το δικαίωμα στην ευτυχία, στη ζωή χωρίς όρους, στην ελευθερία.

Υπαρξιακή αγωνία, υγιής θεατρική ρητορεία, αναστεναγμός σώματος πάσχοντος που επιθυμεί το πραγματικό άγγιγμα, πέρα από την ψευδαίσθηση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Καββαδίας, Καρυωτάκης και Ρώμος Φιλύρας αντηχούν δυναμικά στα ποιητικά κάτοπτρα του Σπύρου Αραβανή. Ομοιοκαταληξία κι αλλού ελεύθερος στίχος ξεγυμνωμένος από στολίδια. Σεφέρης και χαμένη ελληνικότητα. Ο μη τόπος που διαφέρει από τον ου-τόπο. Ευφρόσυνη αυτοσαρκαστική ζοφερότητα.

Ανήλιαγη σπηλαιότητα. Καθημερινός σουρεαλισμός. Ανέφικτη επικοινωνία. Παραισθητική πραγματικότητα. Ανήσυχη επαγρύπνηση για το μέλλον του κόσμου. Συμπόνια, ως ενεργός συμπαράσταση,

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Οι τέσσερις πρώτες καταλήγουν στο leit-motiv «και δεν τον ξαναενόχλησε κανείς». Η πέμπτη διαφέρει. Ο επίλογος δίνει τον τόνο, το στίγμα και τη θεατρική ρητορικότητα του όλου πονήματος.

Σημαντικό προχώρημα από την προηγούμενη συλλογή. Η θητεία του Σπύρου Αραβανή στην καθημερινή «θεραπεία» της Ποίησης μέσα από τις σελίδες τού www.poiein.gr τού δίνει άλλα φτερά και τα εχέγγυα μιας σίγουρης, ασφαλούς απογείωσης. Και μόνο ότι αποδίδει τιμή στους νεκρούς ποιητές, αφιερώνοντάς τους ποιήματα και μνημονεύοντάς τους, δείχνει το ποιόν, το υψηλό ήθος και την ανιδιοτέλεια του ποιητή, που δεν επιθυμεί να δοξάσει το «εγώ» του, αλλά να υπηρετήσει μια σημαντική πανανθρώπινη υπόθεση. Ας πληθαίνουν οι αυθεντικές φωνές γύρω μας. Πήξαμε στα ιμιτασιόν, στους αντιγραφείς και στους εμπορικούς αντιπροσώπους ξένων κινήσεων και σκοτεινών ρευμάτων. Αρκετά! Ας ακούσουμε το αυθεντικά ελληνικό, ας το προσέξουμε, ας το τιμήσουμε, ας το προβάλλουμε. Όποιος θέλει να εκπροσωπήσει (με το αζημίωτο) τη λογοτεχνία άλλων χωρών, γιατί δεν πάει (αν έχει τα κότσια) να γράψει στη γλώσσα της δεύτερης ή τρίτης πατρίδας του;

Ο Σπύρος Αραβανής εμφανίστηκε με σεμνότητα και άκρα ταπεινότητα στα ελληνικά Γράμματα. Μακριά από εταιρείες, σωματεία, βραχείες και «μακριές» λίστες παρα-λογοτεχνικών βραβείων. Του εύχομαι να μακροημερεύσει, για το καλό όλων μας. Στην υπηρεσία της Ποιήσεως.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ