Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

04.09.2011
facebook email
ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΗΡΙΔΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-335-228-4
Σελίδες
121

Η γοητεία του ανοικτού ορίζοντα 

Υπάρχουν ποιητές και ποιητές: ποιητές που ποζάρουν, βραβειοθήρες και θεσιθήρες, παραδόπιστοι κι εξουσιολάγνοι, ερωτομανείς και ψοφοδεείς, χιμαιρικοί και χειμαρρώδεις, φλύαροι και τσιγκούνηδες, πολυγραφότατοι κι ολιγογράφοι, αυθεντικοί και ψεύτες, παραχαράκτες, πλαστογράφοι, αντιγραφείς, λογοκλόποι. Και οι άλλοι, οι αυθεντικοί, οι ερωτικοί, οι αυτοκαταστροφικοί, οι φιλοσοφημένοι που γνωρίζουν επακριβώς τη ματαιότητα των πάντων κι επιλέγουν ανάμεσα στο μονοπάτι της ενδώσεως εις την ηδονήν της σάρκας και στο μονοπάτι της αρνήσεως (ή της επιλεκτικής θηρεύσεως) της γήινης ηδονής. Οι περισσότερον ελευθέριοι ονομάζονται συνήθως «καταραμένοι», οι πλέον επιλεκτικοί αυτοανακηρύσσονται «ασκητικοί» (συνήθως αφού έχουν προηγουμένως θηρεύσει την αλόγιστη, αχαλίνωτη ηδονή).

Ο Νότης Γέροντας ανήκει στην πρώτη κατηγορία: του «καταραμένου», του παραδομένου στις ηδονές. Το αλκοόλ και οι σαρκικές ηδονές οδήγησαν ίσως στον «πρόωρο» θάνατό του. Όμως πότε ένας θάνατος είναι πρόωρος; Ποιος θάνατος ΔΕΝ είναι πρόωρος;

Η θολότητα του εσωτερικού τοπίου αντισταθμίζεται με την ενάργεια της εξωτερικής όρασης. Όπως κι ο Νίκος Καββαδίας, ο ναυτικός Νότης Γέροντας μάς χαρίζει την απλοχωριά της ματιάς του σε τοπία μακρινά, όπου ορίζοντας δεν υπάρχει κι η θάλασσα σμίγει με τον ουρανό, αρμονικά, ερωτικά και βίαια. Το αλκοόλ είναι κι αυτό ενός άλλου είδους θάλασσα, που μέσα της εκμηδενίζεται το «εγώ» του ποιητικού υποκειμένου. Ο γυναικείος κόλπος είναι το τρίτο καταφύγιο του πνιγμένου από την υπαρξιακή αγωνία, που αναζητεί μάταια την ασφάλεια, ή έστω την ψευδαίσθησή της και στο τέλος καταφεύγει στην πανδοκεύτρα Λήθη, με έσχατο και απόλυτο όριό της τον ίδιο τον θάνατο.

Όχι, δεν είναι θανατολάγνος ο ποιητής Νότης Γέροντας, δεν είναι πεσιμιστής. Τη ζωή δοξάζει μέσα από το αποκορύφωμα της ηδονής, το αποκάρωμα των αισθήσεων, την υπέρβαση των ορίων, εκεί όπου το υγιές και το νοσηρό εναλλάσσονται.

Η ποίησή του έχει ήδη κριθεί από σημαντικούς ανθρώπους των Γραμμάτων, δυστυχώς μετά το θάνατό του (όπως γίνεται συνήθως σε αυτή την ευνομούμενη χώρα). Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, ούτε θα παραθέσω στίχους του. Θέλω απλώς να σας επισημάνω το έργο του, να σας υπενθυμίσω ή να σας γνωστοποιήσω ότι έζησε κι αυτός ο αυθεντικός ποιητής ανάμεσά μας. Κι αν πιστέψουμε, όπως ο Δημοσθένης, «προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται», αν θεωρήσουμε με άλλα λόγια ότι το τέλος κρίνει και την αρχή και τη μέση και την πορεία, τότε το τέλος του Νότη Γέροντα τον ανεβάζει στο ύψος του αυθεντικού, του γνήσιου. Όσο για την πρωτοτυπία του, σαφώς πατάει πάνω στην κόλαση άλλων καταραμένων ποιητών, όμως δίνει στη ματιά του μια παιχνιδιάρικη ιριδίζουσα ελαφρότητα του μοιραίως αναπόφευκτου, που μπορεί όμως και να ειδωθεί από το αρνητικό της εικόνας του ως αιωνίως ένδοξο. Αυτό που λέω είναι ότι διαβάζοντας «ανάποδα» και «λοξά» το βίο και την πολιτεία του Νότη Γέροντα, διαβλέπει ο επαρκής αναγνώστης τη δίψα του για το αιώνιο, το άφθαρτο, το υγιές, το ερωτικό. Ανάστροφος κλασικισμός; Ίσως. Γράφοντας σε αυτή τη γλώσσα και ζώντας σε αυτή τη χώρα, δεν μπορείς παρά να πατήσεις στα χνάρια των γιγάντων ποιητών που προηγήθηκαν. Ακόμα κι όταν τους αρνείσαι δεν μπορείς να τους αγνοείς. Ακόμα κι όταν τους μάχεσαι, όταν αντιστρατεύεσαι τις πεποιθήσεις τους ή τις αισθητικές επιλογές τους, ακόμα και τότε σε αυτούς απαντάς κάθε φορά που ομιλείς και γράφεις. Η Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό είναι πανταχού παρόντα στους ανοιχτούς ορίζοντες της ποιητικής του Νότη Γέροντα. Με το σκουλήκι του απαγορευμένου καρπού από τον Κήπο της Εδέμ. Όμως αυτό κάνει και το πνευματικό του έδεσμα «εύγευστο» και περιεκτικό. Διαβάστε τον. Απολαύστε τον.

Ακόμα κι αν δεν τον μιμηθείτε. Θα γνωρίσετε έναν άνθρωπο που ακολούθησε πιστά το δρόμο που επέλεξε μέχρι το τέλος. Κι έζησε τις επιλογές του πλέρια. Με τιμιότητα. Και καθαρότητα. Πόσοι από εμάς που γράφουμε μπορούν να το ισχυριστούν αυτό;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ