Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΛΥΣΙΚΟΜΗ ΟΨΗ

01.08.2011
facebook email
ΛΥΣΙΚΟΜΗ ΟΨΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΡΙΦΥΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-6763-24-2
Σελίδες
32

Κάπου μεταξύ Σολωμού κι Ελύτη κινείται το ευσύνοπτο αυτό πόνημα του Λεωνίδα Χαζίρογλου, τυπωμένο άψογα και με επιμέλεια των συνεργατών του εκδοτικού τυπογραφείου Ιδεόγραμμα. Η στοιχειοθεσία στο χέρι, το πολυτονικό με βαρείες –όσο κι αν δυσκολεύουν τη νέα γενιά–, δίνουν στην ποίηση ένα άλλο βάθος και πλουταίνουν το ρυθμό των πονημάτων – παλαίμαχων και νεότευκτων εραστών της Μούσας Ερατώς.

Η επιλεκτική χρήση της ζευγαρωτής ομοιοκαταληξίας, η συνειδητή δημιουργική μίμηση ρυθμών και μοτίβων της παραδοσιακής ποίησης, η αστρολαγνεία και η μαγική ενατένιση τού σύμπαντος κόσμου ως πεδίου ελευθερίας κι αποδέσμευσης από τα δεσμά της ύλης, η προφανής ή διστακτική ειρωνεία κι ο αυτοσαρκασμός, δίνουν σε αυτή την ποιητική απόπειρα μια διαχρονική στασιμότητα και μια πηγαία –ή μήπως ηθελημένη– απόσταση από το άναρχο μεταμοντέρνο και τις μετά το μεταμοντέρνο αδόκιμες εξερευνήσεις του γλωσσικού ιδιώματος από δόκιμους ποιητές (ή μήπως «ποιητές»;).

Η επιστροφή στις λίγο-πολύ εξαντλημένες φόρμες του παρελθόντος, η ανάγκη της αυστηρής πειθαρχίας ενός σονέτου ή ενός χάϊ-κού έχουν συχνά εμπνεύσει ακαδημαϊκούς και μη στιχοπλόκους, όμως αυτό που λείπει από το αποτέλεσμα της τόσης τεχνουργίας είναι συχνά το όραμα, η θέαση του κόσμου με πρωτότυπο τρόπο από άλλη κάθε φορά οπτική γωνία. Είναι εν τέλει αυτή η αίσθηση ότι δεν μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από το χαρτί και το μυαλό σου από τρεις λέξεις βαλμένες στη σειρά με αλλόκοτο τρόπο.

Όσο κι αν στάθηκα –σημειώνοντας στο περιθώριο–, σε μερικές πετυχημένες ποιητικές φράσεις-εικόνες-ιδέες-διατυπώσεις, όσο κι αν γεύτηκα παλιό καλό κρασί από δρύινα βαρέλια, όσο κι αν δοκίμασα την ίδια ανέξοδη φυγή του παραισθητικού κόσμου της ποιητικής ψευδαισθήσεως, δεν ξεδίψασα ούτε κι από αυτό το βιβλίο, δεν κόρεσα –ούτε για μια στιγμή, έστω–, την ανάγκη μου της ονειροπόλησης, δεν έγινε η μέρα μου καλύτερη και ο ύπνος μου περιεκτικότερος.

Κάθε φορά που διαβάζω ένα ενδιαφέρον πόνημα κάποιου φιλόδοξου εργάτη του Λόγου, χωρίς να νιώσω την απαιτούμενη για ν’ αντέξουμε την πολιτισμική κρίση ανάταση ψυχής, ελπίζω –καλόψυχα και καλόβολα– να τη δοκιμάσω σε έναν επόμενο ποιητικό περίπλου τής ασφυκτικά κατοικημένης και πανέμορφης υδρογείου μας.

Για να είμαι όμως δίκαιος και για να σας δώσω μια ποιητική γεύση αυτού του πονήματος –θεωρώντας ότι το μέρος μπορεί ίσως να σας προϊδεάσει για το Όλον–, σας παραθέτω τις δύο τελευταίες στροφές από το αυτοσαρκαστικό και υγιώς ειρωνικό ποίημα «Η Τάξη»:

[…] Ποιος ο λόγος πού ‘χω τόση θλίψη;
Ήδη το μυαλό μου πέρασε στη σήψη
Σκέψεις πάνε κι έρχονται αόριστες, λωλές
Λέαινες, τίγρεις, ύαινες, ανάπηρες, λωλές

Η νοσταλγία των καιρών χτυπά επιτακτικά τη θύρα
Η Αγία των βυθών κοιτά εκστατικά τη λύρα
Μην είν’ η ποίηση που πάει να με τρελλάνει;
Μ’ αίμα γράφεσαι ζωή και όχι με μελάνι.

Σας καλώ να παρατηρήσετε τη ρυθμική ποικιλότητα κάτω από τη φαινομενική μονοτονία. Είναι –εν κατακλείδι– κάτι που δεν συναντώ συχνά στα συνήθη πεζολογήματα των αυτοψυχαναλυόμενων κι αυτοοικτιρόμενων μετά-μεταμοντέρνων ποιητών μας. Κι απολαμβάνω αυτή τη παλιομοδίτικη φρεσκάδα όσο μπορώ, περιορίζοντάς την όμως στο μέτρο του πεπερασμένου. Ήμαστε μήπως οι σύγχρονοι παρεπιδημούντες τον Παρνασσό της Ποιήσεως σαν τον Οδυσσέα που περνώντας τις Συμπληγάδες Πέτρες δεν μπορεί να γυρίσει πλέον πίσω και το μόνο που επιτρέπεται είναι να οδηγήσει το σκάφος του μπροστά με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ