Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

05.03.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-021-8
Σελίδες
206

Εδώ είναι όλα
Μένει Να τ’ ανακαλύψεις

                         (σελ. 42)

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1962. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια αρίστευσε στη φοίτησή του στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Master του στις θεατρικές σπουδές από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris III. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 21 βιβλία εκ των οποίων δύο στα γαλλικά. Έχει βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μελέτημά του με θέμα την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου. Έχει τιμηθεί από τη «Διεθνή Εταιρία Ποιητών», τη «Διεθνή Εταιρία Συγγραφέων και Καλλιτεχνών» και τη «Διεθνή Εταιρία Lawrence Durrell», η οποία κατόπιν διαγωνισμού δημοσίευσε δύο ποιήματά του μεταφρασμένα στα αγγλικά στο περιοδικό «Deus Loci». Το βιογραφικό του βρίσκεται σε εγκυκλοπαίδειες του «Διεθνούς Βιογραφικού Ινστιτούτου» και του «Αμερικάνικου Βιογραφικού Ινστιτούτου» καθώς και στη νέα έκδοση της εγκυκλοπαίδειας του Χάρη Πάτση για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού του CEPAL για το έτος 2000 για την ποιητική του συλλογή στα γαλλικά «EROS PALIMPSESTE», η οποία του χάρισε και το βραβείο Maurice Grunwald του Conseille Général της Moselle.

Πολλοί άνθρωποι, όταν ακούνε τη λέξη «ελευθερία», τους έρχεται στο νου η εδαφική, η εθνική ελευθερία, πόσο μάλλον που και η Ελλάδα έχει βιώσει την αιχμαλωσία για αιώνες. Όμως τελικά η εσωτερική, η προσωπική ελευθερία, είναι εκείνη που στις ημέρες μας αποδεικνύεται εξίσου αναγκαία και λυτρωτική, όταν και εφόσον κατακτηθεί.

Η νέα συλλογή ποιημάτων του Κωνσταντίνου Μπούρα ονομάζεται «Ελευθερίας Ανατολή» ή, αντιστρέφοντας τις λέξεις, «Η Ανατολή της Ελευθερίας», αυτής της ελευθερίας που χρειάζεται δεκαετίες για να την κατακτήσει κανείς ή, το πιθανότερο, που μπορεί και να μην την κατακτήσει ποτέ. Μια συλλογή ποιημάτων γεμάτη από αναφορές στο έρεβος, το σκότος και το αντίθετό του, τον ουρανό, το φως. Και στη μέση υπάρχει η θάλασσα, η γη και ο άνεμος, τα συστατικά εκείνα στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη ύπαρξη από πάνω προς τα κάτω και από μέσα προς τα έξω.

Στοιχεία που ο Κωνσταντίνος Μπούρας αφήνει να διατρέξουν σ’ ένα νοητό άξονα όλη τη νέα του συλλογή, ενώ παράλληλα τα ντύνει με μυθολογικό ιστό, δηλαδή αναφορές στη μυθολογία και στα έπη του Ομήρου. Η ιδιαίτερη γλώσσα που χαρακτηρίζει τον ποιητή είναι ακόμα πιο έκδηλη και πιο ώριμη στην παρούσα συλλογή, καθώς το λυρικό ύφος των στίχων υφαίνει ένα κυματιστό πέπλο μελωδίας πάνω από κάθε λέξη. Επίσης οι τίτλοι των ποιημάτων χαρακτηρίζονται από μια επιτυχημένη ιδιαιτερότητα, ενώ τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες της φύσης πλημμυρίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη το συγκεκριμένο έργο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ποιητική συλλογή που είναι χορταστική, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, αφήνοντας να διαφανεί στο υπόβαθρο η βαθύτερη ένωση και σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τον κόσμο, το σύμπαν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ