Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ

02.02.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-307-0
Σελίδες
60

''Ένοικος υπόγειων αστικών ανησυχιών''

''Δεν μπορεί...κάποιοι κροκόδειλοι θα κλαίνε αληθινά'', ελπίζει στην αφετηρία της πρώτης του ποιητικής του συλλογής ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος και ξεκινά έτσι την περιπλάνησή του στο χαοτικό τοπίο της σύγχρονης μητρόπολης αλλά και στο προσωπικό, εσωτερικό του τοπίο - μοναδικά εφόδια οι στίχοι του και η ύπαρξή του, που ''ελλείψει σκύλου βγάζει βόλτα κάθε βράδυ''...

Παρατηρεί τους άλλους και παρατηρεί ως τρίτος τον εαυτό του, ένας φυσιοδίφης που μελετά επιστημονικά, κάτω από το μεγεθυντικό φακό της ποίησης, τα παράξενα όντα που συναντά γύρω του και μέσα του. Η ματιά του είναι αποστασιοποιημένη, όχι όμως ψυχρή: η τρυφερότητα αλλά και ο αυτοσαρκασμός, η ευαισθησία αλλά και η οργή, η ανάγκη επικοινωνίας αλλά κι η κλεισμένη στο όστρακό της θλίψη, βρίσκονται στον πυρήνα των στέρεα δομημένων στίχων του - κάποιοι απ' αυτούς βρίσκουν τον αναγνώστη στην καρδιά σαν σφαίρες, άλλοι τον παρηγορούν και τον συντροφεύουν στη δική του μοναχική περιπλάνηση. Η ποιητική του χτίζεται με τα υλικά μιας παράλληλης, εσωτερικής ζωής, την οποία συνειδητά επιλέγει. Δεν χάνει όμως ποτέ τη γείωσή του με την κοινά βιωμένη πραγματικότητα, ντύνεται την κατά κόσμον εικόνα του ως στολή παραλλαγής και καταγράφει συνεχώς τα όσα βλέπει και βιώνει - για να τα μεταφράσει με τους στίχους του στη δική του γλώσσα.

Οι τίτλοι των 37 ποιημάτων της συλλογής -άλλοτε συμπυκνώσεις κι άλλοτε χρησμοί ενός ''λοξία'' μάντη-, δεν αποτελούν απλές επικεφαλίδες που προϊδεάζουν για το περιεχόμενο αλλά ζωτικά όργανα του ποιητικού σώματος, ενώ η γραφή του, αν και ζυγιάζεται μονίμως ανάμεσα στο ρεαλισμό και την ονειροπόληση, ισορροπεί σωστά, γιατί έχει κέντρο βάρους κι είναι με τέχνη δουλεμένη. Ο δε γενικός τίτλος, ''Το βουνό κι ο ποιητής δεν πήραν είδηση'', αποτελεί τον τελευταίο στίχο του ποιήματος ''Σπουδή'', όπου -όπως σημειώνει η ποιήτρια και υπεύθυνη της σειράς, Παυλίνα Παμπούδη, στον εξαιρετικό της πρόλογο-, σκιαγραφείται η διαδικασία παραγωγής ποιητικού έργου.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της ποίησης στο ''Ερωτικό'': εδώ παίρνει τη μορφή μιας σαρκοβόρας ερωμένης - βασανίζει τον ποιητή που δηλώνει ότι τη μισεί (''σε φτύνω ποίηση...γαμήσου ποίηση''), αλλά αδυνατεί να της αντισταθεί (''σε προσκυνάω ποίηση''). Τη βρίζει αλλά της υποτάσσεται, γιατί ξέρει ότι στο βωμό της ενώνεται το δικό του αίμα με το αίμα των άλλων, έτσι το εσωτερικό του σύμπαν ανοίγει και συναντά τις τροχιές των άλλων ανθρώπινων άστρων. Γι' αυτό και η ποίηση του Ιορδάνη Παπαδόπουλου, αν και προσωπική, δεν είναι κλειστή και αυτιστική, επικοινωνεί και συγκινεί: το εξωτερικό περίβλημά της είναι συμπαγές αλλά ο πυρήνας της φλέγεται...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ