Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ

02.02.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΡΙΦΥΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6763-12-0
Σελίδες
55

Από τις υδρορροές
πέφτει ο αιώνας
σαν αδάμαστος χείμαρρος
Ποιος τολμά να κοιμηθεί;

                                                  (σελ. 9)

Ο Σπύρος Τσοτάκος γεννήθηκε το Μάη του 1972 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι Αθηνών και τελειόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι μέλος της Ε.ΠΟ.Σ. και έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Αναμονής Ανθοφορία».

Η συγκεκριμένη συλλογή αποτελείται από 28 ποιήματα, τα οποία γράφηκαν σε διάστημα 15 ετών. Όπως υποδηλώνεται και από τον τίτλο του έργου, στα ποιήματα της συλλογής εκφράζεται η γονιμότητα τις ώρες εκείνες που ο άνθρωπος κάθεται μόνος του, σκέφτεται, ακούει, παρατηρεί, θυμάται, ελπίζει.

Πώς η νοσταλγία γίνεται συνοδοιπόρος στη μοναχικότητα, ο φόβος γιγαντώνεται και ο πόνος κατακαίει τα σωθικά. Τα συναισθήματα εκείνα που γεννά η αίσθηση ότι όλος ο κόσμος βρίσκεται δίπλα σου ή ακόμα καλύτερα στα χέρια σου, το άπειρο που συρρικνώνεται σε μια μπάλα σκοταδιού μπροστά σου, οι φωταψίες σαν πυροτεχνήματα που φωτίζουν για λίγο το μαύρο τριγύρω. Η σιωπή γίνεται μέσο έκφρασης και ο χρόνος μαστιγώνοντας αφήνει ρωγμές στον τοίχο, ενώ πρόσωπα και εικόνες εναλλάσσονται.

Αυτό είναι το νόημα σε μερικά από τα ποιήματα της συλλογής του Σπύρου Τσοτάκου, ένα πολύ καλό έργο που κερδίζει τον αναγνώστη ευθύς εξ αρχής με την απλότητα της γραφής, τη ροή της γλώσσας, αλλά και την ειλικρίνεια που αναδύεται σε κάθε στίχο του βιβλίου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το «Αναμονής ανθοφορία» είναι ένα συμπαγές και ολοκληρωμένο έργο, ενώ οι τίτλοι, όπως και ο κύριος τίτλος στο εξώφυλλο, είναι πετυχημένοι. Θετικό του έργου είναι ότι, ενώ πολλές φορές επιστήμονες συγγραφείς χάνονται στον κυκεώνα των σκέψεων και των γνώσεών τους, εδώ ο Σπύρος Τσοτάκος απεκδύεται την επιστημονική του ιδιότητα, διατηρώντας τα ανθρώπινα στοιχεία, και έτσι εκφράζει λιτά και απέριττα τη «μοναξιά του σχοινοβάτη». Τέλος, η προσπάθεια του ποιητή δεν είναι να εκφραστεί για να απεμπλακεί από την αγωνία της μοναξιάς, αλλά να αγγίξει κάτι ευρύτερο και πανανθρώπινο, αναδεικνύοντας παράλληλα τα γόνιμα στοιχεία της μοναχικότητας.

Εκείνο που κερδίζει τον αναγνώστη είναι ότι η συλλογή του Σπύρου Τσοτάκου εκφράζεται και εκφράζει στιγμές που όλοι έχουμε ζήσει αρκετές φορές στη ζωή μας, ενώ σίγουρα ο καθένας θα αφουγκραστεί τη σιωπή και θα «ακούσει» τα συναισθήματα αυτά που κυκλώνουν τον άνθρωπο, όταν βρίσκεται μόνος. Μια εξαιρετική συλλογή για ένα τόσο κοινό βίωμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ