Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΑΡΚ

19.12.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΡΚ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-478-8
Σελίδες
60

Απ’ όλη την αγέλη πιο γρήγορα τρέχει
          η κουτσή λύκαινα.
Γιατί ξέρει τι σημαίνει να πιαστείς
                      στο δόκανο.

                                                     (σελ. 45)

Η Αγγέλα Γαβρίλη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι ιστορικός τέχνης και βιβλιοκριτικός. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το βιβλίο «Αρκ» είναι μια συλλογή που αποτελείται από 31 ποιήματα, τα οποία χωρίζονται σε πέντε πράξεις. Κάθε πράξη ξεκινάει με ένα ποίημα, το οποίο εμπεριέχει στον τίτλο του τη λέξη «φεγγάρι». Ο αναγνώστης θα βρει στους στίχους των ποιημάτων στοιχεία ερωτικά, παγανιστικά, θηλυκά, μα κυρίως θα βρει τη φωνή ενός ανθρώπου που βιώνει την καθημερινότητα του κόσμου, οσμιζόμενος την πνοή του παρελθόντος, γευόμενος τη χαρά του παρόντος και ελπίζοντας, έστω και κρυφά, στην ανατολή του μέλλοντος.

Οφείλω να ομολογήσω ότι το πρώτο πράγμα που με κέρδισε στη συλλογή της Αγγέλας Γαβρίλη είναι ο τίτλος, ένας τίτλος που δεν έχω ξαναδεί, μια λέξη που δεν έχω ξαναδιαβάσει, μια εικόνα που δεν έχω σχηματίσει ποτέ. Και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται άκρως επιτυχημένος. Θα ήθελα να γράψω τι σημαίνει η λέξη «Αρκ», όμως θεωρώ πως είναι καλύτερο να το αναζητήσουν οι αναγνώστες, διαβάζοντας τη συγκεκριμένη συλλογή.

Από εκεί και πέρα, μπορώ να πω ότι κάθε ποίημα διαβάζεται σαν μια φράση, μια ολοκληρωμένη φράση, χωρίς να εξαχθεί η παραμικρή ανάσα από το στόμα. Η συμπαγής δομή και η πληρότητα κάθε ποιήματος είναι ένα ακόμα πολύ θετικό χαρακτηριστικό της ποίησης της Αγγέλας Γαβρίλη. Η γλώσσα της ποιήτριας, μελετημένη και προσεκτική, τοποθετεί με ευλάβεια και επιμέλεια την κάθε λέξη στους στίχους, δίνοντάς τους μια μορφή και ένα νόημα που καθηλώνουν.

Στη συλλογή «Αρκ» νιώθει κανείς πως συγκεντρώνονται τρεις περίοδοι, παρελθόν, παρόν και μέλλον, συνυπάρχουν στοιχεία ανθρώπινα, φυσικά, ενώ διαφαίνεται η ένωση των τόπων και των χρόνων στις σελίδες του συγκεκριμένου έργου. Πολύ έντονες είναι και οι εικόνες, όπως αυτές περιγράφονται στους στίχους των ποιημάτων, εικόνες που αποτυπώνονται με τη συνδρομή της φαντασίας του καθενός, φαντασία που γεννά σκέψεις και ερεθίσματα, σκέψεις που αφήνουν μια γλυκιά γεύση στο τέλος της διαδρομής.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ποιητική συλλογή από την πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια Αγγέλα Γαβρίλη, που θα κάνει τον αναγνώστη, όπως και εμένα, να την διαβάζει ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι καινούργιο, κάτι ιδιαίτερο…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ