Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΥΛΑΛΟΥΜ

19.10.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΥΛΑΛΟΥΜ
Εκδοτικός Οίκος
ΗΛΕΚΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μπλάνας
Κατηγορία
ISBN
960-6839-08-5
Σελίδες
103

Οι γάμοι του ουρανού και της κόλασης

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1809, από γονείς θεατρίνους. Πριν κλείσει τα δύο του χρόνια, οι γονείς του πέθαναν, και ο Έντγκαρ βρέθηκε στο σπίτι του εμπόρου Τζων Άλλαν, που όμως δεν τον υιοθέτησε ποτέ. Οι σχέσεις του με τον πατριό του επιδεινώθηκαν όταν ο Άλλαν ανάγκασε τον Έντγκαρ να διακόψει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επειδή δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει τα έξοδά του. Το 1830 μπήκε στη Στρατιωτική Ακαδημία, απ' όπου αποπέμφθηκε τον επόμενο χρόνο προκαλώντας επίτηδες σκάνδαλο για να εκδικηθεί τον πατριό του. Δούλεψε έπειτα για ένα μεγάλο διάστημα σε διάφορες εφημερίδες του Ρίτσμοντ, της Φιλαδέλφειας και της Νέας Υόρκης, κατακτώντας παράλληλα τη φήμη του έγκυρου κριτικού. "Το Κοράκι και άλλα ποιήματα", που κυκλοφόρησε το 1845, τον καθιέρωσε εν μια νυκτί ως συγγραφέα, χωρίς όμως να του ανακουφίσει τη φτώχεια στην οποία είχε ζήσει όλη τη έως τότε ζωή του. Το 1836 παντρεύτηκε τη δεκατετράχρονη εξαδέλφη του Βιρτζίνια, που πέθανε φυματική έντεκα χρόνια αργότερα. Πέθανε το 1849, αλκοολικός και οπιομανής κυνηγώντας διαρκώς το όραμα της χαμένης Βιρτζίνια, και τάφηκε δίπλα της στη Βαλτιμόρη, όπως το επιθυμούσε.

Πάντοτε ο Πόε μού έδινε την εντύπωση ότι έγραφε τα έργα καθήμενος σ’ έναν βράχο, κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό, σ’ ένα σημείο όπου ανθρώπινη ψυχή δεν είχε φτάσει, κάπου κοντά στις πύλες της κόλασης. Όχι εκείνης της κόλασης με τα χαρακτηριστικά της χριστιανοσύνης, αλλά με τα στοιχεία αυτά, τα δυσβάσταχτα εσωτερικά αγκάθια, που κάνουν το μέρος το οποίο ο χριστιανισμός ονομάζει κόλαση, να μοιάζει με παράδεισο.

Έτσι λοιπόν και σε τούτα εδώ τα ποιήματα, ο Πόε γράφει καταχωνιασμένος στα άδυτα της ψυχής, όπου σκοτάδι και ομίχλη περιτριγυρίζουν το συγγραφέα, έτοιμα να κατασπαράξουν την υπόστασή του. Τότε στρέφεται και συνομιλεί με πνεύματα, θεότητες, αγγέλους, όχι τόσο για να βγει και πάλι στο φως, αλλά κυρίως για να κατανοήσει αυτό το έρεβος στο οποίο βρίσκεται. Οι διάλογοι αυτοί, που αποτελούν και τη συντροφιά του ποιητή, ώστε να διατηρείται σε μια λογική ισορροπία (όσο αυτό είναι δυνατόν), αποτυπώνονται στα ποιήματα που παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση. Στιχομυθίες που εκτοξεύουν τη σκέψη πέρα από το υποτυπώδες και το φαίνεσθαι και την οδηγούν σε μονοπάτια απόκρημνα, αλλά με ομορφιές εξαιρετικά σπάνιες.

Από ‘κεί και πέρα, το μόνο κίνητρο του Πόε να ανέβει ξανά στην επιφάνεια είναι η αναζήτηση της αγαπημένης του. Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που βρίσκεται στο σκοτάδι, ίσως και η αναζήτηση αυτή, αφού, όσο κι αν ψάχνει, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό δεν συμφιλιώνεται με τους φόβους και τις αδυναμίες σ’ ένα αφιλόξενο τοπίο, αλλά αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να πατήσει γερά στα πόδια του και να εκτοπίσει εκείνα τα πνεύματα που τον ωθούν στην ανισορροπία και επιχειρούν να κλέψουν από μέσα του και τις τελευταίες αχτίδες φωτός.

Κλείνοντας λοιπόν, θα λέγαμε ότι η παρούσα έκδοση περιέχει εξαιρετικά ποιήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, ενώ από τις σπουδαιότερες στιγμές της είναι το δοκίμιο «Η φιλοσοφία της σύνθεσης», που βρίσκεται στο τέλος του βιβλίου, όπου ο Πόε αναλύει διεξοδικά τον τρόπο γραφής του, παίρνοντας ως παράδειγμα το ποίημά του «Το κοράκι». Ακόμα πρέπει να σημειώσουμε ότι και ο πρόλογος του Γιώργου Μπλάνα είναι πολύ ιδιαίτερος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ