Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΘΗΡΙΩΔΗΣ ΜΟΥΣΑ

16.07.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΘΗΡΙΩΔΗΣ ΜΟΥΣΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Απόδοση: Γιάννης Αντιόχου
Κατηγορία
ISBN
978-960-8104-14-3
Σελίδες
223

Ars Moriendi

Σαν τη γάτα, μπορώ να χάσω τη ζωή
μου 
επτά φορές
 
                                     Σίλβια Πλαθ

Η μικρή το δέμας αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητη αυτή ποιητική συλλογή, που κυκλοφόρησε από τη ''Μικρή Άρκτο'', περικλείει εν συντομία το βίο και επιλεγμένα ποιήματα επτά Αμερικανών αυτόχειρων ποιητών, σε επιλογή και απόδοση του επίσης ποιητή Γιάννη Αντιόχου. Η πιο γνωστή στο ελληνικό κοινό από τους δημιουργούς που ανθολογούνται είναι η Σίλβια Πλαθ (και λιγότερο η Ανν Σέξτον), ενώ οι Βάτσελ Λίντσεϊ, Χάρολντ Κρέιν, Σάρα Τίσντεϊλ, Ράνταλ Τζάρελ και Τζον Μπέριμαν παραμένουν άγνωστοι και αμετάφραστοι στη χώρα μας.

Κοινό χαρακτηριστικό των επτά ποιητών, εκτός από την αμερικανική τους υπηκοότητα, είναι η επιλογή της αυτοκτονίας ως φινάλε της ζωής τους. Σ' αυτό το καθοριστικό στοιχείο της βιογραφίας τους επικεντρώνεται η εισαγωγή του Γιάννη Αντιόχου, όπου επιχειρεί μέσα από το πρίσμα της ψυχολογίας αλλά και της καλλιτεχνικής δημιουργίας να προσεγγίσει τα αίτια αυτής της επιλογής: κυρίως θέτει το ερώτημα αν η αυτοκτονία τους ήταν αποτέλεσμα ψυχικής διαταραχής ή συνέπεια της απόλυτης κυριαρχίας στην ψυχοσύνθεσή τους της Θηριώδους Μούσας - αν δηλαδή το φιλί της ποίησης είναι τελικά θανατηφόρο. Γεγονός πάντως είναι ότι μεγάλος αριθμός ποιητών μπορεί να μην αυτοκτόνησαν τυπικά, αλλά έζησαν τόσο αυτοκαταστροφικά ωσάν να αυτοκτονούσαν σε αργή κίνηση, ενώ απ' όλες τις κατηγορίες των καλλιτεχνών οι ποιητές πάσχουν περισσότερο από ψυχικές διαταραχές (μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή, πρόσφατα κατηγοριοποιήθηκε στην ψυχιατρική αυτή η τάση ως το ''Sylvia Plath Effect'').

Το παραπάνω ερώτημα στοιχειώνει τόσο το βίο όσο και το έργο των επτά δημιουργών που παρουσιάζονται στη συλλογή, της οποίας η οπτική αναδεικνύει την ολέθρια σχέση Μούσας και ποιητή: όταν δηλαδή η τέχνη της ποίησης καταλήγει σε ars moriendi - τέχνη του θνήσκειν. Πέρα όμως απ' αυτό, το βιβλίο δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης ποιητικών φωνών άγνωστων ώς τώρα στο ευρύ κοινό - προσωπικά ανακάλυψα τη λυρική ευαισθησία της Σάρα Τίσντεϊλ κι είμαι ευγνώμων στον Γιάννη Αντιόχου γι' αυτό. Γι' αυτό και το συνιστώ θερμά, παρά το ''βαρύ ίσκιο'' του, σε όσους γράφουν ή αγαπούν την ποίηση, σαν μια σαγηνευτική ερωμένη που κρύβει ένα στιλέτο κάτω απ' το μαξιλάρι της...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ