Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΡΩΤΑ

16.06.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΡΩΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΥΤΡΟΝ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-89545-5-7
Σελίδες
33

Πριν από τα μάτια μου ήσουν φως
Πριν απ’ τον Έρωτα, έρωτας
Κι όταν σε πήρε το φιλί,
Γυναίκα.

                                          Οδυσσέας Ελύτης

Ο Ξενοφών Φουρναράκος γεννήθηκε στην Καλαμάτα την 1η Ιανουαρίου του 1981. Όντας μέτριος μαθητής, αλλά κυρίως για προσωπικούς του λόγους, μετά το Λύκειο δεν θέλησε να σπουδάσει, αλλά επικεντρώθηκε κατευθείαν στη μελέτη μεγάλων κλασικών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τόσο ποιητών όσο και συγγραφέων. Όπως λέει και ο ίδιος: “Βρες χρόνο για να διαβάσεις ένα βιβλίο, κι έπειτα βρες ακόμα περισσότερο για να σκεφτείς αυτό που διάβασες”. «Η ασκητική του Άγιου Έρωτα» είναι το πρώτο του βιβλίο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια ποιητική συλλογή, όπου κεντρικό θέμα, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, είναι ο Έρωτας. Όμως δεν πρόκειται για έναν έρωτα παρωχημένο, κουρασμένο μέσα στο χρόνο, συμβιβασμένο μέσα στη λήθη. Αντιθέτως, η φρεσκάδα, το ενεργητικό ονειροπόλημα, το σύγχρονο και ταυτόχρονα διαχρονικό στοιχείο του Έρωτα, αναδύονται από τους στίχους των ποιημάτων με απλό και μεστό τρόπο.

Επίσης, στα ποιήματα της εν λόγω συλλογής είναι έκδηλη η επιρροή από σπουδαίους ποιητές και λογοτέχνες, όπως ο Ελύτης, ο Νερούντα κ.ά. που μεταλαμπαδεύονται στους στίχους του Ξενοφώντα Φουρναράκου με μια πνοή πιο καινούργια, πιο σύγχρονη και πιο φρέσκια. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το γεγονός πως όλα τα ποιήματα έχουν ως παραλήπτη την ίδια γυναίκα, που προφανώς ενέπνευσε τον συγγραφέα να δημιουργήσει και να φιλοτεχνήσει αυτή τη συλλογή.

Μολονότι σε διάφορα σημεία διαφαίνεται μια μικρή αδυναμία στη δομή και τη σύνθεση των κειμένων, ωστόσο αυτό κρίνεται απολύτως φυσικό καθ’ ότι αφ’ ενός πρόκειται για το πρώτο έργο του Ξενοφώντα Φουρναράκου και αφ’ ετέρου λόγω του γεγονότος ότι, όταν η δημιουργικότητα που προκαλούν δυνατά συναισθήματα, όπως ο Έρωτας, εκρήγνυνται και αποτυπώνεται στο χαρτί ή με όποιο τρόπο, τότε η εκτροπή και η οροθέτηση αυτής της πλημμύρας γίνεται αδύνατη.

Ως κατακλείδα στο κείμενο αυτό θα προτιμούσα να παραθέσω λίγους στίχους που μου άρεσαν ιδιαιτέρως : Η Αλήθεια, η Ομορφιά, η Απλότητα, είναι το ίδιο. Το μόνο που αλλάζει είναι οι λέξεις, εκείνες οι λέξεις Που σε περιγράφουν. (σελ. 3)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ