Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

04.12.2019
facebook email
ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΝΟΗ
Συγγραφέας
Αλέξανδρος Δαμουλιάνος
Κατηγορία
ISBN
978-618-5307-72-1
Σελίδες
72
Συγκινητικός ο τριαντάχρονος φιλόλογος με ειδικές ικανότητες αναζητά εδώ τη διαφυγή από κάθε τι κάλπικο και ψεύτικο, ανιχνεύει το πάθος και φιλοτεχνεί αριστοτεχνικές σκέψεις, όπως: «Έρχονται άνθρωποι / Με λασπωμένα βλέμματα / Και μας ζητούν το δικό μας / Πανάρχαιο μερτικό από την πίστη / Στο τίποτα. // Ψεύτης ο κάθε μόνος δρόμος» (σελ. 47).

Μαχητικός, ενεργός πολίτης του κόσμου, βλέπει τα πράγματα υπό ευρυγώνια προοπτική λειτουργώντας ως «ποιητής-προφήτης», όταν προβλέπει: «Ο τηλαυγής μας λόγος θα χυθεί / Άπλετος μες στις φλέβες των λέξεων / Και μήτε από στόμα μήτε από ψέμα / Δεν θα ηχήσει ξανά λαλιά δαίμονα πατριώτη» (σελ. 16).

Το αρτιότερο, από τεχνικής πλευράς, πόνημά του είναι το πρώτο ποίημα αυτής της καλλιεπούς συλλογής, το δοξαστικόν «Αεί». Γεωμετρική δομή, επωδοί, πρωτότυπες εικόνες, απόλυτη κατοχή των εκφραστικών του μέσων. Υπόδειγμα για κάθε νέο ποιητή, από έναν φιλόλογο με γερή αρματωσιά.

Όμως όλα τα ποιήματά του αγγίζουν το υψηλόν, με σοφά κρυμμένες παρηχήσεις (σελ. 12), με διαστρωμάτωση σε στροφές ευστόχως διακριτές, με γνωμικά δίστιχα και κατακλείδες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κι αυτόνομα, όπως: «Το μέλλον άστραφτε μπροστά μας / Μα κανείς δεν τολμούσε να το βεβηλώσει αγγίζοντάς το» (σελ. 14) ή «Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε / Και να προσευχόμαστε στο μίσος» (σελ. 15).

Η διάχυτη φιλοσοφική διάθεση, σε συνδυασμό με την υπαρξιακή αγωνία του νοήμονος όντος που ασφυκτιά στο κλουβί της Ύλης, προσδίδουν σε αυτό το λογοτεχνικό επίτευγμα διαχρονική επιβλητικότητα κι αρχαιοπρεπές μεγαλείο.

Ιδιόλεκτος διάστικτη από καθαρεύουσα κι αττική διάλεκτο. Λόγιος αναστοχασμός πάνω στα τετριμμένα και γνωστά που αναβαπτίζονται διαρκώς από το σύγχρονο Φως ενός ατέρμονου τώρα, ενός αιωνίου παρόντος. Εδώ κρύβεται θαρρώ κι η ιδιαιτερότητα αυτής της πάλλευκης ποιητικής φωνής: σε ό,τι θεωρείται συνήθως δεδομένο, που αποκτά εδώ μιαν άλλη κίνηση, εσωτερική, δονητική, ενεργειακή υπέρβαση κι εξακοντισμός στο διάστημα ανάμεσα στις γραμμές και στα φωνήματα. Είναι ένας άλλος λόγος, ένα άλλο κείμενο που υπόκειται, διάκειται, υπέρκειται των απαλών εναιωρήσεών μας εις τον αιθέρα των Γνωστικών.

Μου αρέσει που διατηρεί την παρελθοντική αύξηση και γράφει «απεφάνθη» αντί του κοινού, χυδαίου και άμουσου «αποφάνθηκε». Η απόσταση από τα φθαρμένα πράγματα κι από την αναντιστοιχία σημαίνοντος-σημαινομένου είναι ένα από τα καθήκοντα ενός συνειδητού, μορφωμένου ποιητή, εκτός από την αν-οικείωση της γλώσσας, που είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

«Βροχή στο αν του κόσμου» (σελ. 23). Τίτλοι βγαλμένοι λες από διαφημίσεις, σλόγκαν και συνθήματα από ιδεατές πορείες, όπου διαμαρτυρόμεθα για άλλα πράγματα, όχι ακριβώς βιοποριστικά, αλλά για εκείνα που διψούν και λιμοκτονούν οι ψυχές και τα πνεύματά μας.

Με συγκινεί ιδιαίτερα αυτή η απολύτως διακριτή και πρωτοφανέρωτη ποιητική αμφιθυμία από και προς την Ύλη, την παχύρρευστη, την κοάζουσα, εκείνη που μας φυλακίζει ως μήτρα-νύκτα και μας παιδεύει, μας παιδαγωγεί, μας εκπαιδεύει να αντέχουμε το φως, όταν το φέρουμε επαξίως στους ώμους μας, χωρίς να έχουμε γίνει ακόμη γίγαντες, κολοσσοί κι άτλαντες. Το πνευματικό ανάστημα δεν μετριέται με τη μεζούρα αλλά με την τόλμη, με το θάρρος, με την επιμονή και την υπομονή να υπάρχεις, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Και, δόξα τω θεώ, αντιπαλεύουμε όλοι μας πολλές, όχι πάντα προφανείς και πρόδηλες. Κι εκείνες –πιστέψτε με– είναι οι χειρότερες, γιατί δεν ξέρεις πού να τους κρυφτείς και πριν καν το αντιληφθείς σε καταλαμβάνουν εξαπίνης.

Ένα βιβλίο σκληρό, όπως το Φως, που δεν το αντέχουν ακάλυπτοι οι οφθαλμοί μας.

Κλείνω εδώ ετούτο το λακωνικό σημείωμα Μετά άκρας ταπεινότητος κι ευλόγου σεμνότητος Και μετά Λόγου γνώσεως.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ