Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΘΗΤΑ

03.12.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΘΗΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ
Συγγραφέας
Αναστασία Ασλανίδη
Κατηγορία
ISBN
978-618-00-1375-7
Σελίδες
62
                                                    Αέναο ταξίδι φωτός και ζωής

«Το έργο περιλαμβάνει είκοσι ποιήματα και έξι πεζά κείμενα που κινούνται γύρω από τον αφηρημένο άξονα του όγδοου γράμματος “θήτα” του ελληνικού αλφάβητου. Το “θήτα” της θάλασσας, του θεού, του θανάτου, της θύμησης, του θέρους έρχεται μέσα από μια τρίτη φωνή, αυτή του αναγνώστη, να συνθέσει με φαντασία και να αποδώσει εικόνα, νόημα, μουσική».
(απόσπασμα από τον πρόλογο του «Θήτα» της Αναστασίας Ασλανίδη)

Η θάλασσα, το θέρος, ο έρωτας, η απώλεια, το φως κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο πρωτόλειο «Θήτα» της Αναστασίας Ασλανίδη. Συνδιαλέγονται μεταξύ τους, στήνουν χορό.

Οι λέξεις, ξεκάθαρες, απλές, «μιλούν» καθαρά, δίχως υπονοούμενα ή πολλαπλές ερμηνείες. Είναι ό,τι λέγεται και τίποτε άλλο. Και όταν αυτές τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη, δημιουργούν εικόνες – καθάριες και ταξιδιάρικες. Με μια εμμονή στο ξεκίνημα της νέας μέρας, στο νέο φως που έρχεται. Και στην κάθε νέα αρχή της ζωής.

IV
(Νέα μέρα)

Στο άρμα της πάνω
πάνοπλη θεά η νέα μέρα
ατενίζει τα μιλούνια θυμάτων της πλάνης του φεγγαριού.
Στο χέρι δόρυ κρατά με αιχμή την ελπίδα.
Στα σπάργανα καίει φωτιά.
Ο ερχομός χορός φωτός.
Βαθιές υποκλίσεις του λευκού στην απεραντοσύνη του γαλάζιου.
Μόνοι ρόλοι, οι απαραίτητοι.


Στο σύνολό τους τα ποιήματα αντικατοπτρίζουν, λες, την πορεία της μέρας, αλλά ταυτόχρονα και την πορεία της ζωής του ανθρώπου. Νέο φως, νέα μέρα, που, όσο περνάει ο χρόνος, βασιλεύει, μαζί και ο άνθρωπος, γερνάει το κορμί, χάνει τον πόθο του, φτάνει στο γέρμα της ζωής. Μέχρι το επόμενο πρωινό, όταν ο χορός του φωτός θα ξαναθριαμβεύσει.

Γέννηση, κορύφωση, έρωτας και πόθος, γήρας, θάνατος: ο αέναος κύκλος της ζωής.

Και ανάμεσα στον ποιητικό λόγο διάσπαρτα, αλλά σοφά τοποθετημένα, εμφανίζονται έξι πεζά κείμενα – μικρής έκτασης, μίας ή δύο σελίδων.

Κι εδώ ο λυρισμός, όπως και προηγουμένως, έχει το πάνω χέρι. Με λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες, που αποπνέουν ρομαντισμό, μια αίσθηση εκτός πραγματικότητας, πέρα από κάθε ρεαλιστικό. Που, ωστόσο, περιγράφουν αυτό ακριβώς. Την πραγματικότητα, μέσω σπαραγμάτων και συμπυκνωμένου λόγου, την ανθρώπινη ζωή από την αρχή μέχρι το τέλος της. Με όλα όσα τη συνοδεύουν, τη διανθίζουν, τη μετατρέπουν σε κάτι μοναδικό και πολύτιμο, μεταφέροντας τους αναγνώστες σε ένα σύμπαν ονειρικό.

Το «Θήτα», η έκδοση του οποίου είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και καλαίσθητη, αποτελεί το πρώτο πόνημα της συγγραφέως και οφείλω να ομολογήσω ότι το θαύμασα, καθώς οδηγεί τους αναγνώστες στο να δουν, να ακούσουν, να ονειρευτούν, να ρεμβάσουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ