Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ

14.11.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
VAKXIKON.GR
Συγγραφέας
Mark Strand
Μετάφραση
Ασημίνα Ξηρογιάννη
Κατηγορία
ISBN
978-960-638-039-6
Σελίδες
114
                                           «Περπάτησα στο όνομα της περιπλάνησης»

Γεννημένος στον Καναδά αλλά μεγαλωμένος στις Η.Π.Α. όπου η ποίησή του χαίρει αναγνώρισης από κοινό και κριτικούς ενώ είναι λιγότερο γνωστός στην Ευρώπη, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Μαρκ Στραντ (1934-2014) είναι ένας ποιητής που αναδύθηκε από την τόσο γόνιμη καλλιτεχνικά μήτρα της δεκαετίας του ’60. Η ποιήτρια και θεατρολόγος Ασημίνα Ξηρογιάννη έκανε την επιλογή και τη μετάφραση των ποιημάτων του, έργο μελέτης και αγάπης αρκετών χρόνων, και τον συστήνει με την παρούσα ανθολόγηση στο ελληνικό κοινό. Επιπλέον, το επίμετρο της μεταφράστριας μάς διαφωτίζει με στοιχεία της βιογραφίας του και της ποιητικής του.

Διαβάζοντας τα εξαιρετικά ποιήματα της συλλογής, σε πολύ καλή μετάφραση που διατηρεί πλήρως την ποιητική τού δημιουργού τους, συνάντησα στις σελίδες της έναν ποιητή που χρησιμοποιεί αντιθέσεις αλλά και διαφορετικά «υλικά» για να μιλήσει για τα μεγάλα και τα μικρά του ανθρώπινου βίου: Ρεαλισμός αλλά και σουρεαλισμός της καθημερινής ζωής με την αποδόμηση της πραγματικότητας, συναίσθημα (με μέτρο είναι η αλήθεια, δεν είναι ποιητής του πάθους) αλλά και η αποστασιοποίηση του παρατηρητή ή πιο σωστά του περιπλανώμενου μέσα στη ροή της ζωής, υπαρξιακά ερωτήματα αλλά και φωτογραφικές σχεδόν αποτυπώσεις, μέσα από τον «φακό» του ποιητή πάντα, προσωπικών στιγμών, από εκείνες που χτίζουν ή γκρεμίζουν τη ζωή μας.

Πρόκειται, κατά την εκτίμησή μου, για ποίηση «βραδείας καύσεως», που όσο περισσότερο τη διαβάζεις τόσα περισσότερα αφουγκράζεσαι, ποίηση χαμηλών τόνων αλλά μεγάλου ψυχολογικού βάθους σε ορισμένα σημεία, που αναδεικνύει μοναδικά την κοινωνική διάσταση της εσωτερικής ζωής, όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο Αναστάσης Βιστωνίτης. Ο Μαρκ Στραντ δεν κραυγάζει τις ερωτήσεις του για την ύπαρξη, τους πόνους και τις χαρές του, την έμπνευσή του: τα σιγοτραγουδά, σαν κάποιος που περνάει αργά το βράδυ από τον δρόμο μας τραγουδώντας και η φωνή του φτάνει σε εμάς καθαρή μα απαλή, από ένα ανοιχτό παράθυρο.

Κλείνοντας, λίγοι στίχοι από το ποίημα «Μάνα και γιος»:
«Αν το φεγγάρι μπορούσε να μιλήσει, τι θα έλεγε;
Αν το φεγγάρι μπορούσε να μιλήσει,
θα παρέμενε σιωπηλό».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ