Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΗΧΤΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

13.11.2019
facebook email
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΗΧΤΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-592-088-3
Σελίδες
48
Λέξεις που ματώνουν, βιβλία που στάζουν πάνω στα ράφια, πάνω στα πατώματα, πάνω στο χαλί το μαγικό που μας ταξιδεύει στο Φως κάθε που η πραγματικότητα μας στενεύει. Κι η κραυγή ένας λυγμός που δεν λέει να κοπάσει όσο περνούν τα χρόνια. Αντίθετα, γίνεται ολοένα και πιο αισθητός σε σύμπαντα άλλα, μακριά πολύ από ετούτη τη μουχλιασμένη σφηκοφωλιά με τους κηφήνες και τις κορδελιάστρες του ελέους.

Ποιήματα ποιητικής τα περισσότερα. Ποιήματα για την Αγάπη, τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία άλλα. Ποιήματα για το Φως όλα, εκείνο που η ψυχή αναγνωρίζει ως μητρίδα της κι Εστία της Ουρανία.

Ποίηση φωτολατρική και φωτολουσμένη από την Κοσμική Αγάπη, ποίηση αθώα και αγνή, τρέφεται όμως κι αυτή από το συκώτι του Προμηθέα το κατασπαραγμένο. Από το κομμένο κεφάλι του Πενθέα στάζει αίμα στα πλακάκια του λουτρού της Κλυταιμνήστρας κι ο Αγαμέμνων ένα ψάρι πιασμένο στα δίχτυα που πρέπει να γυρίσει στο χώμα αφού προηγουμένως περάσει από τα στομάχια μας. Θυέστεια δείπνα. Αρχαία τραγωδία.

Το δραματικό στοιχείο είναι έντονο στην ποίηση του Τόλη Νικηφόρου, όσο κι αν δεν δηλώνεται. Αντίθετα, ο μελοδραματισμός είναι περισσότερον αισθητός. Έως πρόδηλος.

Αντιφάσεις κι αντινομίες δεν ανιχνεύονται. Το κιαροσκούρο έχει απαλυνθεί, σχεδόν δεν ανιχνεύεται. Και πέρα από τη μεγαλοστομία των δηλώσεων επιμένει η ίδια ρητορική του Διαφωτισμού, με τα ιδανικά του νεορομαντισμού ξαναζωντανεμένα, ενώ ο νεοκλασικισμός περιορίζεται μόνο στο ομηρικόν «Φάος».

Στίχοι εμβληματικοί, σαν κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική, σαν διαθήκη σε υποθηκοφύλακα της ξεχασμένης παραμεθορίου των στοχασμών μας. Ανυπέρβλητοι διχασμοί της μνήμης εξομαλύνονται από τη λυτρωτική ηδυπάθεια της γεροντικής γλυκύτητας.

Σαν τον καβαφικό γέροντα στο καφενείο, ο Βορειοελλαδίτης ποιητής κρατάει ως σταθερά απαράγραπτη του βίου του την αγάπη τη συζυγική και την αιώνια πίστη, στην οποία αναφέρεται με θρησκευτικούς, σχεδόν θεολογικούς όρους.

Ανάσα κι αναπτέρωσις αυτό το βιβλίο, μας βοηθάει να συμφιλιωθούμε περισσότερο και με τη ζωή και με τη γραφολατρεία μας. Σαν τελετουργία αγνώστου θεού που δεν απαιτεί θυσίες άλλες από το αίμα των σωθικών μας κι αυτή τη διαρκή απόξεση της μνήμης, που πρέπει να πονεί για να υπάρχεις ποιητικώς (και καλλιτεχνικώς, ίσως)…

Ο Τόλης Νικηφόρου στο 37ο βιβλίο του έφτασε στην πλήρη ποιητική του ωριμότητα.

Μένει τώρα να δρέψει τους καρπούς της δάφνης που του απονεμήθηκε από την αληθινή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, εκείνης που δεν μετριέται με επαίνους και βραβεία, αλλά με τη ζωντανή ανθρώπινη λαλιά. Τη δακρυσμένη. Μ’ εκείνον τον κόμπο στον λαιμό που γνώριζαν όλοι οι αυθεντικοί εργάτες τού ονείρου.

Περιμένω τώρα άλλα, πεζογραφικά, περισσότερο «προσωπικά» γραπτά από την πένα του φίλου Τόλη Νικηφόρου. Γιατί η ποίηση, όσο κι αν προσπαθούμε, όσο κι αν το νομίζουμε, δεν μιλάει ποτέ για εμάς τους ιδίους, αλλά για τους άλλους. Πάντα. Όταν Ποίησις είναι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ