Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΝΑΚΡΙΒΕΣ

07.11.2019
facebook email
ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΝΑΚΡΙΒΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Συγγραφέας
Δάφνη-Μαρία Γκυ
Κατηγορία
ISBN
978-960-289-197-1
Σελίδες
72
Και μόνον η αφιέρωση «Στους φίλους / που πάντα αγωνίζονται» αρκεί για να μας δώσει το στίγμα αυτής της χαμηλόφωνης, σεμνής κι υπερ-επαρκούς ποιήτριας με το αξιοπρόσεκτο καλλιτεχνικό όνομα Δάφνη-Μαρία Γκυ που ενέχει όλη την αρχαία απολλώνεια δόξα αλλά και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Αυτή ακριβώς η αντίφαση, το πάντρεμα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού (χωρίς το πρόθεμα ρωμαϊκός) σηματοδοτεί και θεματολογικά και υφολογικά κι αισθητικά το όλον ποιητικό εγχείρημα. Νησιώτισσα εκ γενετής κι εκ πεποιθήσεως, αφουγκράζεται τα κύματα του Αιγαίου και νοσταλγεί όχι μια παιδική ηλικία εξιδανικευμένη, αλλά τη χαμένη (για την Ανθρωπότητα) Παράδεισο (με θηλυκό άρθρο, απότοκο της μητριαρχίας του αιολικού πολιτισμού, που έδωσε κορυφαίο πνευματικό ορόσημο τη Σαπφώ, αλλά και τον Αλκαίο).

Το «ωκεάνιο συναίσθημα» ξεχειλίζει από τις γραμμές αλλά κι από τα κενά των στίχων, τους επιμελημένους διασκελισμούς, τροχασμούς κι αποσιωπήσεις, εκεί που ακούγεται η πραγματική ποιητική φωνή, όχι εκείνη που μιλάει, αλλά η άλλη που ανασαίνει λουλούδια, άστρα και κοχύλια (με αυτή τη σειρά).

Είμαι ιδιαίτερα δεκτικός απέναντι σε αυτή τη «θηλυκιά» ποίηση που ξέρει να δέχεται, να αποδέχεται και να χωράει τα πάντα διυλίζοντάς τα όμως με έναν τρόπο μοναδικό κι αναγνωρίσιμο, επιτακτικό θα έλεγα αφού το στοιχείο γιν δεν είναι αποκομμένο από το γιανγκ και τα δύο μαζί συνθέτουν ένα μεσογειακό ειρηνικό όραμα με πανανθρώπινες απαιτήσεις.

Ποίηση σαν αυτή λειτουργεί σαν βάλσαμο στις αισθήσεις, τερψι-ψύχιον για τους κουρασμένους πλέον από τον καταιγισμό τόσων μα τόσων πληροφοριών νόες μας. Η Ποίηση είναι η πρώτη Τέχνη και σ’ αυτήν επιστρέφουμε διαρκώς κουρασμένοι από τα επιτεύγματα του τεχνολογικού πολιτισμού μας. Μέτρο των πάντων ο άνθρωπος. Κι ο άνθρωπος είναι το κέντρο, το επίκεντρο, ο στόχος κι η εστίαση της ποιήτριας με το παραμυθένιο ρομαντικό αλλά και νεοκλασικιστικό όνομα και όραμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ