Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

15.10.2019
facebook email
ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ
Συγγραφέας
Ανδρέας Μαλόρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-592-082-1
Σελίδες
80
Στοχαστική ποίηση, επιμελημένη και προσεγμένη, με πυκνά νοήματα κι υφολογικές αξιώσεις, άρρυθμη όμως κι «εγκεφαλική» χωρίς πνοή, ψυχή και συναίσθημα. Κι αν υπάρχει, θα πρέπει να προβείς σε νοητική ανατομία στο ποιητικό «σώμα» προκειμένου να το βρεις. Μα έτσι γράφει η νέα γενιά. Με τον ίδιο τρόπο συνθέτει μεταπτυχιακές εργασίες. Ψυχρά, λογικά, άοσμα κι άνευρα. Πρόκειται μάλλον για ακροβασία του μυαλού, μέσα όμως πάντα στα λογικά όρια της γλώσσας. Κι εκεί ακριβώς είναι που ακυρώνεται η καθαυτή ποιητική λειτουργία που έγκειται στην ανοίκεια χρήση του γλωσσικού κώδικα. Στα χνάρια προγενεστέρων βραβευμένων «χρυσών μετριοτήτων» φιλοδοξεί να δρέψει δάφνες στο πρόσκαιρο, αφού περί του αιωνίου και του διηνεκούς δεν τίθεται –νομίζω– θέμα. Λόγος στυγνός, στεγνός, αποστεωμένος. Σας τον παραδίδω στην κρίση σας, επαρκείς αναγνώστες. Η ετυμηγορία εν τέλει είναι δική σας. Και μόνο δική σας. Α, ναι, και του πανδαμάτορα Χρόνου βεβαίως. Ας μην τον παραλείψω.

Κορυδαλλού μονόλογος ΙΙ

Και εισήλθε κι άλλο σκοτάδι
μέσα σε πιο βαθύ σκοτάδι.

Μέχρι που ένα πρωί η νοσταλγία
έρποντας ανάμεσα στα κουφάρια
των μελλοντικών ποιητών
με ανέλκυσε στο φως.

Ανέτρεψα τα εις βάρος μου δεδομένα
διέσχισα εν τέλει
των ανεμόμυλων το δάσος
μα η νύκτα έτσι κι αλλιώς θα ‘ρθεί.

Η γη λικνίζεται
πάνω στον γοφό μιας γυναίκας,
σκύβει, αναπηδά και περιφέρεται
μα η νύκτα έτσι κι αλλιώς θα ‘ρθεί.

Το σύμπαν παράλληλο
η ζωή του καθενός
μια εκδοχή,
μα η νύκτα έτσι κι αλλιώς θα ‘ρθεί.


Ποίηση δοκιμιακή –αν και δόκιμη– μεταξύ της σφύρας του ορθολογισμού και του άκμονος της υγιούς φιλοσοφικής διαθέσεως, που και πρόθεσις δεν λογάται.

Εν ολίγοις, δεν κέρδισα κάτι διαβάζοντας αυτό το καλοτυπωμένο, προσεγμένο κι ορθώς επιμελημένο βιβλίο. Λέτε να φταίει ο κορεσμός από παρόμοιους και πανομοιότυπους νέους λογοτέχνες;

Το σημείωμά μου αυτό έχει τον χαρακτήρα της επιφυλάξεως και δεν είναι δηκτικό. Ερωτηματικό; Ναι, ίσως. Ίδωμεν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ