Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΘΕΡΙΣΤΡΟΝ

18.10.2019
facebook email
ΘΕΡΙΣΤΡΟΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Δημήτρης Κοσμόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4950-1
Σελίδες
117
Σε μια καλαίσθητη έκδοση, σχεδόν συλλεκτική, ο βραβευμένος ποιητής διακρίνεται για την ανακεφαλαιωτική του τόλμη να αντιμάχεται τον καιρό με ρευστά και φθαρμένα υλικά: τις λέξεις. Όπως τις συνέχει όμως η μαγεία της ελληνικής λαλιάς και η ρυθμολογία μιας χαμένης νιότης. Ο έρωτας απών. Ο πατριάρχης θεός όμως παρών, μόνη καταφυγή και παραμυθία μιας ψυχής παραζαλισμένης στον κυκεώνα της ύλης που φιλοδοξεί την αποποίησιν κάθε ματαιοδοξίας. Αυτή η «μεταφυσική» διάσταση στην ποίηση του Δημήτρη Κοσμόπουλου δίνει και τον τόνο και το τέμπο μιας μακράς προσευχής που απευθύνεται στον Ουρανό και στους άλλους, σαν κάτι να ζητά, σαν κάτι να μην καταδέχεται να λάβει. Χρησμός η κριτική μου αυτή κατάφαση; Όχι όμως κι ο ξάστερος, ο λαγαρός στίχος του Μεσσήνιου ποιητή με την παγκόσμια στόχευση. Η ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία στα καλύτερά της, όχι χωρίς κάποια δόση αναπόσπαστης ειρωνείας, διά της οποίας επιτυγχάνεται κάποια αποστασιοποίηση ψυχοπαγής.

Με εφαλτήριο την παράδοση, ο Δημήτρης Κοσμόπουλος ανανεώνει τα μέτρα της δημοτικής ποίησης, δεν αρνείται την ιστορία και την καταγωγή του, είναι βαθιά εθνοκεντρικός κι Έλληνας μέχρι το κόκκαλο.

Ας παρακολουθήσουμε εκ των έσω, ανακαλύπτοντας τον ψυχικό ρυθμό που συνέχει όλη την ποιητική τέχνη του διακεκριμένου λογοτέχνη, το ποίημα με τίτλο «Ιστορία» (σελ. 15):
Παλαίμαχος, με το σπαθί σπασμένο,
να βλέπει αγχέμαχο σε φωτεινή αλκή
τον μαχητή που υπήρξε, παθιασμένο,
με τ’ άλογό του να περνά, με μουσική

της πρωινής θαλάσσης να τον συνοδεύει –
είναι εικόνα δωρεάς κι ας τον παιδεύει.
Αλλά παιδί να κουβαλάει τραυματία,
να κρύβει σε σπηλιά τον τολμητία

τον αρνησάμενο να συνθηκολογήσει
είναι πέτρα φλεγόμενη στο στήθος.
Φυλλόστρωμα τού απλώνει, συγυρίζει.

Έπειτα – όπως ιστορεί ο μύθος –
νεράκι κρυσταλλένιο τον ποτίζει.
Κι η πέτρα η φλεγομένη ανθίζει.


Πέρα από τις ζευγαρωτές και τις σταυρωτές ομοιοκαταληξίες που αλληλοϋφαίνονται σε ένα μαγνάδι που περιπαίζει τις φρεναπάτες του κόσμου κι αναζητεί το Φως το λαγαρό, το «φως που καίει», είναι σαφής ο προσανατολισμός και η στόχευση του καλού ποιητή. Θέλει να είναι διάδοχος των προπατόρων του, των μεγάλων ποιητών του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα, δεν τον αγγίζει κανένας μοντερνισμός, καμία μετανεωτερικότητα, παρά μόνο στον βαθμό που απελευθερώνει την έμπνευση και την εικονοποιΐα του διά του ελευθέρου συνειρμού που δεν είναι όμως αυτοσκοπός. Απλώς διευκολύνει την ανάπτυξη του θέματος και την ανάταση του εσωτερικού ρυθμού.

Σαν παραβολή για τον ρόλο της αδομένης ποιήσεως σε δύσκολους καιρούς ακούγεται το ποίημα «Πρόσληψη, 2017» (σελ. 34):
Μπήκε ένας τροβαδούρος στο παλάτι,
φίλοι κι εχθροί τού γύρισαν την πλάτη.
Με την ψυχή του γυαλί ραγισμένο
και μαύρο σύννεφο τριγύρω του απλωμένο.

Λούφαξε στην περίκλειστη γωνιά του,
καθώς αγρίμι, να σκαρώνει την φωληά του
με φυλλωσιές τρόπων που πόθησε πολύ,
ακόμη και στο πιο φανταχτερό κελλί.

Στράγγιξαν τα χρονάκια του, μια χούφτα χώμα,
κι ένας με σύριγγα, του ρουφάει το σώμα,
αόρατος τού σβήνει την φωνή.

Μα αυτή που αγάπησε άραγε ξέρει
πως όλα τ’ άντεξε και τα υποφέρει,
αν μοναχά να τραγουδά μπορεί;


Ακόμα κι από τον τρόπο που επιλέγει να γράφει τη λέξη «φωληά», το «κελλί», από τη μη απαλοιφή τού «νι» πριν από το «φι», από την εναλλαγή κτητικού «του» και του άρθρου «τού», από τη συνειδητή τέλος επιλογή του πολυτονικού, είναι σαφές πως πρόκειται για μια ξεχωριστή προσωπικότητα στο ποιητικό στερέωμα, που αντιστέκεται στην ευκολία του πεζού λόγου και της άρρυθμης, άναρχης, χαοτικής, άμουσης δήθεν ποιητικολογίας. Αγαπάει αυτό που τεχνουργεί κι αγαπά να φαίνεται αυτό λαμπρό προς τα έξω, σαν καθαρή μορφή πέρα από κάθε σκοτεινιά και ψευδοκαλλιτεχνική θολούρα.

Μαθηματική δομή, κατάληξη πάντα στο «διά ταύτα», «όπερ έδει δείξαι» και μια βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσης στη διαχρονία της.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν σύγχρονο πνευματικό αγωνιστή και μαχόμενον άνθρωπο;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ