Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΡΩΙΝΑ ΣΤΟ "ΣΤΑΡ"

04.09.2019
facebook email
ΠΡΩΙΝΑ ΣΤΟ "ΣΤΑΡ"
Εκδοτικός Οίκος
BIBLIOTHEQUE
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5257-32-3
Σελίδες
74
Μία μεγάλη σταρ έφυγε από κοντά μας. Μοντέλο μεγάλων ζωγράφων, εικαστικός κι η ίδια, όχι μόνον του πινέλου αλλά και της γραφής. Ποιήματα και διηγήματα η συνεπτυγμένη και συμπεπυκνωμένη παραγωγή της, κομψή όπως η ίδια. Φιλόγατος και ζωόφιλος, αλλά όχι και φιλάνθρωπος απαραιτήτως, αφού ο συγχρωτισμός της με ανθρώπους της Τέχνης την έφερε τόσο βαθιά στην ανθρώπινη κατάσταση που πνίγηκε σε μια στάλα καθαρό ουίσκι. Συγγνώμη που αρχίζω τόσο ετερόδοξα αυτόν τον επικήδειο, αλλά έχω μάθει με τα χρόνια να μιλάω από την καρδιά μου κι η πολλή θεωρία έπεται… Εξάλλου, τι σημασία έχουν όλ’ αυτά αν δεν μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Θυμάμαι, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, είπα στον Γιώργο Χρονά πως χάρη στον συχωρεμένο τον γάτο μου, τον Κούνη, έμαθα να αγαπώ. Η Ραλλού λοιπόν μου τηλεφώνησε αμέσως, εκεί στην ορεινή Εύβοια που εμόναζα ατενίζοντας τα βράχια τα θαλασσινά και τη μανία του κυμάτου και με συνεχάρη για αυτή την ειλικρινή μετροέπειά μου. Εκτίμησα ιδιαίτερα τη γενναιοφροσύνη της αυτή, δεδομένου ότι δεν είμαστε αυτό που λένε «φίλοι» και πολλές φορές ήταν ιδιαίτερα αυστηρή έως απαξιωτική μαζί μου.

Οφείλω λοιπόν τώρα που το αγκάθι του Χρόνου ξέθαψε κάτω από την πέτρα της μνήμης τον αρχαίο πόνο να σκύψω πάνω από τούτα τα στερνά γραπτά της που τελειώνουν με έναν «Επίλογο» (σελ. 63):

Εμένα δεν με παίξανε στα ζάρια.
Ούτε σαράντα ούτε πενήντα ούτε ένα παλληκάρι.
Κι ας λέγομαι Ραλλού.
Πρόφθασε και το έκανε ο πατέρας μου.
Όχι στα ζάρια –ήτο εστέτ και φίνος – .
Στα χαρτιά με έπαιξε, στην πόκα…
Και με έδωσε στα ρέστα.


Αυτή η ωμή αυτοβιογραφική νότα για όσους την ήξεραν ήταν η πληγή αλλά και το μεγαλείο της ζωής της. Αν δεν υπερβούμε τα πάθη και τα λάθη των άλλων που έχουν επιπτώσεις στο άτομό μας, τότε τι ποιητές είμαστε, αν δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από τη «Συγγνώμη» στην άφεση…

Η βαθιά ενσυναίσθηση είναι το κύριο χαρακτηριστικό τούτης της ποίησης κι η ομιλούσα φωνή αίρεται πάνω από αστοχίες και μνησικακίες, αναχαράζοντας την πανάρχαια αιτία όλων, νυχοπατώντας πάνω στην Ύβριν που προκάλεσε αυτόν τον κραδασμό που γέννησε το Σύμπαν, τουλάχιστον από τη δική μας γωνιά που το βλέπουμε.

Ο ποιητικός κόσμος της Ραλλούς Γιαννουσοπούλου είναι σαν τα ψεύτικα διαμάντια των πτωχευμένων βυζαντινών αυτοκρατόρων λίγο πριν παραδώσουν τα πάντα στους βαρβάρους. Πρόκειται για έναν γαλαξία μεταμορφωτικό. Τα κινηματογραφικά είδωλα της έβδομης Τέχνης μεταπλάθονται μαζί με γατιά, αδέσποτα ως επί το πλείστον και ουδέποτε πιστά, άτινα όμως ομοιάζουσιν τη αρχαία αιγυπτιακή θεότητι Καθώρ…

Το ζητούμενο του Έρωτα γίνεται προκατάληψη υπέρ της προδοσίας, που είναι τόσο δεδομένη όσο και η αστάθεια των ανθρωπίνων, γενικώς.

Ποίηση πεζογραφική, πεζογραφία ποιητική, εικονοπλαστική αλλά και εικονοκλαστική. Η ειρωνεία εμποδίζει την ποιήτρια να γίνει μελό, όσο κι αν είναι υγρή τόσο η φωνή όσο και η γραφή της.

Υπομένει τα πάντα, αντέχει τα μαρτύρια του Τάνταλου, του Προμηθέα, χωρίς καμία ενοχή, αφού η υπέρβασις του μέτρου δεν ήταν δική της αλλά των προπατόρων της. Την υφίσταται στωικά, όχι ως αμάρτημα αλλά ως ευλογία. Και μιλάει, όπως άλλοι ξύνουν ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα ή ακονίζουν τα νύχια τους πάνω στην πέτρα.

Δεν είναι αυτοσκοπός η ποίησή της, δεν γυρεύει δάφνες, δεν διακατέχεται η ίδια από τη συνήθη ματαιοδοξία των ομοτέχνων της. Είναι μακράν η καλύτερη και πολύ μακριά απ’ όλα αυτά, σαν να οικτίρει όλους εμάς για την αργόσχολη μανία μας, σαν να λέει πως «βρήκαμε μαλλί να ξάνουμε» αντί να καλλιεργούμε τους αγρούς απ’ όπου κατάγεται. Τον θεσσαλικό κάμπο τον κουβαλάει εντός της, διαφανή, σαν καλά κρυμμένο μυστικό κι είναι ευτυχισμένη που ζει στην πόλη, είναι αστή. Η Αθήνα τελειώνει γι’ αυτήν στο Κολωνάκι, στο μικρό εκείνο χωριό γύρω από τον Λυκαβηττό, όπου συνωστίζονται καλά μυαλά μαζί με σαπισμένα ταλέντα…

Ήταν και η ίδια παρακμιακή, μεταιχμιακή σαν την Κατερίνα Γώγου. Τώρα κάνουν παρέα στη βιτρίνα της εξαρχιώτικης Bibliothèque και περνάνε καλά οι δυο τους, με τον Νικόλα Άσιμο και τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, την Πολυδούρη και τον Λαπαθιώτη, μαζί με όλους τους ναυαγισμένους που ξέχασαν να ισιώσουν και λησμόνησαν πώς να είναι «κανονικοί».

Η Ραλλού Γιαννουσοπούλου ήταν ποιητική περσόνα, μυθιστορηματικό πρόσωπο κι η ζωή της η ίδια μπορεί να μην έγινε έργο πασιφανές στην Ανθρωπότητα, είναι όμως εκεί και κερδίζει τη δική του μάχη με τον Χρόνο. Ανακαλύψτε το.

Ραλλού Γιαννουσοπούλου: η σειρήνα του αβίωτου έρωτα, του ανεκδιήγητου πόθου, της ανώδυνης μετάβασης στη λησμονιά, που δεν είναι όμως –σε καμία των περιπτώσεων –ταυτόσημη με τη Λήθη. Θα σε θυμόμαστε πάντα με… (ας προσθέσει ο κάθε αναγνώστης ό,τι του ταιριάζει).

Εκείνη τουλάχιστον έγραφε με καρδιά και δεν ακροβατούσε πάνω σε αποξηραμένες λέξεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ