Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ ΔΕΡΜΑ

25.06.2019
facebook email
ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ ΔΕΡΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΩΜΑ
Συγγραφέας
Νικόλ Κουρομιχελάκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-84271-9-8
Σελίδες
100
Ρομαντισμός άκρατος με την απαραίτητη δόση σκεπτικισμού (αν όχι και κυνισμού, ενίοτε) προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη εκείνη αρμονία της χαρμολύπης, το κενό ανάμεσα στο εγώ και στο εσύ να πληρωθεί, η υπαρξιακή αγωνία να πάψει κι η αρχέγονη απαίτηση του ανθρώπου να αγαπηθεί να γίνει βίωμα πραγματοποιήσιμο κι όχι ανέφικτο. Το δικαίωμα του ανθρώπου στην παραδείσια ευτυχία κραυγάζει μέσα από αυτή την ποιητική συλλογή που καταδύεται σε ανθώνες και δειλινά με τη γλυκόπικρη γεύση του απραγματοποίητου, του φευγαλέου, του στιγμιαίου. Ονειρική ατμόσφαιρα, δραματικός μονόλογος, επιστροφή στη διαπροσωπική μοναξιά του εμείς μέσα σε έναν κόσμο όπου ευδοκιμούν τα εγώ και προωθείται η κατανάλωση (συναισθημάτων, ανθρώπων, προϊόντων, πνευματικών και μη). Η ομιλούσα φωνή είναι ποιητική αλλά και δραματική. Μονόλογος σε πολλές ψηφίδες θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτό το γραπτό και να συναντήσει το γραφτό της επιμένει η λογοτέχνις αυτοβιογραφούμενη. Ναι, γιατί χωρίς ίχνος ναρκισσισμού, ημερολόγιο βιωμάτων είναι αυτό το πόνημα, καταγραφή ιχνών λέξεων με απώτερο σκοπό την πολυπόθητη αυτοπραγμάτωση. Κι ακριβώς επειδή προς τούτο δεν υφίσταται κάποια «συνταγή» ο κάθε ένας κι η κάθε μία καταδύεται (όταν μπορεί κι όταν δύναται) στην ποιητική του ψυχούλα αναζητώντας το φως στο βάθος του ερέβους και συνήθως χάνεται, ή πνίγεται, όμως αξίζει τούτος ο κόπος, αφού αυτή η αγωνία μάς καθιστά ανθρώπους άξιους να μνημονευθούν. Όλα τα άλλα είναι ζωώδης ανακύκλωση ανύπαρκτων δεδομένων.

Η Νικόλ Κουρομιχελάκη είναι δημοσιογράφος με εμπειρία στον διαπροσωπικό διάλογο, ξέρει «να πετάει το μπαλάκι» στον αναγνώστη της, προβαίνει σε πλάγιες ερωτήσεις που αναζητούν απάντηση με τη γαλήνη της βεβαιότητας πως δεν μπορεί κάπου εκεί έξω δεν υπάρχουν ερωτήματα αλλά λύσεις. Αυτή η γενναιότητα, σε συνδυασμό με την αγνότητα των προθέσεων είναι το πρώτο που με συγκίνησε και με τράβηξε σε αυτή τη γνήσια ποιητική φωνή, τόσο που δεν μπορώ να ξεκρίνω το αποτέλεσμα από την πλατωνική πρόθεση που το γέννησε. Καμιά φορά αίτιο κι αιτιατό είναι αξεδιάλυτα και τότε βιώνεις τη μαγεία της αναγνωστικής ηδονής, όπου ο ομιλών δεν επιθυμεί να προσποιηθεί κάτι που δεν είναι αλλά επιμένει να δείχνει το βάθος κάτω από τη μάσκα του. Αυτή η αβάσταχτη ελαφρότητα του γράφειν είναι που με συναρπάζει όταν γίνεται με απλότητα, σεμνότητα, αντιπαλότητα απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας, πρωτίστως….

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ