Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΕΝΝΕΑ ΣΤΑΛΕΣ

12.06.2019
facebook email
ΕΝΝΕΑ ΣΤΑΛΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΤΑΝ
Συγγραφέας
Μιχάλης Κόκκινος
Κατηγορία
ISBN
978-618-84269-2-4
Σελίδες
124
«Ζωγραφική με λέξεις», «ηθελημένη καταφυγή στον κώδικα της γλώσσας, αυτοεξορία και φυλακή, ισόβια»: έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την ποίηση του εικαστικού και ακραίου, μεθοριακού πνευματικού ανθρώπου Μιχάλη Κόκκινου, που μετήλθε πολλών επαγγελμάτων, διήλθε πολλών επινοημάτων κι ανέπτυξε μία τεχνική επιβίωσης που και διαβίωση θα την έλεγες, αν ήταν ορθοπλωρισμένη κι ευθύγραμμη. Κάτι που δεν ισχύει για τον γνήσιο καλλιτέχνη, όταν ΚΑΙ λογοτέχνης είναι. Σπάνιος συνδυασμός στην πληρότητά του, δίδυμο ταλέντο κι ομοζυγωτικό.

Το «παίγνιον» για τον Μιχάλη Κόκκινο είναι φιλοσοφικός κύβος και λυδία λίθος. Είναι η αφορμή για να υπάρχει κι η δικαιολογία προκειμένου να ανασαίνει ελεύθερα αποτινάσσοντας επιταγές και δεσμεύσεις από το σκοτεινό υπερ-εγώ, το μακρινό, το απροσλάλητο.

Ερωτικός, ναι. Μονοφυσίτης, όχι. Η βακχική πανδαισία της ένωσης του Πάνα με το Ά-παν και του Βάκχου με τον Διόνυσο εις σάρκαν μίαν.

Θα ’ναι ο άνεμος

Έχω μάθει να στραγγαλίζω.
Μα πάνω από όλα αυτό το λαρύγγι,
που είναι το δικό μου.

Ο στραγγαλισμένος, τον θάνατο δε τον φοβάται.
Ο στραγγαλισμένος, την αγάπη δε την φοβάται.
Ο στραγγαλισμένος, το αύριο δε το φοβάται.

Το αύριο, που θα ξημερώσει χωρίς τίποτα.
Ναι! Αυτό είναι!
Το τίποτα, που ο στραγγαλισμένος γνωρίζει.

Φτάνει… ξέρεις, πια!
Υπάρχει αυτό που κανείς δεν γνώρισε,
και κανείς δεν πρόκειται να γνωρίσει.

Ήτανε ένα μικρό καράβι...
Θέλω κι άλλο.
Κι άλλο, κι άλλο να μην γνωρίζω.
Ώστε να μην θέλω άλλο.

Ποιός γράφει?
Ποιός μιλάει?
Ποιός ζωγραφίζει?

Θα ’ναι ο άνεμος.


Στο ποίημα «Θα ’ναι ο άνεμος» ο Μιχάλης Κόκκινος προσεγγίζει το απροσδιόριστο κι αφηρημένο εκείνο “on me pense” του Αρθούρου Ρεμπώ και κατακτά την τρυφηλότητα μιας τέχνης μαγικής, πέρα από τον συνηθισμένο σαδομαζοχισμό της καθημερινότητας, παρασάγγας πέραν των συνήθως μικροαστικών απολαύσεων, εκκολάψεων, ψευδαισθήσεων. Τα πάντα έχουν γίνει, τα πάντα έχουν ειπωθεί. Κι άλλοι, αμέτρητοι, τρανή σειρά απείρων όντων, όλοι αυτοί έχουν ερωτευτεί πριν από εμάς. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να μην προσπαθήσουμε. Ακόμα κι όταν συνειδητοποιούμε τη ματαιότητα του πράγματος.

Για τον Μιχάλη Κόκκινο το όλον ποιητικόν εγχείρημα είναι θνησιγενές, αυτοπαθές κι ως εκ τούτου αυτο-επιβεβαιούμενον.

Ο ναρκισσισμός είναι «υγιές» στοιχείο όταν είναι σκόπιμος κι εμπρόθετος.

Ήσουν νεκρή…

3.
Έζησα μαζί σου τη θάλασσα.
Τον ωκεανό,
το αλάτι και τον ήλιο,
τον πάγο, το λεμόνι και το κύμα

Δεν υπήρχε τίποτα άλλο,
που θα μπορούσε να μας ενώσει ή να μας χωρίσει τόσο ζεστά,
πέρα από αυτή την απρόσμενη ανοιξιάτικη βροχή,
που κτύπησε τον ουρανό σαν ένα μικρό χαστούκι.


Κι ήταν τόσο τρυφερό,
όπως το φιλί της πρώτης μας αγάπης.

Μια καρακάξα,
σαν άλλη πριγκίπισσα της λίμνης,
βάδισε πάνω στο γείσο
και δεν έσκουξε.

Έσκουξα όμως εγώ.
Γιατί σήμερα δεν υπάρχεις.
Όπως εξάλλου και πάντα,
όπως εξάλλου και ποτέ δεν υπήρχες.

Ήσουν νεκρή.
Νεκρή, πέραν των σημείων
Νεκρή, πέραν των ορίων
Νεκρή, πέραν του πέραντος

Ήσουν, αλήθεια, νεκρή.
Ήσουν, αλήθεια, αθάνατη.


Ατέλειωτη χλαπαταγή δυσμοιρίων αλλοδιαστασιακών όντων στοιχειώνει αυτή την ποίηση που είναι «ερμητικά ανοικτή» (ας μου επιτραπεί το οξύμωρον), σαν πύλη παραβιασμένη προ πολλού, που διατηρεί όμως την αλλοτινή ομορφιά κι αρχοντιά της. Πέρα από τον βρυχηθμό χιλιάδων θηρίων, είναι η ανθρώπινη οιμωγή εκείνη που παγώνει το αίμα στη ραχοκοκαλιά της γης και τα αιλουροειδή να τρέμουν από φόβο.

4.
Κι ύστερα…

«Δυστυχισμένους δεν μας κάνει η σημερινή μέρα,
αλλά οι αναμνήσεις του παρελθόντος
και ο φόβος του μέλλοντος».

Ερωτευόμαστε μία μόνο στιγμή.
Σαν την στάλα που πέφτει πάνω σ’ ένα φύλλο ελιάς.
Και ύστερα πεθαίνουμε.


Ποίηση γνωμική, στατιστική, αλλά χωρίς διδακτικές επιφάσεις. Στοχασμός, φιλοσοφική διάθεση, σαν διαλογισμός με λέξεις και χρώματα, με αισθήσεις και συναισθητικές μεταφορές. Ο Μιχάλης Κόκκινος κατέχει την τέχνη του λόγου καλύτερα από πολλούς άλλους, έτσι που μπορεί και να την απεμπολεί δυσδιακρίτως, ανάλογα με την κοσμική του διάθεση.

Εννέα στάλες

Ο λύκος που έκαιγε μέσα της
δεν είχε πια τίποτα άλλο να κάψει.

Θα βουτήξω μέσα σ' ένα κανάτι χρώμα
και θα πιω το αίμα της.

Εννέα στάλες


Το ποίημα που δίνει και τον τίτλο στη συλλογή είναι κρυπτικό όπως τα παιδικά παραμύθια, ελευθέριο σαν τους φυλακισμένους επαναστάτες, ανεκτικό σαν τους αμετανόητους φανατικούς θρησκειών που δεν έχουν επιστρατευθεί ακόμα.

Οι ποιητές

Αυτοί που έχουν χάσει,
σακατέψει,
θυσιάσει την ψυχή τους
σε μια ανεκπλήρωτη αγάπη,
πεθαίνουν ποιητές.
Βλέπουν την μενεξεδί διαφορά
μεταξύ του ορατού και του αόρατου.
Ω, εσύ θεά που άρχεις.
Σε παρακαλώ,
τύφλωσέ τους…


Αγαπώ την Ποίηση. Γι’ αυτό αρέσκομαι να ταξιδεύω στη μυροβλυσία των νοητικών κυττάρων ενός αιώνιου έφηβου: του Μιχάλη Κόκκινου. Που δεν έχει ακόμα αποδεχτεί τη διαφορά μεταξύ εφικτού και μη. Σαν τον «Καλιγούλα» του Αλμπέρ Καμύ. Θα ήταν τραγικός αν δεν ήταν ενίοτε ροκοκό. Κι άλλοτε μπαρόκ. Κάποτε ιμπρεσιονιστής, αλλά ποτέ ναΐφ. Βυθίζομαι σε αυτή την αγκαλιά των λέξεων όπως σε μήτρα ευωδιαστή, συμπαντική σπηλιά στο έλεος των κυμάτων. Εκεί που καταφεύγουν οι αυθεντικοί ποιητές: στα αρίφνητα «βένθεα αλός» που και Συλλογικό Ασυνείδητο ονοματίζεται.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ