Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ

30.05.2019
ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ARS LIBRI
Συγγραφέας
Fátima Fernandes
Μετάφραση
Κατερίνα Γιαννίκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-82634-8-2
Σελίδες
114
Το βιβλίο αρχίζει με στίχους του Γκαίτε ως μότο: «Τα πνεύματα όμως έξυπνα να κρυφακούσεις κοίτα,/ αθέατα πως αλλάζουνε/ και ντύνονται άλλη γλώσσα».

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο κρατώ στα χέρια μου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ars Libri και φέρει τον τίτλο «Excorcismo». Δίγλωσση έκδοση. Συγγραφέας: Fatima Fernandes (Φάτιμα Φερνάντες, καθηγήτρια πορτογαλικής γλώσσας και λογοτεχνίας.) Mετάφραση-Εικονογράφηση: Kατερίνα Γιαννίκη.

Γενικά παράξενα ποιήματα που μιλούν για κραυγές, ρωγμές και τρόμους γοερούς, φόβους κρυμμένους, λέξεις με μυστήρια πλαισιωμένες, αναφερόμενες στα βάθη της ψυχής. «Και συ έγινες κραυγή/Και γω κρύφτηκα/Δειλή, μικρή και μόνη/Μέσα σ' ένα κοχύλι/ Μέσα στα βαθιά νερά/ Και έμεινα εκεί/ Από φόβο/ Να σε συναντήσω/ Και ντροπή.» Η ιστορία της Αγγελίνας είναι παράξενη, όπως παράξενο πλάσμα είναι κι η ίδια, έχει κάτι το απόκοσμο και μυστηριακό. Η Αγγελίνα που όλοι νομίζουν ότι είναι κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους, αλλά εκείνη τρέχει με τους λύκους. Η Αγγελίνα που όλοι νομίζουν ότι δεν πάει πουθενά, αλλά εκείνη πετάει με της νύχτας τα πουλιά! Η Αγγελίνα που δεν θα τη δει κανείς ποτέ ξανά, επειδή έφυγε μακριά. Σε άλλο ποίημα στη σελίδα 69 διαβάζουμε κάτι που όμως ταιριάζει στην περίπτωση της Αγγελίνας: «Η πιο σκοτεινή πλευρά μου είναι το μυστικό μου».

Συναντάμε εικόνες σκληρές συχνά εδώ μέσα. Όνειρο, άνθρωπος, θεός, μάγισσες καμένες και ξαναγεννημένες, αναφορά στο κακό, σύμπαν αλλόκοτο, ανοίκειο που αναστατώνει. Αυτά είναι κάποια μοτίβα-κλειδιά που επανέρχονται και είναι συνδεδεμένα με το Σκοτεινό και το Ανείπωτο.

Το μίσος, τον πόνο, την κατάρα, την άγρια τρέλα και την οργή που σβήνει τη φλόγα στα μάτια.

Ενδεικτικοί στίχοι είναι οι εξής:
«Σου αρπάζω την καρδιά/ Και τη φοράω στο λαιμό/ Και χτυπά μαζί με τη δική μου» (Σε καλώ με λόγια δυνατότερα από μένα) «[...]περιτριγυρισμένη από σώματα ακρωτηριασμένα/σακατεμένα/μες στο αίμα/τόσο αστεία για μένα/ξεσπάω σε ασυγκράτητα γέλια![...]»(Με βλέπουν όλοι) «Φυσημένη από τον άνεμο/Αγκαλιασμένη από τη φωτιά/Εγώ που τρέφομαι/Από την πείνα των ανθρώπων για ζωή...[...]/(Φωτιά και αέρας)

Μιλάει για Θυσία στο ποίημα «Τα τραγούδια της λήθης»: «Λέω τραγούδια της λήθης/ Τελετουργικά χορεύοντας/ Σχηματίζω κύκλο γύρω σου/ Έχω απ΄αυτόν θα γίνουν τέρατα/».

Μακάβριο το ποίημα «Μια φορά κι έναν καιρό». Εξιστορεί για ένα κοριτσάκι που πήγε να βρει τη σκοτεινή των δέντρων την ψυχή. Και για τον εφιάλτη του με τον πρίγκιπα-τέρας. Μακάβρια και τα ποιήματα «Το όμορφο σώμα σου» και «Εξαγνισμός».

Είναι μια θέαση του κόσμου διαφορετική, είναι μια προσέγγιση που υποδηλώνει ότι η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων μπορεί να είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ακόμα και το ποίημα για την αγάπη δεν τάσσεται με το μέρος του φωτός. Στη σελίδα 91 διαβάζω: «Θέλεις να ξέρεις πώς σε αγαπώ;/ Με μίσος/ Μέσα από το σκοτάδι/ Με τρόπο μαγικό/ Σ΄αγαπώ/ Με λύσσα / Με θλίψη / Και τρόμο/ Σ΄αγαπώ/Σ΄αγαπώ τόσο».

Έντονα τα γυναικεία στοιχεία-παρουσία-αίσθηση. Δεν τονίζεται η έννοια της θηλυκότητας. Η γυναίκα είναι ένα πλάσμα σε διαρκή μυστηριακή περιπέτεια και κάποιου είδους περιπλάνηση . Αγγελίνα. Γυναίκα λύκαινα. Η γυναίκα χωρίς ηλικία. Η Σάρα. Η σειρήνα. Η Σόνια. Η Μαρία («Η Μαρία/ μονάχη της/ απέναντι στη θάλασσα/ αρχίζει το τραγούδι της/ Και η θάλασσα σηκώνεται/ Για να τα καταπιεί όλα»). Κάθε μια και μια ιστορία. Κάθε μια και πολλές εικόνες που κουβαλούν και διάφορους συμβολισμούς. Αξίζει κανείς να αναζητήσει υλικό αναφορικά με τις επιρροές της ποιήτριας και τις αφορμές της γραφής της.

Αξιοπρόσεκτο βιβλίο!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ