Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

31.05.2019
facebook email
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Γιάννης Στεφανάκις
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6564-1
Σελίδες
88
Ο καλός και βραβευμένος εικαστικός έρχεται πάλι εδώ, σε αυτό το κομψό τομίδιο να καταθέσει τη διαρκή διαμαρτυρία της ποιητικής ψυχούλας του για την κατάσταση των ανθρώπων και των πραγμάτων. Προτεστάντης του εφικτού, οραματιστής του ανέφικτου, σαν τον «Καλιγούλα» του Καμύ, ζητάει το Αόρατο και το θέλει τώρα. Ουδεμία παιδικότης, κανείς ναρκισσισμός εφηβικός ή παλιμπαιδίζων. Η ποίηση του Γιάννη Δ. Στεφανάκι είναι «οικο-λογική» και για τούτο πολιτική, κοινωνικώς προσανατολισμένη. Ούτως ή άλλως έρχεται από μία γενιά πολιτικοποιημένη κι ως εκδότης του ιστορικού περιοδικού «Νέο Επίπεδο» συμπληρώνει ό,τι με τη ζωγραφική του δεν γίνεται να μεταφέρει. Οι λέξεις έχουν τη δική τους ζωγραφική ουσία κι όταν ειπωθούν με τα ανάλογα ηχοχρώματα γίνονται βέλη και σαΐτες και όπλα μυθικά…

Αντί για motto διαλέγει το:
Κρεμασμένος στην άκρη του σύννεφου
κεντάω στίχους
βγάζοντας γλώσσα
στη βροχή που μ’ απειλεί.


Συμβολισμοί βατοί κι ευανάγνωστοι. Η αλχημεία του δεκαπεντασύλλαβου στο επόμενο ποίημα με τίτλο «Αρνήθηκα την κολυμπήθρα» (σελ. 8).

Ο μινιλιμασμός στην απόλυτη εφαρμογή του: τέσσερις στίχοι δέκα και οχτώ λέξεις στη σελ. 11:

Πήρα μαζί μου φεύγοντας ένα ποτάμι·
τώρα ξερό

πώς να χωρέσει μέσα σε τέσσερις τοίχους
ένα ποτάμι ξερό


Ας προσέξουμε την απουσία στίξης και την κυματοειδή ρυθμολογία. Η συνειδητοποίηση του ανέφικτου πρωταγωνιστεί και στο επόμενο ποίημα της σελίδας 12. Ενώ το συντομότερο ποιητικό επίτευγμα, με πέντε μόλις λέξεις, είναι ο στίχος:
Του γκιόνη ο ήχος καλοκαίρι (σελ. 13)

Μάθημα για πολλούς φληναφηματολογούντες «περιγραφικούς» πονητές που ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους να μουλιάσουν στο σάλιο των αυλοκολάκων τους. Όχι, ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις δεν έχει ανάγκη από ψεύτικα τρόπαια και χάλκινα που αλαλάζουν. Είναι αυθεντικός ποιητής, ουσιαστικός μύστης, αναζητητής της Αλήθειας με μια αξιοθαύμαστη οπτικότητα που αναιρεί κάθε τι «μεταφυσικό» χωρίς όμως να αρνείται την ύπαρξη του Άρρητου, του Άφατου και του Υπερβατικού. Απλώς δεν τον κυνηγάει. Αφήνεται να πιαστεί στα δίχτυα του χωρίς να μεμψιμοιρεί, δίχως να σπαρταράει σαν ψάρι στο δίχτυ.

Στο ποίημα της σελίδας 14 το μέσον κι ο σκοπός καταλήγουν σε ένα ευσύνοπτο συμπέρασμα:

Έχεις βρει
αυτό που εγώ ψάχνω
με χρώματα με λέξεις και κοπίδια

στρίμωξες τον ήλιο στο ποτάμι
κάνοντας το δέντρο να μιλήσει
τον θυμό του ανέμου κατάλαβες
και τη σκιά διάφανη
στεφάνι έπλεξες


Το άσχημο είναι
πως εσύ δεν το γνωρίζεις


Δίπτυχα ποιήματα κι άλλοτε τρίπτυχα ή πολύπτυχα συμβάλλουν σε μιαν αφηγηματική καθαρότητα ξένη αλλά όχι και παράταιρη στους μετά το μεταμοντέρνο καιρούς μας που διψούν για το συγκεκριμένο και το σαφές… που κάποτε ήτανε συνώνυμο κι εκδήλωση του σοφού.

Με χαρά ο τρελός τού χωριού
εφρόντιζε
τα ταπεινά τα πετεινά και τους αγίους

άγιος ήταν ο καθείς
που έτοιμο είχε το χαμόγελο
και στα πόδια
φτερά αγγέλου στο χορό

Για τα ταπεινά· πετεινά
ποτέ του δεν κατάλαβε
ή έτσι εμείς πιστεύαμε


Ο παρηχητικός αναγραμματισμός ταπεινά-πετεινά, η αύξηση στο ε-φρόντιζε, το ασύνδετο σχήμα λόγω απουσίας στίξεως και οι συχνοί διασκελισμοί καταδεικνύουν μια σοφή αρχιτεκτονική, ένα προσεκτικά μελετημένο σχέδιο κάτω από το διαυγές και γάργαρο (ηχητικώς και εικονογραφικώς) αποτέλεσμα.

Εδώ θα κλείσω για να μην «προδώσω» ολάκερη την ποιητική αυτή σύνθεση και καταστρατηγήσω κάθε νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η δουλειά όμως του κριτικού είναι να συμβαδίζει με τον επαρκή αναγνώστη, να συμπορεύεται και να προπορεύεται ενίοτε.

Γιάννης Δ. Στεφανάκις: μια από τις πιο σαφείς και προφητικές ποιητικές φωνές του καιρού μας. Εικαστικός καλλιτέχνης, εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού κι ανήσυχος πνευματικός άνθρωπος, είναι ποιητής εξ ανακλάσεως κι όχι χάριν κάποιας εμμονικής νευρώσεως. Η γραφή του, απολύτως πολιτική και κοινωνικοποιημένη, δεν έχει καμία σχέση με τη μεταμοντέρνα ομφαλοσκόπηση των εγωκεντρικών ναρκίσσων, αλλά λειτουργεί μάλλον ως ηχηρή διαμαρτυρία για το εδώ και το τώρα ενός πολιτισμού που πνέει τα λοίσθια ασθμαίνοντας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ