Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ

17.04.2019
facebook email
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
Συγγραφέας
Γιώργος Θεοχάρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-98900-7-6
Σελίδες
270
Επιστρέφω επιλεκτικά από καιρού εις καιρόν σε αυτόν τον πλούσιο συγκεντρωτικό τόμο της μέχρι το 2010 τεσσαρακονταετούς ποιητικής εντρυφήσεως του άξιου λογοτέχνη Γιώργου Χ. Θεοχάρη. Κάθε φορά επιλέγω μια ενότητα. Σήμερα από την ποιητική του συλλογή «Από μνήμης» (που εκδόθηκε το 2010) διαλέγω τα «μνημόσυνα» (ποιος ξέρει γιατί – ομοιοπαθητική της μνήμης ή πρόγευση του αμέσου μέλλοντος;).

Ας ξεκινήσουμε από το ξεκάθαρων προθέσεων και διαθέσεων motto:

Γράφουμε ποιήματα,
Βότσαλα μνήμης ρίχνουμε
Στον σιωπηλό βυθό
Του χρόνου


Τόσο απλά και ξεκάθαρα. Διανοουμενίστικες φιοριτούρες δεν εμφιλοχωρούν στο ποιητικό περιβόλι που καλλιεργεί εδώ και πέντε δεκαετίες ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης. Με σεβασμό και προσήλωση, σαν να πρόκειται για γέρικες ελιές. Προσκυνάει το υλικό του και σέβεται τον αναγνώστη. Μα πάνω απ’ όλα σέβεται τον εαυτό του και ομιλεί μετά λόγου γνώσεως κι έχοντας γνώσιν των ορίων και των φυλάκων που ανάβουν φρυκτωρίες προκειμένου να μας προειδοποιήσουν να μην περάσουμε το φοβερό κατώφλι.

Το είδωλο του Θανάτου και το φάσμα του πεθαμένου πατρός στοιχειώνει τις σελίδες αυτής της ποιητικής ενότητας, αλλά όχι με σαιξπηρικούς δραματικούς τόνους μήτε με μελοδραματικές κορώνες. Ο ποιητής πεζολογεί καταφεύγοντας σε προσομοιώσεις-παραβολές αφού η αλήθεια είναι σκληρή για το ανθρώπινο αυτί και δεν κατεβαίνει εύκολα στον ουρανίσκο. Το «ανάλογον» είναι πάντα πρόσφορο για τον ποιητή όπως και η συνεκδοχή είναι το εργαλείο του μελετητή προκειμένου να συντονιστεί με τους αδήριτους συμπαντικούς νόμους Τύχης και Αναγκαιότητος (στην οποία υπακούουν ακόμα κι οι θνητοί).

Συμβιβασμένος με την ιδέα του Θανάτου ο ποιητής Γιώργος Χ. Θεοχάρης σε αυτή την προσφάτως εκδοθείσα συλλογή του ανιχνεύει τα όρια ορθολογισμού και μεταφυσικής, ελπίδας και θλίψεως, μελαγχολίας και χαρμολύπης με την επικούρεια μέθοδο του πλαγίως φιλοσοφείν κι ευθέως απολαμβάνειν. Όχι, δεν είναι γι’ αυτόν η σωκρατική μαιευτική μέθοδος και τα σκοτάδια του μοντερνισμού δεν φαίνεται να του λένε τίποτα. Εξάλλου, οι «νεωτερισμοί» στα χωριά της ελληνικής επαρχίας συνείρουν λουλουδάτα υφάσματα για καναπέδες, κουρτίνες και συνολάκια που φιλοτεχνούν οι συνοικιακές μοδίστρες ξεπατικώνοντάς τα από φασόν που κάποτε (μισόν αιώνα πριν) προμήθευαν αφειδώς τα σχετικά ειδικά περιοδικά μόδας. Επομένως οι νεωτερισμοί για έναν υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο της Μεσογείου που διατηρεί αλώβητο τον ομφάλιο λώρο του με τη Μάννα Γαία δε σημαίνουν τίποτα σημαντικό εκτός από μιαν ακόμα επιτήδευσιν σοφολογιωτάτων τινών και δήθεν…

Ο ποιητής μας είναι αυθεντικός. Λιτός και δωρικός. Και πώς να πας φορτωμένος με λογοτεχνικά μαλάματα και στολίδια όταν αποφασίζεις να κονταροχτυπηθείς λογοτεχνικώς με τον Θάνατο; Εκεί, στα «μαρμαρένια αλώνια» τέτοιες φτήνιες καταντούν γελοίες και πανηγυριώτικες. Ας θυμηθούμε τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου, πώς εκθειάζει τις απλές, λαϊκές ποιητικές εκφάνσεις όταν ξεχειλίζουν ανεμπόδιστα μέσα από την καρδιά!

Από το συλλογικό Θυμητικό κι από την ατομική Μνήμη αντλεί τις ποιητικές του θύμησες ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης, χωρίς νοσταλγία για εκείνο που πέρασε, χωρίς αγωνία για το άλλο που θα έρθει, χωρίς φόβο γι’ αυτό που μας βρήκε και το βιώνουμε τώρα εκόντες άκοντες αλλά με τη σιγαλιά στη φωνή ενός που δεν ξεπούλησε την ψυχή του κυνηγώντας φρούδα οράματα.

Η καθαρότητα στη γραφή του ανεπιτήδευτου Γιώργου Χ. Θεοχάρη προδίδει πλούσιο εσωτερικό κόσμο. Κι αυτός είναι ο πλούτος ο αληθινός του γνήσιου ποιητή που δεν είναι υπερ-τιμημένος.

Με την πρώτη του ποιητική συλλογή «Πτωχόν Μετάλλευμα» (1990) ο ποιητής Γιώργος Χ. Θεοχάρης μάς ξενάγησε στον Έρωτα, τον γήινο και τον ηδονικό. Με την τέταρτη ολοκληρωμένη ποιητική του εμφάνιση «Από μνήμης» (2010) ιχνηλατεί τον Θάνατο. Άξιος ο μισθός κι έπιασε τόπο, ρίζωσε, βλάστησε κι άνθισε ο κόπος του. Τώρα θα δει τα άνθη να τον στεφανώνουν!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ