Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

Η ΧΛΟΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑΣ

26.03.2019
facebook email
Η ΧΛΟΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ
Συγγραφέας
Νίκος Κατσαλίδας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6849-70-1
Σελίδες
192
Ο δρυΐδης της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, ο παγανιστής και γλωσσολάγνος Νίκος Κατσαλίδας ανιχνεύει όλες τις πτυχές της διαχρονικής ελληνικής λαλιάς με τη φυσικότητα και την αθωότητα ενός παιδιού…

Βαθιά ρυθμικός, δημοτικός, αλλά όχι και «λαϊκός» ο λόγος του, αφού πλάθει το δικό του λόγιο ιδίωμα κι η ιδιόλεκτός του είναι τόσο προσεκτικά χτενισμένη κι επιμελημένη έτσι που κάθε άλλο σύγχρονο ποιητικό εγχείρημα να μοιάζει «αναμαλλιάρικο» ή «αναμαλλιασμένο», όπως ο Πάνας στο αφηγηματικό «πεζό» ποίημα της σελίδας 177.

Εκπλήσσομαι κάθε φορά που συναντώ (σπανίως) ανθρώπους να επιμένουν στον γλωσσικό κώδικα σαν να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου γι’ αυτούς, ενόσω οι περισσότεροι αρκούνται σε διανοήματα, ξεφτισμένα και πολυχρησιμοποιημένα αισθήματα και μελοδραματισμούς ληγμένους προ πολλού, που σε κάνουν να ξερνάς…

Εδώ η καλλιέπεια και η λεπτή πολύχρονη επεξεργασία του λόγου δημιουργεί ένα αξιοσημείωτο μεταίσθημα και το μετείκασμα κάθε ανάγνωσης είναι διαφορετικό, αφού σε βυθίζει σε βαθιά υποστρώματα του συλλογικού ασυνείδητου κι ανιχνεύει (μέσα από τις λέξεις) κρυμμένα μυστικά, από εκείνα που μόνο σε ποιητική μορφή μπορείς να εξομολογηθείς στη Φύση, στην ερημιά, στον εαυτό σου ή στους οικείους σου.

Αυτός ο προσωπικός τόνος καθιστά τον αναγνώστη συνένοχο και συγγενή σε κάθε ποιητική πτήση προς προσεκτικώς επιλεγμένες «μετα-φυσικές» καταστάσεις, όπου ο θάνατος εκλαμβάνεται με τον αρχαιολογικό τρόπο απλώς ως απουσία κι ως λύτρωση του πεθαμένου, ενώ η μόνη του διαφορά με εμάς είναι ότι δεν μπορεί να ξαναδεί τον ίδιο ήλιο του Επάνω Κόσμου (υπονοώντας ίσως την ύπαρξη ενός άλλου ήλιου, λιγότερο λαμπρού, στον Κάτω Κόσμο, τον «ήλιο του μεσονυκτίου» μήπως από τα ελευσίνια μυστήρια;).

Το σίγουρο είναι ότι δεν χάνεις αν επιμείνεις στην ανάγνωση, παρά τον στρυφνό γλωσσικό κώδικα και τη λογιοσύνη του Νίκου Κατσαλίδα, γεννημένου στην Άνω Λεσινίτσα, περιοχής Θεολόγου Αγίων Σαράντα.

Δεν θέλω να παραθέσω αποσπάσματα για να μην αδικήσω τη ρυθμική σύνθεση όλου του κειμένου, αφού δεν λειτουργεί κανένα από αυτά αυτόματα (ο πονοκέφαλος του καλού ανθολόγου). Ναι, με αυτό θέλω να πω πως πρόκειται για μια ποιητική σύνθεση σε διακριτά μέρη μεν, τα οποία όμως δεν νοούνται αποκομμένα από τον οργανισμό, τον οποίον τροφοδοτούν ως ζωτικά όργανα, ξεκομμένα κι αποσπασμένα βιαίως από το «σώμα» στο οποίο ανήκουν. Εν τέλει, ας πάψουμε να λειτουργούμε ως ανατόμοι κι ας απολαμβάνουμε την αληθινή, γάργαρη κι αναβλύζουσα ποίηση ως συλλειτουργοί στο μνημόσυνο της αενάως ανατροφοδοτουμένης ελληνικής γλώσσης.

Και μόνον για τη βαθιά γνώση και τον τολμηρό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας θα άξιζε να μελετηθεί το βιβλίο αυτό, ως κιβωτός λέξεων, ήχων, τονισμών και προσωδιών που τείνουν να χαθούν στην παραλογισμένη τεχνολογική-υλιστική μας πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ