Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ

20.03.2019
facebook email
ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Συγγραφέας
Νίνα Αλέξη
Κατηγορία
ISBN
978-960-221-807-5
Σελίδες
80
«Πόσοι θάνατοι ακόμη
Για να συνεχίσω μια ζωή;»


Το motto δίνει τον τόνο και τη θεματική αυτής της ποιητικής συλλογής. Ο τίτλος, απογειωτικός αναγκαστικά. Η αποπνευμάτωση της Ύλης είναι το ζητούμενο εδώ κι η ποιήτρια σεμνά και ταπεινά κραυγάζει το υπαρξιακό ερώτημα όλης της οικουμένης: «γιατί πρέπει να περνάμε από τον θάνατο καθημερινώς;» και «τι αξία έχει η ζωή η βατεμένη από το αναπόφευκτο πέρας;». Κι είναι το πέρας ταυτόσημο με το τέλος; Ή είναι απλώς μία άλλη αρχή; Ξαναπαίρνουμε τον κύκλο από την αρχή και καταφάσκουμε διαρκώς στην ίδια πατρογονική απελπισία.

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Kίτρινα παπούτσια στο ρυθμό του
θανά Του
μελαγχολικά περπατούν
αναλλοίωτες σκέψεις υπερβαίνουν
ποτάμι κι ουρανό.

Κορμιά νεκρά, αφυδατωμένα
στεγνά από μνήμες, στερεμένα από αγάπη
ανεξάντλητες ήττες, χαιρεκακία
σε παρακμάζουσα εποχή.

Όνειρα τσαλακωμένα, έμφυτες αγρύπνιες
μοναχικών αγίων και προφητών
προαναγγέλλουν
την αφύπνιση του αειθαλούς ελαιώνα.
Στο λιόχαρο μονοπάτι της λευτεριάς
οι λέξεις ξαλμύρισαν
οι ελπίδες αποφυλακίστηκαν.

Σε νυσταγμένους δρόμους υπνοβατούσα
όταν ξεδίπλωνα τα όνειρά σου
τακτοποιούσα τις θαλασσί σου σκέψεις.
Στον κήπο με τις ματωμένες μουριές
σε είδα να ξεπροβάλλεις
να μου γνέφεις να’ρθω κοντά σου.

Στην ηχηρή σιωπή «έλα», ψέλλισα
κι έμεινα εκεί να καρτερώ
ώσπου η παρδαλή, μεσήλιξ κουκουβάγια
σε ύπνο παραδόθηκε
μα εσύ, δεν έφτασες ποτέ.

Βόρνεο 2013

Σε αυτό το ποίημα εκτός από τη θεματική αλληλουχία και συνυφασμένη κρουστότητα φαίνεται κι η απολύτως προσωπική ιδιόλεκτος που επεξεργάζεται συν τω χρόνω και ποίημα το ποίημα η Νίνα Αλέξη. Στοιχεία της δημοτικής, «μαλλιαρής» ενίοτε, συμφύρονται με λόγια ή ακόμα και διανοουμενίστικα στοιχεία με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αμαλγάματος απολύτως ιδιωτικού κι αναγνωρίσιμου.

Λειτουργικές, αλλόκοτες, ανεξίτηλες λέξεις όπως: αρπίζαν, αείχρονες, ξαλμύρισαν, λογιέμαι, Πεισινόη, Αγλαόπη, Θελξιέπεια. Βιώ, μεγαλορρημονών, σφαλεί, προσμετράται, βιοτής, θεοπτική, υπέρχρονη, Αναιτιότητα, εγεύτης, δακρυβρυσοπόταμος, αρουλίζουν, φλεαχτούριζαν, κλαγγάζουν, τετρακέρατα, πολυβοή, κερασοκόκκινα, λευκοπουδραρισμένο, αγεροθαλασσόφερτες, Αφρολουσία, θεοπτικού, ψαλμωδίζει, ακιότευτη, ευφημισμένων, άγναφα, δασερά/δασερές, γλυκοθύμητη, μυριοχαρακωμένο, έρπονταν, ορθόπλαγους, κατέρυθρες, αγριόκανθα, ανεμολούλουδο, ανεχέγγυων, πισωμαχαιρώματα, δακρυπότιστους…

Γλωσσικός πλούτος αλλά κι αξιοθαύμαστη δημιουργική ελευθερία στη χρήση του κώδικα προκειμένου να ειπωθούν τα πράγματα με ανοίκειο, μη τετριμμένο τρόπο. Στην άκρη του δρόμου, μέσα σε σκόνη, αποτσίγαρα και ξεραμένα λουλούδια η ποιήτρια αναπολεί μιαν άλλην εποχή και νοσταλγεί τον Παράδεισο κοιτώντας διαρκώς προς τα πάνω, τα φευγαλέα σύννεφα, τα αποδημητικά πτηνά, τα τόσο ρωμαλέα, που θα διατρέξουν όμως υδάτινες ερημιές πριν προσγειωθούν πάλι κάπου, με τη λάσπη να ξαναφτιάξουν τις φωλιές τους. Είναι όμως τόσο δυνατό το ένστικτο της αποδημίας που προτιμούν να πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα παρά να μην φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας.

«Πόσα καλοκαίρια ακόμη
θάνατο θα μυρίζουν;»


Αυτή η αναπότρεπτη οιμωγή του προδιαγεγραμμένου και προαναγγελθέντος τέλους που εκτιμάται με ακρίβεια μηνών είναι κι η κατευθυντήρια γραμμή, ο άξονας και το leitmotiv αυτής της ά-φθονης ποιητικής συλλογής που κρατάει με λατρεία, ως εφτασφράγιστο μυστικό, τον αποθυμημένο έρωτα, τον μηδέποτε χορτασμένο…

Το ερώτημα παραμένει ξεκρέμαστο, αναπάντητο και για τούτο τραγικό. Αποκτάει ένα άλλο βάθος η απελπισία όταν εκφράζεται έτσι:
«Άραγε άξιζε
τόσες θυσίες;
Ήταν βιωτή;»

Όμως το τέλος είναι αισιόδοξο, σχεδόν μεταφυσικό. Μια ακτίνα σωτηρίας διαπερνά τα σκότη και το ρήγμα παραμένει ανοικτό. Προμηνύοντας μιαν άλλην άνοιξη. Καλύτερη ίσως. Πιο ζησμένη. Βιωμένη. Ανθηρή. Κι όχι απατηλή σαν την άλλη που πέρασε με τον αγέρα να τινάξει τα άνθη της βαρυφορτωμένης νυφούλας αμυγδαλιάς.

Ποιητική συλλογή από τις λίγες για τον ρομαντισμό και την ανάγλυφη εικονοπλασία της. Αφηγηματικός ειρμός, δομημένος λόγος, κρυστάλλινη έκφραση, ξεκάθαρη διατύπωση. Τι άλλο να ποθήσει κανείς στα χρόνια της άνυδρης, ασυναίσθητης πολυλογίας; Η νεοπλασία της μεταμοντέρνας αυθαιρεσίας έχει καταστεί πλέον μη ιάσιμη. Μόνη μας παρηγόρια: πως κι αυτήν ο Χρόνος θα ανακυκλώσει.

Η Νίνα Αλέξη είναι μια σημαντική ποιήτρια του καιρού μας. Έντονο το δραματικό στοιχείο. Αφηγητής που απευθύνεται, αναπολεί, καταφάσκει, αρνείται, αλλά δεν οπισθοχωρεί, δεν παλινωδεί, δεν εξάπτει τη φαντασία μας με φρούδες ελπίδες, δεν πυροδοτεί τα κατώτερα ένστικτά μας. Απλώς αγγέλλει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης, με τις αναπόφευκτες ανατροπές της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ