Έχουμε διαβάσει 2860 βιβλία

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ

06.03.2019
facebook email
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ
Συγγραφέας
Όλια Λαζαρίδου
Κατηγορία
ISBN
Σελίδες
48
Ένα αξιόλογο πρωτότυπο διαλογικό ποίημα φιλοτέχνησε η εξαίρετη ηθοποιός κι αισθαντικός άνθρωπος με το πασίγνωστο όνομα Όλια Λαζαρίδου. Το αφιερώνει «στον Στέλιο» κι αντί για μότο, μας εισάγει αμέσως στο θέμα ως εξής:

Μεγαλώνω.
Έχω πια να λέω ιστορίες.
Έχω ιστορίες που αργότερα θα γίνουν μία.
Η ιστορία μου.

Όμως δεν πρόκειται για κάποια αυτιστική ενδοσκόπηση. Αντιθέτως. Στα χνάρια του μπεκετικού αριστουργήματος «Oh! Les beaux jours!» (που μεταφράστηκε ατυχώς «Οι ευτυχισμένες μέρες»), η δική της Γουίνυ απευθύνεται σε κάποιον θεό, προσφωνώντας τον «Κύριε», κι αφού μοιράσει το εγώ της σε «φωνές»-εκτοπλάσματα-σκιές-ανακλάσεις-είδωλα, καταλήγει πάλι στο οπισθόφυλλο στην παροιμιώδη διαπίστωση:

Κύριε, όταν χαίρομαι κάτι ξεσκίζεται μέσα μου.

Αυτή η πικρή δήλωση δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την αδιέξοδη ατραπό της αντιμετώπισης της ζωής ως κοιλάδας δακρύων και την αυτοενοχοποίηση για τα πάντα.

Όμως, ας την ακούσουμε επ’ ολίγον για να συνθέσουμε μια σφαιρικότερη ιμπρεσιονιστική εντύπωση-μετείκασμα στον φλοιό του εγκεφάλου μας.

Το φως της μέρας με καίει και με στεγνώνει.
Έχω σφηνωθεί στο χρόνο,
κρατιέμαι με τα δόντια,
όπως οι ίνες του κρέατος
στα δόντια.
Δεν έχω βλέμμα,
δεν έχω αίμα,
κι ο αέρας πάνω μου, που μ’ ακουμπάει, πενθεί.

Όλοι μπορούν
να με κάνουν ό,τι θέλουν,
να με κλωτσήσουν,
να με κουβαλήσουν από δω εκεί.
Έχω ριζώσει μπρούμυτα
με το κούτελο στο χώμα.
Εδώ θα είμαι κι αύριο και μεθαύριο
μέχρι ν’ αποφασίσεις,
τι θα με κάνεις τελικά,
Κύριε.

Μετράω,
τις ηρωίδες της ζωής,
μιλάνε με άφθονες λέξεις στον περιπτερά, τον ταξιτζή,
τις ακολουθώ στα σπίτια τους,
τις βοηθάω να ξεντυθούν,
μετράω τα κουμπιά,
μετράω όλος κόπιτσες.
Περιμένω να κοιμηθούν.
Πάνω στο άδειο πρόσωπο,
μετράω όλος γραμμές που σβήστηκαν.

Ανοίγω τις πόρτες, τα παράθυρα και βγαίνω.
Μια διαπλανητική μπαταρία.
Ελαφριά, στρογγυλή, αργυρή.

Ο κλοιός έσφιγγε.
Πέσαν πάνω του όλοι μαζί,
τρελαμένες μύγες πάνω στη λάμπα.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, εκτόξευε λέξεις.
Έπειτα σώπασε.
Το καρύδι του λαιμού ανεβοκατέβηκε
για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.
Έτσι από μόνο του.

Κι ύστερα πέθανε.
Τα μαλλιά του κυματίζανε ακόμα μες τα νερά.

Αντίο, Άγγελε.
Άγγελε από άσπρη κιμωλία.
Μπορεί κάποτε να ξανασυναντηθούμε.
Θα μ’ αναγνωρίσεις
θυμάμαι δεν
λυπάμαι δεν
από τότε δεν
ξαναμίλησα
ποτέ
ο άγγελος μιλούσε με τη φωνή μου,
συνήθισα στο αίμα,
μπουκώθηκα με αίμα,
όλα τα έπνιξα μέσα στο αίμα
και στη σιωπή,

όλος ο κόσμος έγινε για μένα
μια πράσινη βαλίτσα
με το κλειδί χαμένο.
Ζη η βαλίτσα.
Μόνο η βαλίτσα ζη.

Είναι σαφές ότι κινούμαστε στο μπεκετικό σύμπαν. Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» εμπνέει ακόμα δραματουργούς και ποιητές με τους βαθείς, αρχετυπικούς συμβολισμούς του. Η δυτικοευρωπαϊκή μεσαιωνική μεσσιανική φιλολογία δεν κάηκε στην πυρά της Αναγέννησης, αντιθέτως ρίζωσε σε βαθύτερα στρώματα της συλλογικής ανθρώπινης ψυχής κι έβγαλε κονδύλους σαν του μανδραγόρα, τοξικούς και παραισθησιογόνους, εθιστικούς όμως κι εθισμένους στο «μαύρο» του gothic.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ