Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

28.02.2019
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΘΡΑΚΑ
Συγγραφέας
Ευσέβεια Χατζηχαραλάμπους
Κατηγορία
ISBN
978-618-5155-64-3
Σελίδες
98
Όταν χρησιμοποιείς αυτοβιογραφικό υλικό ως το αρχικό ερέθισμα για τη γραφή σου, από τη μία μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για την ψυχή σου, από την άλλη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την τέχνη σου. Επειδή είναι πολλές οι παγίδες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Πολλοί πεζογράφοι και ποιητές γράφουν έργα σε αυτοβιογραφική βάση. Ο τρόπος προσέγγισης είναι φυσικά διαφορετικός, όπως και τα αποτελέσματα που προκύπτουν.

Στο ποιητικό βιογραφικό της σημείωμα η Ευσέβεια Χατζηχαραλάμπους έχει μια τρυφερότητα στην προσέγγιση των βιωμάτων της, παράλληλα κι έναν σεβασμό. Για να μιλήσω με δικούς της στίχους, «μπαίνοντας και βγαίνοντας/ ανάστροφα/ στο ποτάμι του χρόνου», κάνει μια κατάθεση ψυχής. Απαλλαγμένη από πικρίες, προβαίνει σε απολογισμό ζωής και συναισθημάτων.

Στο ποίημα που έχει δώσει και τον τίτλο στη συλλογή γράφει χαρακτηριστικά: «οι περισσότερες αναφορές στα περιστατικά του βίου μου/ δεν θα ήταν πρέπουσες/ – και μάλλον δεν ενδιαφέρουν/ σ’ εκείνα όμως/ κρίθηκαν η ψυχή και το σώμα μου/ σ΄ αυτά κρίνομαι/ αφαιρώ, λοιπόν, όσα είναι η ουσία μου /και παραθέτω τέτοια/ που πιθανόν έχουν βαρύτητα/ για τους κάθε μορφής αξιολογητές μου».

Την ενδιαφέρει το έργο της να αφορά, να έχει μια καθολικότητα, να μην είναι αυτιστικό. Γιατί όντως πάντα στην τέχνη μάς ενδιαφέρει ο τρόπος που ο ποιητής/πεζογράφος φιλτράρει τα προσωπικά του βιώματα. Οι σκέψεις που κάνει πάνω σε αυτά. Ακόμα κι αν η αφόρμηση είναι προσωπική, μας ενδιαφέρει η επεξεργασία των αρχικών ερεθισμάτων. Και η ποιήτρια στο πρώτο της αυτό βιβλίο είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Η ανάσα της γιαγιάς, οι φράσεις του παππού, οι απώλειες που γίνονται ποτάμι, η σιωπηλή σιωπή, η θάλασσα, η μητέρα, ένας δικός της κόσμος που πυροδοτεί την ποίησή της. Το υλικό το έχει, μάλιστα της φωνάζει. Και κείνη δουλεύει αφαιρετικά πάνω σε αυτό με αποτελέσματα τα ολιγόστιχα και πυκνά σε νοήματα ποιήματά της. Η ποιήτρια γράφει ότι «η επίγνωση πονά πιο πολύ απ' τον πόνο». Η ίδια έχει επίγνωση των τραυμάτων της, όμως προσπαθεί και τα διαχειρίζεται με ισορροπία και αλήθεια χωρίς να επιβαρύνει τον στίχο με ό,τι θα τον κατέστρεφε. Τίποτα δύσκολο, άσχημο ή απαρηγόρητο δεν μένει πια κρυμμένο, ίσως με αυτή την ποιητική εργασία να βρήκε ανάταση ψυχής. Όλα τα ποιήματα για τη μητέρα μάς πηγαίνουν αυτόματα στα δικά μας βιώματα με τους γονείς μας, στο δικό μας παρελθόν που όλοι έχουμε και μας έχει στιγματίσει θετικά ή αρνητικά. Όλα τα ποιήματα της τρίτης αυτής ενότητας του βιβλίου, ιδιαίτερα όταν γίνεται χρήση του β΄ προσώπου, διαθέτουν δραματικότητα. Λίγο νιώθεις, λίγο ξεκουράζεσαι, λίγο ελπίζεις με τούτο το βιβλίο. Όσα μας έχουν πληγώσει μπορεί να γίνουν λέξεις λυτρωτικές. Κι η σιωπηλή σιωπή να γίνει ηχηρή σιωπή που θα μας ταξιδεύει.

Κλείνω το σημείωμα τούτο με δύο εξαιρετικά δείγματα αυτής της δουλειάς:

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ' 70

εκεί δεν είχα σπίτι
ένα κουβαδάκι με άμμο
και καλούπωνα
με μιαν άγρια τρυφερότητα
τον ελάχιστο κόσμο μου
ενώ μικροί σκοτεινοί οιωνοί
άφηναν τις ψυχές τους
μες στις παλάμες μου

EΠΙΚΛΗΣΗ

από την πολλή ευγένεια
μην πεθάνουμε μόνοι

μόνοι, βέβαια, θα πεθάνουμε
όχι όμως και έρημοι...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ