Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

01.03.2019
facebook email
ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΜΟΣ
Συγγραφέας
Walter Puchner
Κατηγορία
ISBN
978-960-615-169-9
Σελίδες
332
O Βάλτερ Πούχνερ αγάπησε την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της περισσότερο από πολλούς Έλληνες και κατέχει τη γλώσσα και την παράδοσή μας σε όλη της την μακραίωνη τροχιά. Δημιουργοί σαν τον Βάλτερ Πούχνερ καταδεικνύουν την παγκοσμιότητα του ανθρωποκεντρικού κι ανθρωπομετρικού ελληνικού πολιτισμού κι αποδεικνύουν πως Έλληνας είναι κάθε άνθρωπος που κατέχει την Ελληνική Παιδεία και διαπνέεται από τα ιδανικά του Διαφωτισμού: ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Μεταφυσική η ποίησή του, έμπλεος φωτός ο στοχαστής έρχεται αντιμέτωπος με το προαιώνιο μυστήριο του Θανάτου και το διαχειρίζεται με τον μόνο τρόπο που είναι αποτελεσματικός: Αλήθεια, Διαφάνεια, Διαύγεια λόγου και συνειδητού, διαπερατότητα του υποσυνείδητου από μια καλοσύνη έμφυτη αλλά και επίκτητη. Καλλιεργημένος νους συνεπάγεται περιεκτικό λόγο, προφορικό και γραπτό.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον Βάλτερ Πούχνερ και ως ακαδημαϊκό δάσκαλο, αλλά και ως ποιητή είναι η λελογισμένη ρητορεία, ο μετρημένος διδακτισμός, η απλότητα του ύφους και η λιτότητα στη χρήση των εκφραστικών μέσων. Σπανίως χρησιμοποιεί σπάνιες λέξεις κι η ιδιόλεκτός του είναι συνήθως καθημερινή. Όταν παρεκκλίνει από αυτό το βυζαντινό «ίσο» δεν είναι για να ανεβάσει τους τόνους αλλά για να επιστήσει την προσοχή του αναγνώστη-θεατή δίδοντας έμφαση σε κάτι που αλλιώς θα περνούσε απαρατήρητο. Αυτή η ανοικείωση με το τετριμμένο του γλωσσικού κώδικα είναι και το μέγιστο, το έσχατο στοίχημα κάθε σημαντικού ποιητή.

Ο Βάλτερ Πούχνερ είναι υπερ-επαρκής και γι’ αυτό μπορεί να είναι άνετος. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Είναι πολύ ψηλά, στην κορυφή του Παρνασσού των Μουσών και μπορεί να ατενίζει την Αιώνια Ανατολή σφαιρικά, με την αναπόφευκτη μοναξιά εκείνων που έχουν επιτύχει το ελάχιστο: τη συμπύκνωση του χρόνου σε λίγες γραμμές με τις αρμόζουσες λέξεις.

Η βαθιά μουσικότητα της γραφής του αρύεται από τα νάματα της παραδοσιακής μυθοπλασίας και στιχουργικής. Ο Καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ είναι θεατρολόγος και λαογράφος. Με αυτή τη διπλή ιδιότητα θα κοσμούσε την Ακαδημία Αθηνών, θα περιποιούσε τιμήν εις την χώραν μας και θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς όλη την οικουμένη: Ελληνικός Πολιτισμός υπάρχει και ανθεί διαρκώς, συνεχώς κι αδιαλείπτως από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Απόδειξη αυτός ο άνθρωπος που όχι μόνο λειτουργεί με την ελληνική γλώσσα αλλά είναι ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους φορείς του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού, κορυφαίος για πολλούς κι ανεξάντλητους λόγους: εργατικότητα, υπομονή, επιμονή, επιμέλεια, ευρύνοια, ανεκτικότητα, συγκατάβαση, συμπάθεια, ενσυναίσθηση είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που εμποτίζουν αναπόφευκτα και τη γραφή του.

Βάλτερ Πούχνερ, είναι τιμή για εμάς που καταδέχεσαι να περιπατείς ανάμεσό μας. Δίνεις το στίγμα ενός πολιτισμού που αξίζει να θυσιάζεται κανείς γι’ αυτόν κι ανεβάζεις διαρκώς τον πήχυ εκεί που μόνον ήρωες και ημίθεοι μπορούν να σκαρφαλώσουν.

Διάλεξα δοξαστικό τόνο για το σημείωμά μου αυτό επειδή «το Καλό πρέπει να λέγεται και να επαινείται – μόνον έτσι μπορεί να καταστεί παράδειγμα προς μίμησιν». Και η κρίσιμη μεταβατική εποχή μας χρειάζεται τόσο σημαντικά παραδείγματα.

Πολυγραφότατος και σαν καθηγητής Πανεπιστημίου και λογοτέχνης χειμαρρώδης ο Βάλτερ Πούχνερ δεν αναμετριέται με τους συγχρόνους του, αλλά με τον Χρόνο τον πανδαμάτορα. Και θα τον νικήσει. Υποκλίνομαι ταπεινά μπροστά του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ