Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΑΜΑΖΩΝΤΑΣ ΑΠΛΑ

06.02.2019
facebook email
ΑΜΑΖΩΝΤΑΣ ΑΠΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΘΡΑΚΑ
Συγγραφέας
Άρτεμις Αγαθοπούλου
Κατηγορία
ISBN
9786185155551
Σελίδες
188
Ρυθμική ποίηση, φωτολατρική, μη ρασιοναλιστική (στα χνάρια της δημοτικής παράδοσης και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας). Ακόμα κι όταν φαίνεται να «σουρεαλίζει» [συγχωρέστε μου τον νεολογισμό], η Άρτεμις Αγαθοπούλου καταφάσκει στη ζωή με έναν τόσο απαισιόδοξο τρόπο που μόνον οι εθισμένοι στο Σκοτάδι μπορούν να διψάσουν τόσο απεγνωσμένα για Φως Ιλαρόν, Λαγαρόν, Αναζωογονητικόν… Μέσα από την αποδοχή της ανθρώπινης κατάστασης και την παραδοχή του εν εξελίξει σύμπαντός μας, η αληθινή Ποίηση υπερίπταται πάνω από κάθε τι πρόσκαιρο προκειμένου να ανακαλύψει την αιωνιότητα του λεπτού, την ακεραιότητα της στιγμής, το ακαριαίο κάθε Πόθου, σαν νιώσει τη ματαιοπονία του. Αυτή είναι η ποιητική οπτική πάνω στα πράγματα που δεν παλιώνει, μόνον επανέρχεται κάθε αιώνα και με άλλη μορφή, όμως η ζωγραφική απεικόνιση του εσωτερικού τοπίου καταδεικνύει την υπαρξιακή έρημο κάθε νοήμονος όντος στη γη, ακόμα κι όταν ξεχειλίζει από αισθήματα και δεν στενεύεται από αυτό που λέμε «αγάπη» ή «φιλότητα» (για πιο σωστά).

Η καινοτομία της εικαστικού Αρτέμιδος Αγαθοπούλου [προσέξτε το όνομα – τίποτα δεν είναι τυχαίο], η πρωτοτυπία της έγκειται ακριβώς σ’ αυτό το έξωθεν αποσπόρι μιας έκρηξης πρωτογενούς που μας κατακλύζει ακόμα με τα αρχέτυπα και τα σύμβολά της, όσο κι αν «τρεφόμεθα ακόμα με ψίχουλα από το τραπέζι του Ομήρου», όπως και οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές άλλωστε.

Ζωγραφιές και λέξεις αλληλοσυμπληρώνονται. Παραμυθικά μοτίβα, όπως δενδρόσπιτα που μεγαλώνουν μαζί και γύρω και μέσα από το κορμί μας συνθέτουν ένα σπινθηροβόλο έναυσμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου για τους δεξιόχειρες και να ανασάνει επιτέλους ο άνθρωπος, λευτερωμένος από τόση Λογική, Φιλολογία, Ρητορική, Θεολογία και Φιλοσοφία… Η σαιξπηρική αποστροφή του σαλεμένου Άλμετ για τις λέξεις ισχύει ακόμα κι εδώ, υποδεικνύοντας εμμέσως τα όρια του επιστητού και το ανέφικτον της πλήρους Γνώσεως, τουλάχιστον όσο είμεθα εν ζωή ή έχουμε (νομίζουμε πως έχουμε) «σώας τα φρένας».

Μόνον οι ποιητές, οι λαϊκοί ραψωδοί και οι νεραϊδοπαρμένοι μπορούν (αλλά δεν θέλουν) να καυχηθούν για την ολική (αν και προσωρινή) θέαση του Σύμπαντος Κόσμου, πριν οι «ασφάλειες» ενεργοποιηθούν και βυθίσουν πάλι τον ανθρώπινο εγκέφαλο στο Σκοτάδι και στην Απελπισία.

Νιώθω αμηχανία για το πώς μπορώ να μεταφράσω τον ρυθμό σε λέξεις επεξηγηματικές, αναλυτικές –συνθετικές, έστω– αφού η ποίηση του μαγικού όντος που ονομάζεται προσωρινώς Άρτεμις Αγαθοπούλου δεν δύναται να μεταποιηθεί και να ανασκευασθεί. Το μόνο που μπορείς είναι να την απολαύσεις όπως είναι. Και δεν είναι μήτε «θηλυκή» μήτε «ερωτική», παρά μόνον συλλογική, πανανθρώπινη, «καθαρή ποίηση» με έντονο γνωμικό, διδακτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ