Έχουμε διαβάσει 2926 βιβλία

ΜΙΚΡΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ

17.01.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΙΚΡΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Παναγιώτης Τζαννετάτος
Κατηγορία
ISBN
978-960-477-311-4
Σελίδες
32
                                                        «Ο κόσμος βαθαίνει κάθε αυγή»

Μικρή το δέμας η νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Τζαννετάτου, στο ίδιο όμως κλίμα και ατμόσφαιρα με την έως τώρα ποιητική του: ποίηση χαμηλόφωνη, εσωτερική, της νοσταλγίας, της απώλειας, της ελπίδας που μένει ωστόσο ζωντανή, σαν σπίθα μέσα στις στάχτες των χαμένων στιγμών. Ποίηση εν τέλει τρυφερή και ανθρώπινη, που επιχειρεί την παραμυθία: «Μα ήρθε πια ο καιρός όπως λεν’ τα παραμύθια/και θα ζήσουν τα όνειρα καλά κι εμείς ποιος ξέρει…» (Το παραμύθι της νεφέλης).

Κυρίαρχο εδώ το συναίσθημα του έρωτα, πιο πολύ ως χαμένος παράδεισος παρά ως παρόν που βιώνεται, δίνει το στίγμα των περισσότερων ποιημάτων, με καλύτερες στιγμές, κατά την εκτίμησή μου, τα πιο μικρά, ίσως και τα πιο γλυκόπικρα, της συλλογής, όπως η «Βροχή» και ο «Χαρταετός» που ξεχώρισα στην πρώτη ανάγνωση.

Προσωπικά αγαπώ πάντα στην ποίηση την απλότητα, τον λιτό λόγο, που δεν επιχειρεί εντυπωσιασμούς για να τραβήξει την προσοχή, γιατί πιστεύω πως ο πυρήνας της ποίησης πρέπει να είναι η ανθρώπινη αλήθεια, η βιωμένη ανθρώπινη εμπειρία. Και εκτιμώ ότι η ποιητική του Παναγιώτη Τζαννετάτου συγκινεί, ακριβώς γιατί δεν προσπαθεί να κρύψει το ανθρώπινο συναίσθημα κάτω από λεκτικά τερτίπια και στολίδια. Άλλος είναι ο δρόμος του: εκεί στη μοναξιά και την ησυχία τις ώρες πριν ξημερώσει, που «ο κόσμος βαθαίνει» και γεννιέται η ποίηση…

Για το κλείσιμο, διάλεξα ένα απόσπασμα από το «Χιόνι», ένα ακόμα από τα ποιήματα της συλλογής που ξεχώρισα: «Έξω πέφτει παγωνιά/φιλντισένιο το χιόνι στέκεται/στην άκρη της στέγης μας/στον φοβισμένο κήπο μας/στης αυλής μας τις κρυφές γωνιές./Έξω πέφτουν όνειρα./ Έλα είναι ζεστά εδώ».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ