Έχουμε διαβάσει 2812 βιβλία

ΧΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΙΚΟ

20.11.2018
facebook email
ΧΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΙΚΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Αναστασία Πεπέ
Κατηγορία
ISBN
978-960-591-100-3
Σελίδες
66
Τέχνη του ποιητικώς «είναι» και το ποιητικό «φαίνεσθαι» σε πλήρη αφαίρεση, αν όχι σε έκλειψη, κάτι που δεν είναι ούτε επιθυμητό ούτε ευκταίο σε αντιπνευματικούς, υλιστικούς καιρούς. Η αρχιτέκτων Αναστασία Πεπέ έχει επιτύχει να υπάρχει ως ποιήτρια χωρίς να εκτίθεται σε υπερβολές και γλωσσικές ακροβασίες. Τη βοηθάει και η «επαγγελματική της διαμόρφωση», η ενασχόλησή της με το σχέδιο, η καθαρότητα της ματιάς, η ευζωία σε εποχές χαλεπές, η αντοχή σε κραδασμούς υψίσυχνων δονήσεων, η παντελής έλλειψη φιλοδοξίας, ματαιοδοξίας, επαναπαύσεως σε δάφνες πραγματικές, πλαστικές ή μη.

Άρχισα με ποιητικό μετανεωτερικό τρόπο να εξυμνώ τις αρετές μιας γνήσιας ηχοχρωματικής φωνής που έχει τέτοιον πλούτο συναισθημάτων ώστε να της αρκεί να ζωγραφίζει μονόχρωμα (αλλά όχι και «ασπρόμαυρα») με πενάκι.

Είναι γαλαζωπός ο πυθμένας του ερέβους που κολυμπά ο αυθεντικός ποιητής, άρρηκτος, συνδεδεμένος με το αντίθετό του: τον ηλιακό πυρήνα της ύπαρξης, κάθε υπάρξεως που επιμένει να παλεύει καθημερινώς προκειμένου να υπάρξει επιτυχώς κάτω από τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης, μέσα στο πέμπτο στοιχείο, στον αιθέρα που τα πάντα εμφορεί…

Η ανάγκη του σύγχρονου ποιητή να υπακούσει σε νόρμες, κανόνες και δεσμεύσεις είναι απολύτως φυσιολογική, δεδομένου ότι παραξεχειλώσανε τα πράγματα με τον μετα-μοντερνισμό και διαπέρασαν προ πολλού την επικράτεια τού αυθαίρετου…

Το χαϊκού είναι μια ευσύνοπτη μορφή, που παρά τον ανατολίτικο χαρακτήρα της φαίνεται πως ταιριάζει μια χαρά στους σύγχρονους ποιητές μας, όχι όμως (ακόμα) και το «κικό», δείγμα του οποίου συμπεριλαμβάνει η Αναστασία Πεπέ στο ευσύνοπτο αυτό και καλαίσθητο βιβλίο της, που λειτουργεί μάλλον σαν προσχέδιο μιας μεγαλύτερης, μνημειώδους ίσως συνθέσεως που θα έρθει ή κυοφορείται ακόμα στα φωτεινά θαλάμια της «έμπνευσης».

Ισοσκελισμός και συναγελασμός των επιλεκτικώς αρμοζόντων, ισολογισμός ζωής κι ανθοφορία ανοίξεως, αναπαγίωση παλαιών στιγμών και τρόπων ξεχασμένων, ουρά παγωνιού με γκρίζα φτερά, ανασασμός, αναχάραξις, αναθεώρημα… Αυτές είναι οι προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις (στο ουσιαστικό τους) που θα μπορούσα να σημειώσω στο περιθώριο αυτών των ελλειπτικών μορφών σύγχρονης περιεκτικής έκφρασης.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το άρρητο δεν μεταδίδεται με λέξεις και η ποίηση δεν μεταφράζεται (όταν ποίησις είναι). Όσο για την κριτική της, προϋποθέτει τη γνώση της αλχημιστικής διεργασίας που προηγείται κι έπεται της αρχικής «συλλήψεως» έτσι όπως αυτή υλοποιείται στο εργαστήρι του κάθε λογοτέχνη. Φυσικά και υπάρχουν όροι και κανόνες, εργαλεία από τη Θεωρία της Λογοτεχνίας, όμως κι αυτά κάπου προσκρούουν σε έναν τοίχο, αν κρίνουμε από την εκκωφαντική σιωπή των ακαδημαϊκών δασκάλων πάνω στα ζωντανά φαινόμενα της πάλλουσας και θάλλουσας ποιητικής έκφρασης.

Έπειτα από αυτές τις επισημάνσεις, που δεν επέχουν όμως θέσιν επιφυλάξεων, απολαμβάνω σχεδόν με συναισθητικό τρόπο αυτές τις εικονοσταγόνες ήχων, χρωμάτων, αισθημάτων.

Η Αναστασία Πεπέ δεν είναι πεζογράφος, δεν πεζολογεί, δεν αναπτύσσεται αφηγηματικώς, δεν καταφεύγει σε τεχνικές λόγω αμηχανίας, είναι άγγελος του κυριολεκτικού και πρόδρομος μιας άλλης ποίησης που θα έρθει και θα είναι πιο κοντά στο τελετουργικό, στο αρχετυπικό, στο αισθαντικό στοιχείο της ενσώματης ανθρώπινης ύπαρξης, μακριά από ναρκισσισμούς, εγωκεντρισμούς κι αυτισμούς που καταταλαιπωρούν τη σύγχρονη ποίηση κι απομακρύνουν το κοινό της.

Όχι, η Αναστασία Πεπέ δεν αυτοψυχαναλύεται γράφοντας αλλά ζωγραφίζει τα μετ-αισθήματά της χαρίζοντάς μας την αμφιταλάντευση της κίνησης ενός ψυχικού υλικού συνήθως αδρανούς και λιμνάζοντος σε άλλους ποιητικολογούντες.

Αυτό το βιβλίο είναι μοναδικό κι απαράμιλλο δείγμα μιας ώριμης παιδικότητας που ξαναγυρίζει τη γραφή στις αρχικές της αιτίες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Μαρίνα Παπαγεωργίου

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου, με αφορμή το βιβλίο της «Γλυκιά Πενικιλίνη» (εκδόσεις Ιωλκός), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
27.01.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Girl in the blue coat

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Girl in the blue coat
20.01.2019
Περισσότερα

Comic Corner / Goblin Slayer

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Goblin Slayer
06.01.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ