Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ

17.10.2018
facebook email
ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Γκούμας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5010-49-2
Σελίδες
74
Ο Oscar Wilde θα ήταν περήφανος για την ευθυβολία κι ευστοχία του επιγόνου, όχι όμως και απογόνου του (τουλάχιστον όχι όσον αφορά την αισθητική και τη θεματολογία του). Γνωμικά με τη σοφία αιώνων, παραδοξολογίες που κρύβουν στυφές αλήθειες για τα απαράδεκτα της ζωής. Κι όπως είπε ο Albert Einstein: “I never made one of my discoveries through the process of rational thinking” («ποτέ δεν έκανα κάποιαν από τις ανακαλύψεις μου μέσα από τις λογικές διεργασίες του μυαλού»). Η Ποίηση είναι ο κατάλληλος κώδικας για να πεις αυτά που δεν χωράνε στην ανθρώπινη «τετράγωνη» λογική. Η παραδοξολογία είναι ένα αιχμηρό νυστέρι, με το οποίο μπορείς να καθαρίσεις ένα μήλο, τα νύχια σου ή να «καθαρίσεις» τον αντίπαλο. Αυτή η αμφίσημη κι αμφίστομη χρήση της γλώσσας γεννάει κόσμους ολόκληρους στο καταπιεσμένο ανθρώπινα μυαλό, σύμπαντα καινοφανή και δυσθεώρητα ανθρωπίνοις λογισμοίς». Τι κρίμα μόνο που ελάχιστοι πλέον από τους νεοέλληνες λογοτέχνες συγγράφουν «αφορισμούς». Οι αφορισμοί είναι σαν τα αξιώματα, δεν αποδεικνύονται, υπακούουν στη δική τους αξιακή λογική και γεννούν πυροτεχνήματα στη διάνοια του επαρκούς αναγνώστη, όστις καθίσταται συνδημιουργός των.

Όμως ας απολαύσουμε τρία (μόνον – κι όχι τυχαία) από τα διαμάντια σοφίας και ευδιαθεσίας που περιέχει αυτό το αξιοπρόσεκτο βιβλιαράκι:
«Η μετριοφροσύνη είναι μια ασθένεια / που κτυπάει κυρίως τους / ατάλαντους» (σελ. 56).

«Η απληστία της τέχνης δημιουργεί / έργο. Η τέχνη της απληστίας / λήθη» (σελ. 66).

«Όταν “η τέχνη είναι για το λαό” / ο λαός σίγουρα δεν είναι για την / τέχνη» (σελ. 68).

Έχετε να πείτε κάτι; Φυσικά και όχι. Τα πονήματα αυτά υπάρχουν αυτά καθ’ εαυτά, σαν ογκόλιθοι, σαν μετεωρίτες που πέφτουν αθέλητα στη γη κι ανοίγουν κρατήρες στο πέρασμά τους. Η φωτεινή ουρά τους μια ανάμνηση, «μεταίσθησις» στο θυμητικό των ανθρώπων. Όμως η πραγματικότητά τους αναμφισβήτητα συμπαγής κι αδιαίρετη. Ουχί αδιόρατη. Αυτό είναι προνόμιο της λυρικής και μεταφυσικής ποιήσεως. Τα συναισθήματα φευγαλέα, δύστοκα, ασύλληπτα. Τα γνωμικά κι οι αφορισμοί κατεστημένα και καθεστηκυία πράξις.

Χαίρομαι που ο επαρκής μουσοτραφής και μουσικοτραφής ποιητής και δημοσιογράφος θεραπεύει με την πένα του ένα τόσο δύσκολο λογοτεχνικό είδος για απαιτητικό αναγνωστικό κοινό. Κι είναι μόνον τριάκοντα επτά ετών!

Κλείνω με έναν δικό του σχετικόν αφορισμόν:
«Κανείς δεν είναι όσο νέος αισθάνεται / και κανείς όσο γέρος τον / θεωρούν» (σελ. 52).

Και μην μου παραπονεθείτε που τα τρία γνωμικά γίνανε τέσσερα, γιατί και οι «τρεις σωματοφύλακες» τέσσερις ήταν!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ